Το εξώδικο του Σάμπυ Μιωνή για τους κοριούς και η απάντηση της δημοκρατίας

Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, που έχει γίνει ευρέως γνωστός στην κοινή γνώμη από την πρωταγωνιστική ανάμειξή του στη «λίστα Λαγκάρντ», διαψεύδει, με εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία του προς τη «δημοκρατία», τις πληροφορίες ότι ηχογραφούσε τις συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα.

Στην εξώδικη δήλωσή του ο Σ. Μιωνής αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας και του ιστοτόπου www.dimokratianews.gr , της 1ης Ιουνίου 2020, με τον ερωτηματικό τίτλο «Κοριός από τον Μιωνή και στον Κυριάκο;».

Σύμφωνα με τα κύρια σημεία του άρθρου, που αναπαράγεται στο εξώδικο, «λυτούς και δεμένους βάζει ο γνωστός Σάμπυ Μιωvής για να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, για την οποία ενδιαφέρεται, μαζί με στενό συνεργάτη του και εταιρία εδρεύουσα στις Μπαχάμες (!) με άγνωστους συνεταίρους».

Η «δημοκρατία» αναφερόταν στην τότε επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Κυρ. Μητσοτάκη και Μπ. Νετανιάχου, που τελικά πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Ιουνίου. Κατά το δημοσίευμα, «στο πλαίσιο της επίσκεψης» ο κ. Μιωvής «επεδίωκε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, επικαλούμενος πλέον μόνο την ιδιότητα του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ, αφού έχουν χαθεί προ πολλού τα ερείσματά του στα υψηλά κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης, ειδικά μετά τις ανοησίες με τις οποίες απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη».

Επίσης, τονιζόταν πως «ο κ. Μιωνής, εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική ανησυχία για την οικονομική κρίση (και επιπλέον του θέματος της ΛΑΡΚΟ), υπόσχεται την προώθηση επενδύσεων, μέσω funds, όπως είχε πράξει, χωρίς αποτέλεσμα, και επί πρωθυπουργίας των Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Μιωvής “ίδρυσε” το επιμελητήριο αυτό στο Ισραήλ για να μπορέσει να βρει μια “αξιόπιστη” ταμπέλα για τα επιχειρηματικά του σχέδια, αφού το παρελθόν του δεν τον βοηθάει».

Το άρθρο της «δ» επισήμαινε, επίσης, πως «αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης ενδώσει στο αίτημα του κ. Μιωνή, το ερώτημα είναι αν θα πέσει κι αυτός θύμα των “κοριών” που βάζει ο πρωταγωνιστής της “λίστας Λαγκάρντ” σε μερικούς από τους πολιτικούς συνομιλητές του. Έχει υπαινιχθεί -και δεν έχει διαψεύσει δημοσιεύματα που τον επικαλούνται συνεχώς- πως ηχογράφησε παράνομα, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο το 2016. Προηγουμένως, το 2013, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Καλατζής και Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν κατασχέσει από τον κ. Μιωνή μαγνητοφωνάκι που έφερε κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή της Βουλής για τη “λίστα Λαγκάρντ”. Και το 2012 είναι πιθανόν να είχε ηχογραφήσει τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια συνάντησης, για την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες».

Το άρθρο επισήμαινε ακόμα ότι «πιο πρόσφατα, ο κ. Μιωvής είχε συνάντηση (που δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως και είναι άγνωστο αν έγινε με ή χωρίς “κοριό”) με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 28 Ιουλίου 2019. Τις επόμενες μέρες το ερώτημα περί “κοριού”, καταγραφής της συνομιλίας και μελλοντικής αξιοποίησής της θα είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του» κατέληγε το άρθρο.

Οι διαμαρτυρίες και οι απαιτήσεις

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία του κ. Μιωνή, «τα ανωτέρω περιεχόμενα του άρθρου, όπως παρουσιάζονται και διατυπώνονται, τα οποία αναφέρονται στο πρόσωπό μου, είναι στο σύνολό τους ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά, και έχουν μοναδικό σκοπό να με κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν εντύπωση για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες για εμένα, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές και κοινωνικές.

Προφανώς προβαίνετε στους ως άνω ψευδείς, ανυπόστατους και συκοφαντικούς εις βάρος μου ισχυρισμούς εκδικητικά, διότι μεταξύ μας υφίστανται αστικές δικαστικές υποθέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα, αρκετές από τις οποίες αξιώσεις έχουν καταστεί αμετάκλητες και αναμένεται τα σχετικά κονδύλια να εκτελεστούν άμεσα εις βάρος σας.

Επιπρόσθετα, διότι μεταξύ εμού και του Ι. Φιλιππάκη υφίστανται και εκκρεμείς ποινικές δικαστικές υποθέσεις, για ορισμένες εκ των οποίων έχει ήδη ασκηθεί σε βάρος σας ποινική δίωξη και κινδυνεύετε να καταδικασθείτε για τα σχετικά αδικήματα σε βάρος μου.

Τέλος, είναι πρόδηλος ο σκοπός σας να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στα πλαίσια της γενικότερης εμπάθειας εναντίον μου που επιδεικνύει η εφημερίδα σας, καθώς και ο εκδότης αυτής, η οποία εκκινεί από τα μαθητικά μας χρόνια, όταν φοιτούσαμε στο ίδιο σχολείο και εσείς ήσαστε ηγετικό στέλεχος μαθητικής νεοναζιστικής οργάνωσης, με γνωστές αντισημιτικές θέσεις».

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση, «Επειδή ισχυρισθήκατε και διαδώσατε σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, ήτοι το αναγνωστικό σας κοινό και μέσω του διαδικτύου, τις ανωτέρω ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές σε βάρος μου, οι οποίες γνωρίζατε ότι είναι απολύτως ψευδείς και ότι βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή μου» και «επειδή η ανωτέρω συμπεριφορά σας είναι παράνομη και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχε δε ως αποτέλεσμα να υποστώ σημαντική ηθική βλάβη, σας καλώ όπως αποκαταστήσετε την εις βάρος μου προσβολή με την απόσυρση του ανωτέρω άρθρου τόσο από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας με σχετική σημείωση σε πρωτοσέλιδο αυτής όσο και από τον ιστότοπό σας www.dimokratianews.gr, καθώς και να μου γνωστοποιήσετε τούτο εγγράφως, μέσω e-mail, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πληρεξούσιας δικηγόρου μου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκασθώ να προχωρήσω δικαστικώς εναντίον σας ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και Αρχής, για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστην, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Η απάντηση της «δημοκρατίας»

Η εφημερίδα μας απαντά στο εξώδικο τα εξής:

1. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι ο κ. Μιωνής διαψεύδει ότι πραγματοποίησε παράνομες ηχογραφήσεις κακουργηματικού χαρακτήρα, είτε προσωπικά είτε με τη χρήση μισθωμένων εγκληματιών, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ευρύτερη περιοχή της Ηρώδου Αττικού που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη για προφανείς εθνικούς λόγους. Πρόκειται για την πρώτη διάψευση στην οποία προβαίνει, περίπου 10 μήνες μετά τις αλλεπάλληλες σχετικές δημοσιεύσεις -με πανηγυρικό τρόπο- σχετικών πληροφοριών σε φιλικό του έντυπο. Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη διάψευση σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την κατάθεσή του στην Ειδική Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και την κατάθεση μήνυσης κατά στελεχών της «δημοκρατίας», όπου παρουσίαζε υποτιθέμενο αυτολεξεί διάλογό του με τον κ. Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα στους βουλευτές ότι μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

2. Είναι εκπληκτικό ότι ο κ. Μιωνής διαψεύδει πως του είχε κατασχεθεί «μαγνητοφωνάκι» κατά την κατάθεσή του σε άλλη επιτροπή της Βουλής το 2013. Μήπως οι συμμετέχοντες βουλευτές και οι πρακτικογράφοι (που ηχογραφούσαν νομίμως την κατάθεση στην ελληνική πρεσβεία του Τελ Αβίβ) ψεύδονται και τα επίσημα πρακτικά της Βουλής είναι παραποιημένα ή πλαστά; Μάλλον όχι!

3. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν μαγνητοφώνησε τον κ. Αντ. Σαμαρά. Οντως, θα ήταν παράλογο και ανήθικο, αφού -τώρα πια- αποκαλύφθηκε από έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ότι μεγάλος επιχειρηματίας και φίλος του κ. Σαμαρά συνδεόταν με τις επενδυτικές εταιρίες του κ. Μιωνή.

4. H συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου K. Μπίτον, στις 17 Ιουνίου, επιβεβαιώνει πανηγυρικά το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου φορέα για επαφές του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μπίτον ανέφερε, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ότι «αισθάνθηκα τιμή που μαζί με έξι μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και την υποστήριξη του προέδρου του, Σ. Μιωνή, ήμουν μέρος της επιτυχημένης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ». Επομένως, ο ίδιος ο κ. Μπίτον επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενδιαφέροντος του κ. Μιωνή για την επίσκεψη Μητσοτάκη και αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αποκλείστηκε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Άραγε γιατί; Ο κ. Μιωνής «σνόμπαρε» τον πρωθυπουργό; Ή μήπως απορρίφθηκε η συμμετοχή του επειδή απασχολούσε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του (όπως ακριβώς έγραψε η «δημοκρατία») «το ερώτημα περί “κοριού”, καταγραφής της συνομιλίας και μελλοντικής αξιοποίησής της»;

5. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς διαψεύδει ο κ. Μιωνής ως προς τη ΛΑΡΚΟ. Το ότι ο κ. Μάρκος Καμχής (εκπρόσωπος της εταιρίας που ενδιαφέρεται για την εξαγορά) είναι στενός φίλος και συνεργάτης του είναι αναμφισβήτητο. Αν, όπως ο κ. Μιωνής ισχυρίζεται, δεν ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ και δεν έχει σχέση ούτε με την υποψήφια εταιρία ούτε με τον κ. Καμχή, τότε πώς γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τις Μπαχάμες και σπεύδει να τις διαψεύσει;

6. Ο ισχυρισμός του κ. Μιωνή ότι σκοπός της «δημοκρατίας» είναι «να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής» προκαλεί πλέον γέλωτα σε κάθε καλόπιστο τρίτο. Δεν είναι μάρτυρας, αλλά ψευδομάρτυρας! Ανάμεσα στα πολλά ψεύδη του (για τα οποία δεν αρκούν οι στήλες της εφημερίδας) είναι και ο ισχυρισμός ότι ο αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Αλ. Τάρκας δήθεν συνέταξε ειδική έκθεση για τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», την οποία ο εκδότης της εφημερίδας Ιωάννης Φιλιππάκης τάχα παρέδωσε στον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Προανακριτικής, η έκθεση συντάχθηκε από έναν αστυνόμο και έναν υπαστυνόμο της ΕΛ.ΑΣ. και είναι του 2019!

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα