Βαριές σκιές στην αδειοδότηση της Novibet

Η παράδοξη διαδικασία και η προσπάθεια εξαπάτησης της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων που κρύβει και αξιόποινες αποχρώσεις

Aπίθανα φαινόμενα εξελίσσονται στη χώρα μας, που όμοιά τους δεν συμβαίνουν ούτε σε υποσαχάριες χώρες και μαρτυρούν την απόλυτη θεσμική διάλυση και παρακμή. Η «δημοκρατία» είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είχαν εκφράσει αμφιβολίες την περασμένη Παρασκευή για τον φάκελο της εταιρίας Gamart Ltd, που εμφανίζεται στο μητρώο εταιριών της Μάλτας και συνδέεται τελικά με την πλατφόρμα Novibet και τον Ροδόλφο Οντόνι, στη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου των φακέλων των εταιριών που επιθυμούν να λάβουν άδεια ως πάροχοι τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής, μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν, είχαν δεχτεί σφοδρές, εκβιαστικές πιέσεις, είτε από μέσα ενημέρωσης του Οντόνι είτε από φιλικά σε αυτόν μέσα, ώστε να υποχωρήσουν και να συναινέσουν στην αδειοδότηση, παρά τις εξωφρενικές εξαπατήσεις που περιείχε ο φάκελος.

Την περασμένη Δευτέρα η «δημοκρατία» δημοσίευσε εκτενή έρευνα και έγγραφα που αποδείκνυαν πως οι ενστάσεις των μελών ήταν απολύτως βάσιμες, καθώς άλλο πρόσωπο εμφανιζόταν στον φάκελο ως εκπρόσωπος της Gamart Ltd και άλλος ήταν τελικά ο εκπρόσωπος. Αξίζει να επισημάνουμε πως ακρογωνιαίος λίθος της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι η «Εκδοση Αδειας Καταλληλότητας Προσώπων», μέσω της οποίας διασφαλίζεται πως δεν θα λάβει άδεια κάποια εταιρία της οποίας ο τελικός δικαιούχος μπορεί να είναι πρόσωπο «βιτρίνα». Στον φάκελο της Gamart Ltd, λοιπόν, τελικός δικαιούχος (Ultimate Beneficial Owner) εμφανιζόταν η Χριστίνα Τρατάρη, ενώ η ιχνηλάτηση των εγγράφων έδειχνε πως ο πραγματικός τελικός δικαιούχος είναι ο Ροδόλφο Οντόνι.

Μετά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» ο πραγματικός ιδιοκτήτης τής υπό αδειοδότησης εταιρίας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και κατέθεσε τα σωστά έγγραφα, δικαιώνοντας πανηγυρικά όσα είχαν αναφερθεί στο ρεπορτάζ. Κι εδώ αρχίζουν τα απίστευτα κι όμως ελληνικά, καθώς στη συνέχεια η άδεια εγκρίθηκε, μέσα από μία παράδοξη διαδικασία και παρά την προσπάθεια εξαπάτησης της επιτροπής από τον επιχειρηματία, η οποία μπορεί να έχει ακόμη και… αξιόποινες αποχρώσεις. Και κάνουμε λόγο για παραδοξότητες γιατί:

• Η διαδικασία έγκρισης μίας άδειας περιλαμβάνει την παρουσίαση σχετικής εισήγησης από τη διεύθυνση που μελετά τεχνικά όλο τον φάκελο. Η εισήγηση αυτή, στην περίπτωση αδειοδότησης της εταιρίας του Ροδόλφο Οντόνι, δεν παρουσιάστηκε ποτέ, ενώ δεν εμφανίστηκε καν η επικεφαλής της διεύθυνσης, καθώς δήλωσε ασθένεια. Οι πληροφορίες ότι η εισήγηση θα παρουσιαστεί στο μέλλον, αν και εξωφρενικές, μπορεί να εξεταστούν ως αληθείς. Κάτι σαν να δηλώνεται πέναλτι αφότου ο διαιτητής έχει σφυρίξει τη λήξη του αγώνα…

• Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα, παμψηφεί η συγκεκριμένη πέρασε με οκτώ θετικές ψήφους και μία αρνητική. Ακόμη, όμως, και η μία αρνητική ψήφος συνιστά πρόβλημα. Εάν έστω κι ένα μέλος της επιτροπής είχε αντιρρήσεις σε μία διαδικασία που περιλαμβάνει τεχνοκρατικούς και αντικειμενικούς τρόπους αξιολόγησης, τότε γιατί δόθηκε η άδεια;

Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, στην οποία ζητούσαν από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να απαντήσουν αν έχει ζητηθεί «η συνδρομή της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας». Αλλά και αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε «να μη μετατραπεί η αδειοδοτική διαδικασία σε προσκλητήριο νομιμοποίησης κεφαλαίων και ξεπλύματος κερδών από παράνομη δραστηριότητα».

Η «δημοκρατία», πάντως, είχε δημοσιεύσει σειρά από ρεπορτάζ, πριν από λίγους μήνες, για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, που αποκάλυπταν φοροδιαφυγή τεράστιας κλίμακας. Αλήθεια, οι φορολογικές και ελεγκτικές Αρχές της χώρας έχουν ακούσει για το θέμα;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα