Ηλιο, γη και ύδωρ ζητάει το Δ’ Ράιχ!

Ελληνικό ήλιο, γη και ύδωρ ετοιμάζονται να αγοράσουν κοψοχρονιά οι Γερμανοί. Ενέργεια, αεροδρόμια και τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεών τους για την επενδυτική εκστρατεία που ετοιμάζουν για την Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί με τους αποικιοκρατικούς όρους που προβλέπει το κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι προβλέπει; Την εφαρμογή φωτογραφικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση των επενδύσεων ακόμη και σε αιγιαλούς και παραλίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια εταιρία (π.χ. γερμανική) θα έρθει να εγκαταστήσει ένα νέο αιολικό πάρκο σε ένα νησί του Αιγαίου και θα παρακάμπτει τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς όρους. Το πρόσφατο μήνυμα, άλλωστε, το ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρο: «Ας μας πουλήσουν ήλιο οι Ελληνες» είπε, αναφερόμενος σε ενδιαφέρον γερμανικών εταιριών για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα ανά την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς Πέτερ Κάιτελ. Οι Γερμανοί θεωρούν πως οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και συνεπώς μπορούν πλέον να τοποθετηθούν στην αγορά.

Τις γερμανικές φιλοδοξίες για μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να βλέπουν με καλό μάτι και τη ΔΕΗ για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ η Deutsche Telekom ενισχύει το ποσοστό της στον ΟΤΕ, αποκτώντας επιπλέον 10%. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει την Deutsche Telekom ώστε να αγοράσει και άλλο ένα 5%, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επέλθει συμφωνία.

Ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας, όπως η Siemens και η Deutsche Bank, προωθούν ένα φιλόδοξο έργο εκατοντάδων δισ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην έρημο της Βορείου Αφρικής. Το έργο Desertec, όπως αποκαλείται, βρίσκεται εσχάτως αντιμέτωπο με την αστάθεια σε περιοχές όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη. Οι όμιλοι που προωθούν το έργο, ύψους περί τα 400.000.000.000 ευρώ, θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί ένα τμήμα των φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και του δικτύου μεταφοράς που πρέπει να κατασκευαστεί για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαν επισκεφτεί την Κρήτη στελέχη της γερμανικής εταιρίας Mia electric GmbH, που φέρεται να προωθεί επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ νέας γενιάς. Η Κρήτη φαντάζει ως ιδανική λύση τόσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όσο και ως κόμβος μεταφοράς της ενέργειας μέσω του έργου Desertec.

«Εχω εμπειρία με επενδύσεις στην Ελλάδα» είχε δηλώσει προ ημέρων ο ίδιος ο Κάιτελ. «Δεν πρόκειται για κάποια εξωτική χώρα. Είναι μέλος της Ε.Ε. και πολλά από τα οποία ακούγονται, γράφονται και συζητιούνται αυτήν τη στιγμή σχετίζονται απλά με τη διάθεση της στιγμής. Πιστεύω όμως ότι η στροφή της Γερμανίας στην ενεργειακή πολιτική είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμπεριλάβουμε σε αυτές τις σκέψεις όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου».

Η γερμανική RWE εμφανίζεται από ορισμένους ως υποψήφια για την απόκτηση του 17% της ΔΕΗ, όταν και εάν πωληθεί. Ο γερμανικός κολοσσός είχε έρθει στην Αθήνα προ τετραετίας, επί διοίκησης Τ. Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ. Είχε επιχειρηθεί στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών, αλλά η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε. Η κυβέρνηση, όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ετοιμάζεται να αδειοδοτήσει και θαλάσσια αιολικά πάρκα (οι τουρμπίνες θα τοποθετηθούν στη θάλασσα), χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού. Και γι’ αυτά τα έργα ενδιαφέρονται γερμανικοί όμιλοι, μολονότι η Γερμανία μόλις προ μηνών απέκτησε το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο.

Σοβαρό ενδιαφέρον για απόκτηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φαίνεται πως επιδεικνύει και η γερμανική Fraport, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Η Hochtief (μέτοχος μειοψηφίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος») πωλεί τη θυγατρική Hochtief Airport που διαχειρίζεται και άλλα αεροδρόμια όπως στα Τίρανα, στη Βουδαπέστη κλπ. Εκτός από τη Fraport ενδιαφέρεται και η γαλλική Vinci, η οποία διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου. Ο νέος ιδιώτης επενδυτής του «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά την αποχώρηση της Hochtief, σχεδόν σίγουρα θα ενδιαφερθεί και για την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα