Novibet-gate: Οι μαύρες πληρωμές εργαζομένων με πιστωτικές κάρτες και η ανυπαρξία ελέγχων

Για τους γνωρίζοντες το διαδικτυακό στοίχημα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι το οποίο είναι για καταθέσεις και αναλήψεις που δεν καταγράφονται πουθενά!

Έρευνα – 3ο μέρος

Για τον Ροδόλφο Οντόνι τα χρήματα φαίνεται πως δεν αποτελούν πρόβλημα. Λεφτά από λεφτόδεντρα υπάρχουν, και μάλιστα παραπάνω απ’ όσα δηλώνονται στις φορολογικές Αρχές, όπως αποκαλύψαμε στις προηγούμενες δημοσιεύσεις της έρευνάς μας. Έτσι, το τελευταίο διάστημα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που έχει στην κατοχή του κάτω από την ομπρέλα της εταιρίας Liquid Media, γίνονται διαρκώς προσλήψεις δημοσιογράφων από ανταγωνιστικές -κι όχι μόνο- επιχειρήσεις.

Το πλήθος, μάλιστα, όσων προσλαμβάνονται είναι εξόφθαλμα υπερβολικό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένα οποιοδήποτε σάιτ, της κατηγορίας των σάιτ που ανήκουν στον Οντόνι. Προσπαθεί να προστατεύσει τις έκνομες κινήσεις του, μαζεύοντας κοντά του όσους περισσότερους δημοσιογράφους μπορεί, έχοντας πάρει ένα μάθημα ζωής μετά την καταδίκη της μητέρας του Φρύνης Οντόνι σε ισόβια για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος; Ίσως, αλλά όχι μόνο.

Οι… κακές γλώσσες στη μιντιακή πιάτσα υποστηρίζουν πως για πολλές από τις προσλήψεις έχει εκφραστεί πρωτύτερα η επιθυμία από κυβερνητικά στελέχη. Δεν ξέρουμε εάν αυτό είναι αλήθεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ροδόλφος Οντόνι φαίνεται πως έχει πολλά να κρύψει, τα οποία δεν κρύβονται χωρίς να υπάρχει ένα ανώτερο δίχτυ προστασίας από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο χθεσινό ρεπορτάζ μας. Αναφέραμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η στοιχηματική εταιρία Νovibet, μέσω της οποίας ο Οντόνι έχει επαναδραστηριοποιηθεί στον κλάδο, πραγματοποιεί διπλάσια διαφημιστικά έξοδα από τα μεικτά κέρδη που εμφανίζει. Περιγράψαμε, ακόμη, έγγραφα τα οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου ενδιαφέρεται και δείχνουν πως, ενώ η εταιρία δηλώνει επισήμως περίπου 100.000 ευρώ μεικτά κέρδη τον μήνα, στην πραγματικότητα αυτά είναι τα κέρδη που έχει μέσα σε δύο μόνο μέρες.

Όμως, τα φορολογικά σκάνδαλα που φαίνεται πως ανακύπτουν από τη δράση της Novibet δεν σταματούν εδώ. Ακόμη μία υπόθεση που μυρίζει έντονα… πλυντήριο πρέπει να απασχολήσει τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας, ιδίως αυτή την εποχή, που τα κρατικά ταμεία αδειάζουν από τις ρωγμές που έχει δημιουργήσει ο σεισμός της πανδημίας.

Η λέξη skrill στην αγγλική αργκό σημαίνει χρήμα. Και όταν το skrill χρησιμοποιείται με βρόμικο τρόπο, τότε μάλλον μιλάμε για βρόμικο χρήμα. Στη σύγχρονη διαδικτυακή κοινωνία μας, πάλι, το skrill είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) που χρησιμοποιείται ευρέως από όσους ασχολούνται με το διαδικτυακό στοίχημα. Αποτελεί έναν από τους ευκολότερους τρόπους για καταθέσεις και αναλήψεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, επιτρέποντας άμεσες συναλλαγές, με εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις, και είναι δεκτό ως μέθοδος πληρωμής ακόμη και στο facebook ή στο Skype, μεταξύ άλλων. Κάθε χρήστης, εφόσον αποκτήσει λογαριασμό στη συγκεκριμένη σελίδα, μπορεί στη συνέχεια να αποκτήσει και κάρτα Mastercard, μέσω της οποίας μπορεί επίσης να κάνει πληρωμές ή αναλήψεις χρημάτων σε περίπτωση που γίνει κάποια κατάθεση στον λογαριασμό του. Οι συναλλαγές αυτές, μάλιστα, δεν καταχωρίζονται σε κάποια βάση δεδομένων.

Αυτά για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε πολλά. Γιατί στη Novibet, από την άλλη, μοιάζει να ξέρουν περισσότερες λειτουργίες του skrill, αφού τo χρησιμοποιούν και για να πληρώσουν στους εργαζoμένους χρήματα, τα οποία φυσικά δεν δηλώνονται. Το χρησιμοποιούν, δηλαδή, για να δίνουν «μαύρα» και μάλιστα σε τεράστιο πλήθος εργαζομένων. Την αποκάλυψη έκανε στέλεχος της εταιρίας, το οποίο για προφανείς λόγους θέλει -προς το παρόν τουλάχιστον- να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μεταξύ των πληροφοριών που ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος είναι και το γεγονός πως ενώ οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται από 600 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, καθένας από αυτούς πραγματοποιεί αναλήψεις ή κινεί χρήματα μέσω καρτών Mastercard που έχουν εκδοθεί από τo skrill. Μάλιστα, τις αμαρτωλές πληρωμές φέρεται ότι έχει αναλάβει γνωστή λογίστρια, η οποία συνεργάζεται με τη Novibet, για να οργανώνει αυτές τις -ας πούμε- λογιστικές τακτοποιήσεις. Για του λόγου το αληθές παρουσιάζουμε σήμερα κι ένα έγγραφο το οποίο αποτελεί εκτύπωση μιας τέτοιας συναλλαγής, την οποία έχει πραγματοποιήσει η Novibet και περιήλθε στην κατοχή μας. Η κλίμακα δε στην οποία συμβαίνει ο παραπάνω τρόπος πληρωμής «μαύρων» χρημάτων είναι τέτοια, που μάλλον μαρτυράει πως ο Ροδόλφος Οντόνι για κάποιους λόγους δεν φοβάται.

Και είναι πράγματι περίεργο το γεγονός πως ακόμη η Novibet δεν έχει ελεγχθεί, παρότι η συγκεκριμένη μέθοδος πληρωμών και τελικά φοροδιαφυγής είναι γνωστή τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στην ΑΑΔΕ. Είναι γνωστή τόσο στον νυν υπουργό Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη όσο και στον προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση, αλλά και στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Σύμφωνα με την έρευνά μας, μάλιστα, με τον ίδιο τρόπο πληρώνονται και οι εργαζόμενοι των σάιτ που αναφέραμε. Και κάπως έτσι οι επιθετικές προσλήψεις δημοσιογράφων συνεχίζονται…

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως προωθεί μια σειρά ρυθμίσεων στον κλάδο των ηλεκτρονικών παιγνίων, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Βάσει του νέου κανονισμού, το κράτος και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα έχουν στη διάθεσή τους mirror servers. Οι στοιχηματικές εταιρίες, δηλαδή, θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν διπλούς servers με τα πραγματικά στοιχεία των δραστηριοτήτων τους και των συναλλαγών τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ η ΕΕΕΠ θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Novibet, η οποία σήμερα δηλώνει πως έχει σε μερίδιο το 0,30% της αγοράς και πληρώνει ετησίως φόρους μόλις 435.000 ευρώ, δεν θα μπορεί να αποκρύψει -εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο- το γεγονός πως στην πραγματικότητα το μερίδιό της φτάνει το 8%-9%, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσαμε, και άρα οφείλει να πληρώσει στο κράτος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ Δημήτρης Ντζανάτος. Θα επιβάλει όσα προβλέπονται ή θα αφήσει τον Ροδόλφο Οντόνι -και κάθε Οντόνι αυτού του κλάδου- να δρα ακόμη μία φορά ανενόχλητος, επειδή αυτήν την περίοδο συζητάει με επιχειρηματίες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για πιθανή συνεργασία, ισχυριζόμενος πως στηρίζεται σε δυνατές πλάτες μεγαλοπαράγοντα στην Ελλάδα; Η άμεση ιστορία θα το αποδείξει…

Αύριο η συνέχεια

Διαβάστε επίσης: Novibet-gate: Σκάνδαλο τεράστιας φοροδιαφυγής!

Διαβάστε επίσης: Ποιοι προστατεύουν τη NoviBet; Οσμή φορο-σκανδάλου με τη στοιχηματική του Οντόνι

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα