Σε νέες απώλειες, με συνέπεια να φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, μέσω της μείωσης των υπερωριών και του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών οδηγεί η κυβέρνηση τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική.
Ειδικότερα, «μαχαίρι» στις απογευματινές υπερωρίες και πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών με αναδρομική αναστολή από 1ης Ιουλίου της χορήγησης των ωριμάνσεων στους δημοσίους υπαλλήλους θέτει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Στην εγκύκλιό του κ. Σαχινίδη γίνεται επίκληση των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο και προβλέπουν ότι από 1ης Ιουλίου 2011:
1. Η απογευματινή υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες τον μήνα ανά υπάλληλο.
2. Αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Ετσι, αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου οι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνταν έως τις 30/6/2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και εάν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο.
Επιπλέον, αναστέλλεται η χορήγηση ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας για δικαστικούς, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, αρχιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για όσους συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο μετά την 1η Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία» (18 Ιουλίου), ότι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΑΔΕΔΥ, έως το 2015 οι απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πλησιάσουν και ενδεχομένως να αγγίξουν το 50% των μισθών που είχαν το 2009.
Συγκεκριμένα, το 2010 έχασαν δύο μισθούς, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα χάσουν στην περίοδο 2011-2015 επιπλέον έως τέσσερις μισθούς. Δηλαδή φέτος κατά μέσο όρο οι απώλειες για κάθε δημόσιο υπάλληλο αγγίζουν τα 1.250 ευρώ και μέσα στην τετραετία συνολικά θα χάσουν 5.000 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 8.000 ευρώ! Ακόμη, με τη μισθοδοσία του Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα, θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι τις αποδοχές τους να μειώνονται, με τη νέα παρακράτηση 3% υπέρ του ταμείου ανεργίας και του ταμείου πρόνοιας που δίνει το εφάπαξ.
Την ίδια στιγμή, τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση» κοινωφελών οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. «Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σαν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία αυτών των οργανισμών και φορέων, αλλά τη δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την άμεση ή έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων» τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
Αντιδρούν στις νέες μειώσεις των μισθών τους οι δικαστές
Σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται για την εκ νέου μείωση των αποδοχών τους από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, προειδοποιώντας για περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» προβλέφθηκε η αναδρομική (από 01.07.2011) περικοπή κατά 15% του αντισταθμιστικού επιδόματος του άρθρου 30, παρ. Α3, του Νόμου 3205/2003». Και τούτο, χωρίς να υπάρξει καμία επικοινωνία ή διάλογος και ενώ επανειλημμένα σάς έχει διαβιβασθεί σχετικό αίτημά μας για συνάντηση και παρότι είχαμε προς τούτο διαβεβαιώσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου» αναφέρουν οι δικαστικές ενώσεις, χαρακτηριστικά, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα δικαστικά συμβούλια των Ενώσεων επισκέφθηκαν γι’ αυτόν τον λόγο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στον οποίο γνωστοποίησαν ότι οι μειώσεις που έχουν υποστεί ανέρχονται στο 35% των συνολικών τους αποδοχών.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους το επισημαίνουν, αναφέροντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και των μελών του ΝΣΚ υπέστησαν σοβαρές απώλειες, ορισμένες από τις οποίες έπληξαν αποκλειστικά και μόνο τον κλάδο μας. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης του σχεδίου νόμου και την άμεση συνάντησή μας, επιφυλασσόμενοι για τις περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις μας… Εάν το αντισταθμιστικό επίδομα μειωθεί κατά 15% ακόμη, τότε οι ετήσιες απώλειες των δικαστικών λειτουργών θα ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 38,35% επί των μέχρι τούδε καταβαλλομένων. Δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς θα υπάρξει επιπλέον μείωση από τον βαθμό του ειρηνοδίκη μέχρι των ανωτάτων βαθμών, από 730 έως 1.457 ευρώ ετησίως».
Πρέπει να σημειωθεί ότι δικαστές και εισαγγελείς επικαλούνται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ότι «το αντισταθμιστικό επίδομα αντικρίζει πραγματικές δαπάνες, στις οποίες επιβάλλονται οι δικαστικοί λειτουργοί κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων».
Βάσω Παλαιού