Νέα καταιγίδα ανατιμήσεων περιμένει τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για μια σειρά από βασικά προϊόντα. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από 1ης Σεπτέμβρη αναμένεται να έχει ολέθριες συνέπειες τόσο στα νοικοκυριά, που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς άγριας πτώχευσης, όσο και στους ήδη ημιθανείς κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού.
Αλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε χθες ότι η κίνησή του αυτή «δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε λογική». «Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, χωρίς κανένα άλλοθι» σημειώνει ο αναπληρωτής υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης. Οπως εξηγεί, «ο υπουργός Οικονομίας είπε το αδιανόητο: Οτι θα αυξήσει θα αυξήσει τον ΦΠΑ επειδή δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους».
Ντελίβερι, καφετέριες, ταβέρνες, χυμοί και αναψυκτικά από το σούπερ μάρκετ, ακόμη και οι τυρόπιτες και τα τοστ είναι μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες που από το φθινόπωρο θα σκεφτόμαστε διπλά. Οπως υπολογίζεται, η μετάταξη των προϊόντων σε ακριβότερο συντελεστή ΦΠΑ σημαίνει πρακτικά για την τσέπη μας μια αύξηση της τελικής τιμής από 9% έως 10%. Για μια παρέα δύο ατόμων, η ήδη ακριβή συνήθεια της συνάντησης για καφέ θα στοιχίζει περίπου 70 λεπτά ακριβότερα, ενώ δεν αποκλείονται και οι στρογγυλοποιήσεις των νέων τιμών από τους καταστηματάρχες. Τα σουβλάκια θα στοιχίζουν περίπου 20 λεπτά περισσότερο και μια μερίδα γύρος 54 λεπτά.
Ακόμη πιο άδεια αναμένεται να είναι και τα καλάθια των σούπερ μάρκετ, καθώς οι ανατιμήσεις σε χυμούς, καφέδες, τσάι και σοκολάτες σημαίνουν ότι ο καταναλωτής επιβαρύνεται κατά 10 με 20 λεπτά επιπλέον για καθένα από αυτά. Ο πίνακας είναι ενδεικτικός για τις αυξήσεις που πρόκειται να περάσουν στα ράφια από 1ης Σεπτέμβρη, χωρίς φυσικά σε αυτά να υπολογίζονται τυχόν στρογγυλοποιήσεις, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν, ιδιαίτερα στους καταλόγους των καφέ και των εστιατορίων.
Η καταναλωτική αποχή τείνει να γίνει κυρίαρχη… τάση στην αγορά, με αποτέλεσμα η αύξηση των κρατικών εσόδων, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης, να τίθεται εν αμφιβόλω. Οπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης κατά 15%.
Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων αναμένουν «ζοφερές μέρες», καθώς τα μέτρα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε άδεια ταμεία και στο βάθος απολύσεις και νέα λουκέτα. «Καταπέλτη» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος, Μιχάλης Τσιφάκης, «σε περίοδο μάλιστα όπου το εισόδημα έχει δεχτεί απανωτές περικοπές από την επιβολή του 1ου Μνημονίου».
Αλλωστε, οι Ελληνες καταναλωτές ήδη έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητά τους, ξεχνώντας έξοδα για διασκέδαση, ένδυση, ταξίδια, ακόμη και το σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι έχουν περικόψει τις δαπάνες του νοικοκυριού τους ανέρχεται στο 83%, με μεγαλύτερα θύματα τη διασκέδαση και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, το 75% των ερωτηθέντων έχει μειώσει σημαντικά τα έξοδα για διασκέδαση, σχεδόν οι μισοί έχουν περιορίσει τις δαπάνες στο σούπερ μάρκετ (46%) και το 39% τα έξοδα για τρόφιμα και ποτά.
Νεκταρία Σταμούλη