Είναι ένας ακόμα Αραβας κροίσος, που δαπανά πετροδολάρια για να αγοράσει οτιδήποτε βρίσκεται προς πώληση στον δυτικό κόσμο. Το όνομα του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τανί κατέχει υψηλή θέση στη λίστα των Αράβων μεγιστάνων που ενσαρκώνουν την ολοένα αυξανόμενη οικονομικοπολιτική αραβική επιρροή στη Δύση. Και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου πραγματοποιείται η νέα μεγάλη απόβαση του Κατάρ, μετά το Λονδίνο, που βρισκόταν μέχρι πρότινος στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των σεΐχηδων του εμιράτου.
«Αλ-Τανί, ο εμίρης που εξαγοράζει τη Γαλλία» σημειώνει χαρακτηριστικά το γαλλικό περιοδικό «Le Point». Και δεν φαίνεται να είναι υπερβολή η παρατήρηση, αφού ο μόλις 31 ετών Ταμίμ μοιάζει να θέλει να ρίξει οικονομικές άγκυρες στη γαλλική γη επενδύοντας σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Ηδη το 70% της ομάδας Paris St. Germain βρίσκεται στα χέρια του – γεγονός που πιστοποιεί ακόμη μια φορά την αραβική εισβολή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και επαναφέρει στη διεθνή μνήμη τα σκάνδαλα σχετικά με την ανάληψη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από το Κατάρ.
Οι ορέξεις του Ταμίμ για το ποδόσφαιρο δεν σταματούν στην PSG. Ο πρίγκιπας του Κατάρ εμπλέκεται στην εξαγορά της Infront Sport and Media, μιας εταιρίας που διαχειρίζεται τα αρχεία της FIFA.
Οι επενδύσεις της οικογένειας Αλ-Τανί δεν περιορίζονται στον χώρο του αθλητισμού αλλά επεκτείνονται σε κατοικίες-παλάτια, πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Royal Monceau και το Majestic καθώς και εταιρίες- κολοσσούς όπως οι Veolia και Vinci.
Η δυναστεία
Ο Ταμίμ ανήκει στην οικογένεια Αλ-Τανί που κυβερνά το αραβικό εμιράτο από το 1825. Είναι ο νεαρότερος γιος του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τανί, ο οποίος νοσηλεύεται στην Ελβετία. Το 2003 ο πατέρας του τον έχρισε διάδοχο, αφού ο μεγαλύτερος αδελφός του, σεΐχης Τζασίμ, παραιτήθηκε του δικαιώματος διαδοχής για χάρη του Ταμίμ. Οσο για τη Μοζάχ μπιντ Νασέρ αλ-Μισνέντ, μητέρα του Ταμίμ και δεύτερη σύζυγο του απόλυτου μονάρχη Χαμάντ μπιν Χαλιφά, είναι υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο σεΐχης Ταμίμ αναμένεται να γίνει σύντομα ηγέτης του αραβικού εμιράτου, εκεί όπου η εξουσία όσο και να αλλάζει χέρια παραμένει στους κόλπους της δυναστείας Αλ-Θανί. Αλλωστε στο Κατάρ δεν υπάρχουν οργανωμένα κόμματα αντιπολίτευσης.
Κατά τη διάρκεια των αραβικών εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή περισσότεροι από 1.500 πολίτες του Κατάρ ζητούσαν την ανατροπή του εμίρη μέσα από ιστοσελίδα του facebook. Η οικογένεια Αλ-Τανί δεν προχώρησε ούτε σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ούτε σε βουλευτικές εκλογές.
Οσο για τις σχέσεις της δυναστείας του Κατάρ με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας; Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ- Τανί διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τον Γάλλο πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τη σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εξαιτίας ενός παλαιότερου διπλωματικού επεισοδίου δεν ισχύει αυτό και για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί πλέον να οικοδομήσει στενές σχέσεις με τον διάδοχο Ταμίμ.
Ο πρίγκιπας
Δυτική παιδεία, αραβικό διαβατήριο, ισλαμική θρησκεία, διεθνείς επενδύσεις. Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τανί γεννήθηκε στην Ντόχα αλλά γαλουχήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από αραβικά μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ μπορεί να διαβάσει αρχαία περσικά.
Η αγάπη του Ταμίμ για τα σπορ και ιδίως για το τένις -μια αγάπη που, όπως φαίνεται, μεταγγίζεται από γενιά σε γενιά- του έχει χαρίσει αρκετά μετάλλια και διακρίσεις.
Μετά το τέλος των σπουδών του στη Βρετανία τού απονεμήθηκε ο στρατιωτικός βαθμός του υπολοχαγού στις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ.
Δεν είναι φυσικά το μοναδικό αξίωμα του σεΐχη, αλλά ένα από τα πολλά μιας μακράς λίστας.
Ανάμεσα στις ηγετικές θέσεις που κατέχει είναι και η προεδρική καρέκλα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ αλλά και η προεδρία στην Qatar Investment Authority (QIA).
Το 2005 ο 31χρονος πρίγκιπας ένωσε τη ζωή του με την εξαδέλφη του Τζαβάχερ μπιντ Χαμάντ μπιν Σουχαΐμ, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, έναν γιο και δύο κόρες. Το 2009 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στην Ντόχα τη θυγατέρα ενός διπλωμάτη, με την οποίαν απέκτησε προ ενός έτους ένα κοριτσάκι.
Οσο για τον επόμενο στόχο του Ταμίμ; Η μεταμόρφωση της Ντόχα σε κοσμοπολίτικο κέντρο. Με όχημα; Μάλλον το ποδόσφαιρο…
Eπιμέλεια: Δήμητρα Αθανασοπούλου