Διάτρητο και ψευδές πόρισμα, πλυντήριο για Novartis – Λαγκάρντ

Νομικά αστήρικτο, σκιαγραφεί την αγωνιώδη προσπάθεια των μελών που το συνέταξαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες χωρίς στοιχεία

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Θα πρέπει να είναι μεγάλος καημός να προσπαθείς να ξεπλύνεις μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τελικά να μην προκύπτει κανένα στοιχείο για να ξαναγράψεις τα γεγονότα από την αρχή, παρά τη σκηνοθετική μαεστρία και κυρίως την εξουσία που νιώθεις ότι διαθέτεις, και ταυτόχρονα το σύμπαν να αποφασίζει να παίξει μαζί σου, εμφανίζοντας διαρκώς μια σειρά γεγονότων που ανατρέπουν κάθε μέρα τα σχέδιά σου και εξοντώνουν κάθε προσπάθειά σου. Θα πρέπει να είναι μεγάλος καημός να σκάει η αλήθεια κάθε μέρα μπροστά στα μάτια όλων από κάθε γωνιά, σε μορφή γελωτοποιού, για να σε εμφανίσει μικρό και αδέξιο, αποδομώντας την όποια δύναμη πίστευες πως διαθέτεις. Αυτούς κι άλλους καημούς, έκρυβε για κάποιους η χθεσινή μέρα, στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων που μετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Για κάποιους άλλους, πάλι, έκρυβε μερικά χαμόγελα για τη δύναμη άσκησης της κανονικής δημοσιογραφίας, αυτής που δεν βολεύεται να υπηρετεί γκεμπελικούς σχεδιασμούς και δεν συνθλίβεται μέσα από παραγεμισμένες με ευρώ λίστες.

Ύστερα από τόσους μήνες, λοιπόν, διενέργειας μίας επιτροπής που ξεκίνησε για να ξεπλύνει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, (ναι, αυτό το ίδιο ακριβώς σκάνδαλο για το οποίο οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 310.000.000 ευρώ από τον φαρμακευτικό κολοσσό) και συνέχισε ξεπλένοντας το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ», το πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλαδή του κόμματος της Ν.Δ., που προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο για οκτώ αδικήματα (ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία κρατικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης συμμορίας) δεν είναι απλά νομικά αστήρικτο, αβάσιμο και έωλο, αλλά σχεδόν… αστείο, έτσι όπως σκιαγραφεί την αγωνιώδη προσπάθεια των μελών που το συνέταξαν να στοιχειοθετήσουν κάτι χωρίς στοιχεία και να στοχοποιήσουν κάποιους χωρίς να διαθέτουν καμία πληροφορία. Δεν χρειάζεται καν να βγάλει κανείς μεζούρα για να μετρήσει το πολιτικό μέγεθος αυτής της προσπάθειας. Το κρατάει ήδη η ιστορία και δείχνει νηπιακά νούμερα.

Όσο για τις αναφορές στην εφημερίδα «δημοκρατία» και στον εκδότη της Γιάννη Φιλιππάκη, αλλά και στον Αλέξανδρο Τάρκα και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, που διατρέχουν όλο το κείμενο της πλειοψηφίας (ή τουλάχιστον τα τμήματα του κειμένου που είδαν το φως της δημοσιότητας), για να αποδείξουν και καλά… την ύπαρξη κάποιας συμμορίας που πίεζε προκειμένου να ενορχηστρωθούν μερικές πολιτικές σκευωρίες; Δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα αντανακλαστικά ενός απαρχαιωμένου συστήματος που χλομιάζει μπροστά στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, γιατί δεν έχει να χάσει απλά κάτι, αλλά την ίδια την ύπαρξή του.

Κι ενώ από μόνο του το κείμενο βρίθει ανακριβειών, παραλείψεων, στρεβλώσεων και μυθευμάτων, η… τύχη τα έφερε έτσι ώστε να δοθεί χθες στη δημοσιότητα και το πόρισμα που συνέταξε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, δηλαδή της Ελένης Τουλουπάκη, του Χρήστου Ντούρα και του Στέλιου Μανώλη, στους χειρισμούς του σκανδάλου Novartis, το οποίο είναι κόλαφος, αλλά… για άλλους εισαγγελείς. Αυτούς, πάνω στους οποίους η πλειοψηφία επέλεξε να στηρίξει το δήθεν κατηγορητήριο, με τρόπο που κινείται δυναμικά προς τις παρυφές της φαιδρότητας. Δηλαδή για τον αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Ας δούμε αναλυτικά τον τρόπο που επιχειρείται να ξεπλυθεί αρχικώς το σκάνδαλο Novartis κι εν συνεχεία αυτό της «λίστας Λαγκάρντ».

1. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως τον Ιανουάριο του 2017 ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει στη «δημοκρατία» πως η υπόθεση Novartis «είναι πιο σοβαρή από τη Siemens, σε χρόνο που δεν υπάρχει κανένα στοιχείo από την έρευνα, ούτε την ελληνική ούτε στις ΗΠΑ». Αναφέρει ακόμη πως η κυρία Ράικου, όπως προέκυψε από την κατάθεσή της, πιέστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να στείλει την υπόθεση στη Βουλή, κατασκευάζοντας στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, ενώ σε αυτή την πίεση κομβικός ήταν ο ρόλος της κυρίας Παπαδάκου, που την επισκέφτηκε με εντολή Παπαγγελόπουλου, για να της δώσει το σχετικό μήνυμα.

  •  Ποια είναι η αλήθεια: πως από τον Δεκέμβριο ήδη του 2016 υπήρχαν αναφορές σε διάφορα μέσα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο και από τον Ιανουάριο του 2017 υπήρχαν και έγγραφα του FBI τα οποία στάλθηκαν στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Σε αυτά γινόταν λόγος για δωροδοκίες υπουργών, τα οποία μάλιστα παρέδωσε στην Προανακριτική ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής. Τα έγγραφα ανέφεραν συγκεκριμένα πως ο Νίκος Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα από τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κωνσταντίνο Φρουζή, προκειμένου να δίνει μίζες σε «αναπληρωτές υπουργούς». Και είναι αυτά τα έγγραφα που έριξαν στα γόνατα τον φαρμακευτικό γίγαντα μπροστά στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναγκάζοντάς τον να συρθεί σε έναν εξευτελιστικό αλλά κυρίως πολυδάπανο συμβιβασμό. Οσο για την κυρία Ράικου και την κατάθεσή της στην οποία βασίζεται η παραπάνω κατηγορία; Σύμφωνα με τον πόρισμα του κ. Σοφουλάκη -κι όχι σύμφωνα με κάποιο δικό μας συμπέρασμα-, πρέπει να διωχθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση. Ο αντιεισαγγελέας τής καταλογίζει ακόμη τη διάπραξη του αδικήματος της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο (όσο καιρό τη διενήργησε ως εισαγγελέας Διαφθοράς), εξαιτίας της εμπλοκής του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis. Να υπενθυμίσουμε πως στη διάρκεια της Προανακριτικής αποκαλύφθηκαν τρία εμβάσματα που είχε πάρει ο σύζυγος της κυρίας Ράικου Λάζαρος Καρνέσης από τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ ήρθε στο φως και ένα πόρισμα των επιθεωρητών του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Καρνέσης, μέσα από μία φάμπρικα πλαστών συνταγογραφήσεων, έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο 1.700.000 ευρώ στη διάρκεια των ετών 2017 και 2018.

2. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως ασκήθηκαν πιέσεις για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής.

  • Ποια είναι η αλήθεια: Σύμφωνα με το FBI, ο Κωνσταντίνος Φρουζής έδινε χρήματα στον Νίκο Μανιαδάκη για να χρηματίζονται υπουργοί και ο ήδη κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος Κωνσταντίνος Φρουζής πρέπει επίσης να διωχθεί, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη, για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση. Ο κ. Σοφουλάκης φαίνεται πως καταλογίζει το αδίκημα της ψευδορκίας και στον επίσης κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο Novartis Νίκο Μανιαδάκη αλλά και στον μάρτυρα Νίκο Μανία, μαζί με αυτό της ψευδούς καταμήνυσης. Κι όλα αυτά, παρότι το πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βασίστηκε, εν πολλοίς, στις καταθέσεις, αυτών των μαρτύρων.

3. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως για την υλοποίηση του σχεδίου στοχοποίησης πολιτικών προσώπων, η υπόθεση διαβιβάστηκε στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς με εντολή Παπαγγελόπουλου, στην οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά πειθάρχησαν, δηλώνοντας αναρμόδιοι. Εν συνεχεία, πάλι κατ’ εντολή Παπαγγελόπουλου, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς απέκρυψαν κρίσιμα έγγραφα του FBI.

  • Ποια είναι η αλήθεια: πως είναι αδύνατον όλοι και ιδίως οι εισαγγελείς απλά να πειθάρχησαν και για πρώτη φορά στη δικονομική ιστορία ολόκληρου του πλανήτη να έχουμε ηθικό αυτουργό χωρίς φυσικούς αυτουργούς; Πως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωσή του ο εισηγητής της Προανακριτικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, έχουμε μείνει «με τον ηθικό αυτουργό… στο χέρι!». Και τέλος, πως, σύμφωνα και με τον κ. Σοφουλάκη, ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων δεν προκύπτουν για την κυρία Τουλουπάκη, τον κ. Ντζούρα και τον κ. Μανώλη. Κι όταν δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, είναι αδύνατον να υπάρχουν ηθικοί.

4. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως με εντολή Παπαγγελόπουλου στοχοποιήθηκε και ο κ. Αγγελής λόγω των αντιδράσεών του και ο πρώην υπουργός παρήγγειλε στον κ. Φιλιππάκη να βγει ένα ψευδές δημοσίευμα στη «δημοκρατία» εξαιτίας του οποίου κ. Αγγελής παραιτείται στις 07/01/19.

  • Ποια είναι η αλήθεια: πως το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», ότι δηλαδή ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να πάρει πληροφορίες από το FBI για λογαριασμό Ελληνα πολιτικού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο για ακόμη μία φορά από τον κ. Σοφουλάκη, ο οποίος στο πόρισμά του καταλογίζει στον συνάδελφό του, επίσης αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για τη Novartis από τους Αμερικανούς αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου), τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Πως ο κ. Σοφουλάκης ζητάει ακόμη να ελεγχθεί ο κ. Αγγελής για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και Προανακριτική Επιτροπή. Μάλιστα, για την πράξη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να ανασύρει από το αρχείο τις επίμαχες μηνύσεις, κίνηση η οποία οδήγησε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Αρειο Πάγο αλλά και στη σύσταση της προανακριτικής, ο κ. Σοφουλάκης φέρεται ότι θεωρεί πως έγινε σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων εν όψει των επικείμενων εκλογών και σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του κ. Αγγελή. Και πως, φυσικά, ακόμη και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε επιβεβαιώσει στην κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή πως ο κ. Αγγελής πράγματι αρνήθηκε να δεχτεί πληροφορία από το FBI, μέσα από ένα δήθεν… δικονομικό σκεπτικό, το οποίο δεν είχε καμία βάση.

Οι εμπλεκόμενοι για τη λίστα της ντροπής «βγαίνουν λάδι»

1. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: ότι η στοχοποίηση του κ. Μιωνή έγινε αρχικά για πολιτικούς λόγους, εξαιτίας της σχέσης του με τον Σταύρο Παπασταύρου. Πως τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Φιλιππάκης, σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάνει αναφορά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τους κυρίους Μιωνή, Παπασταύρου. Πως ξεκινούν με εντολή Παπαγγελόπουλου έρευνες στην αλλοδαπή με συμμετοχή της δημοσιογράφου κ. Παπαδάκου και πως για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του κ. Μιωνή και του κ. Φιλιππάκη γίνεται συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Παππά, συζητά με τον κ. Μιωνή για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του τελευταίου και τον εκβιάζει, ζητώντας του να δώσει χρήματα στον κ. Φιλιππάκη που δεν όφειλε για να κλείσουν οι παράνομες διώξεις του.

  • Ποια είναι η αλήθεια: ότι πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής και τουλάχιστον 12 συνεργοί του έκλεβαν το Ελληνικό Δημόσιο, δρώντας για λογαριασμό φοροφυγάδων πελατών τους και προς όφελος της τράπεζας HSBC, περιέχονται σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας. Πως οι ελληνικές Αρχές πραγματοποιούσαν έρευνα για τη δράση του, που τους οδήγησε μέχρι το Παρίσι, για να πάρουν κατάθεση από τον «πατέρα» της «λίστας Λαγκάρντ», Ερβέ Φαλτσιανί. Πως αργότερα αποδείχθηκε ότι και ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος πριν λίγο καιρό κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να ξεπλύνει τους ενόχους του σκανδάλου, ενοχοποιώντας αυτό το ταξίδι στο Παρίσι, αποκαλύφθηκε πως είχε στείλει τους επίκουρους εισαγγελείς του στον Ερβέ Φαλτσιανί για να πάρουν πληροφορίες για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τους διαχειριστές της, εκ των οποίων βασικός ήταν ο Σάμπυ Μιωνής. Και πως στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου ήταν που άσκησε διώξεις κατά των κυρίων Μιωνή και Παπασταύρου.

2. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως από την υπόθεση επιδιώχθηκε στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μέσω του κ. Παπασταύρου.

  • Ποια είναι η αλήθεια: πως ο μοιραίος σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, κ. Παπασταύρου, το 2012-14 διενεργούσε πράξεις απάτης μέσα από το Μαξίμου, σύμφωνα με έγγραφο-σοκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Πως το έγγραφο αυτό καταλογίζει απόπειρα απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από τον κ. Παπασταύρου, με την άμεση συνέργεια του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σ. Μιωνή, περιγράφοντας σειρά παράνομων πράξεων και πως μία σειρά παράνομων ενεργειών γινόταν υπό την πλήρη κάλυψη ή και την εκ των προτέρων γνώση του τότε πρωθυπουργού.

3. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως ενώ ο κ. Μιωνής κερδίζει τις υποθέσεις σε βάρος του κ .Φιλιππάκη, με επίδειξη ισχύος ασκείται δίωξη σε βάρος του και καλείται τον Μάρτιο του 2018 να υπογράψει συμφωνητικό, όπου αναλαμβάνονται υποχρεώσεις από την πλευρά του κ. Φιλιππάκη, με την αρωγή του κ. Παπαγγελόπουλου, που ήταν εγγυητής και επιβλέπων της τήρησης των δεσμεύσεων του συμφωνητικού, ώστε να κλείσουν ανοικτές ποινικές υποθέσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να τύχουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Επειδή όμως την έκβασή τους ήλεγχε ο κ. Παπαγγελόπουλος, έτυχαν αντικείμενο δεσμεύσεων. Πως ο ίδιος ο κ. Φιλιππάκης παραδέχεται ότι στην επόμενη συνάντηση του Μαΐου το θέμα ήταν η τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων. Δηλαδή ο εγγυητής κ. Παπαγγελόπουλος θα έβλεπε εάν τηρείται η πορεία ανοιχτών ποινικών υποθέσεων, όπως είχε συμφωνηθεί.

  • Ποια είναι η αλήθεια: πως η επίμαχη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Παππά και στην οποία συμμετείχε ο κ. Παπαγγελόπουλος προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Μιωνή, ο οποίος συνέταξε και το σχετικό συμφωνητικό, το οποίο απέστειλαν οι δικηγόροι του στον κ. Φιλιππάκη προς υπογραφή. Πως από κανένα στοιχείο και κανένα μάρτυρα δεν προέκυψε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τεθεί εγγυητής των δεσμεύσεων. Πως ήδη από τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Φιλιππάκης είχε κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για να τον πείσει να συμβιβαστεί με τους κυρίους Μιωνή και Παπασταύρου.

4. Τι γράφει το κείμενο της πλειοψηφίας: πως οι κύριοι Μιωνής και Παπασταύρου δικαιώθηκαν ποινικά, ο κ. Παπασταύρου και διοικητικά – όχι μόνο για λόγους παραγραφών αλλά και για λόγους ουσίας.

  • Ποια είναι η αλήθεια: πως στον κ. Παπασταύρου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500.000 ευρώ από το ΚΕΦΟΜΕΠ για τα ποσά που εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του, που περιλαμβανόταν στη «λίστα Λαγκάρντ». Πως οι κ. Μιωνής και Παπασταύρου δεν δικαιώθηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη, ενώ ακόμη και σήμερα έχουν εκκρεμείς υποθέσεις.

Να υπογραμμίσουμε, τέλος, πως χθες κατέθεσε το πόρισμά του και το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από το αντίστοιχο των βουλευτών που ανήκουν στη Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα