Τα ψίχουλα της Αννας δεν έφεραν συναίνεση

Παίρνει πίσω τη μεταρρύθμιση για αναβάθμιση της σχολής σε βασική ακαδημαϊκή μονάδα που είχε εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και η οποία θα αποτελούσε τον βασικό κορμό των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι περιβόητες εξαγγελίες της υπουργού, εδώ και μήνες (όταν είχε δώσει στη δημοσιότητα αυτή για το Νέο Λύκειο), οι οποίες έβρισκαν σύμφωνους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα, όπως συμβαίνει σήμερα, έμεινε όνειρο θερινής νυκτός, αφού δεν υπάρχει πουθενά στις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στη Βουλή. Στις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει συναίνεση, αλλά και να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο, συμπεριλαμβάνονται και τα «ψίχουλα» που πέταξε στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρυτάνεις, πρόεδροι ΤΕΙ και πανεπιστημιακοί απαντάνε αρνητικά στα επικοινωνιακά κόλπα της υπουργού Παιδείας και την ώρα που θα διεξάγεται η συζήτηση για το σχέδιο νόμου, εκείνοι θα εισηγούνται εκτεταμένες κινητοποιήσεις στις έκτακτες συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Με την απόφασή της να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση της σχολής, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ακύρωσε το νόημα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, επιβεβαιώνοντας όσους από καιρό υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ετσι, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έρχεται σήμερα στη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές, κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν «έκανε πίσω» ως προς τα Συμβούλια Διοίκησης, όπου υπάρχουν οι εντονότερες αντιδράσεις, τα οποία και στην τελική μορφή του σχεδίου νόμου διατηρούν την αρμοδιότητα του να εκλέγουν τον πρύτανη και τον πρόεδρο των ιδρυμάτων. Αυτό που προσπάθησε να κάνει, ωστόσο, η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν να «χρυσώσει το χάπι», τροποποιώντας τη σύνθεση των συμβουλίων. Ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε τη συμμετοχή επτά πανεπιστημιακών, επτά εξωτερικών μελών και ενός εκπροσώπου φοιτητή, το τελικό σχήμα θα αποτελείται από οκτώ εκπροσώπους των καθηγητών, έξι εξωπανεπιστημιακούς και έναν εκπρόσωπο φοιτητών. Η πρόταση αυτή δεν φέρνει καμία ουσιαστική αλλαγή, καθώς, για να λάβει απόφαση το Συμβούλιο Διοίκησης, θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία κατά τα 2/3, δηλαδή να συμφωνήσουν 10 από τα 15 μέλη.

Στις βασικές αλλαγές από όσα είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν από την ψήφιση του σχεδίου νόμου συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου, η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα. Επίσης, στον κάλαθο των αχρήστων πετάχτηκε η πρόταση που αφορούσε τα προγράμματα εξ αποστάσεως σπουδών. Οπως είχε εξαγγείλει η κυρία Διαμαντοπούλου, πέρα από τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και τα ερευνητικά προγράμματα, τα ιδρύματα θα είχαν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να εκπονούν συμπληρωματικά και εξ αποστάσεως σπουδές. Πρόκειται για μία ακόμα πρόταση, η οποία αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι.

Σε ένα σημείο, εντούτοις, φαίνεται ότι έκανε ουσιαστικά πίσω η υπουργός σε σχέση με τις διαφωνίες της ακαδημαϊκής κοινότητας: στην κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση ανακαλείται, εμμέσως πλην σαφώς, η πρόταση για ηλεκτρονική διανομή των συγγραμμάτων, η οποία, για να εφαρμοστεί, οι πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να αναρτούν συγγράμματα και σημειώσεις στο Διαδίκτυο και οι φοιτητές είτε να τα διαβάζουν από εκεί είτε να τα εκτυπώνουν. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία, ούτως ή άλλως, έβρισκε και νομικά κωλύματα, καθώς ερχόταν σε αντίθεση με τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Για τις άνευ ουσίας αυτές τροποποιήσεις, λίγο πριν από τη στιγμή της κρίσης που είναι η ψήφιση την Τετάρτη του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί δηλώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις τους και κάνουν λόγο για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, πέραν των έκτακτων συνεδριάσεων της Συνόδου των πρυτάνεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), από χθες.

Εύη Πανταζοπούλου


Νηπιαγωγεία – Δημοτικά: Περιμένοντας τον δάσκαλο που δεν θα έρθει ποτέ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Αθήνα, Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα από πλευράς διδακτικών κενών. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων φτάνουν τις 5.500, με την Α’ και Β’ Αθήνας να κατέχουν αρνητική πρωτιά, αφού το κουδούνι θα χτυπήσει με 623 κενά. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσληφθούν περίπου 300 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, και 1.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία τού ένα προς δέκα στην Παιδεία, κάτι που ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Οπως μπορεί να συμπεράνει κανείς, κάνοντας απλές μαθηματικές πράξεις, είναι προφανές ότι σε κάποιες περιοχές δεν θα καλυφθεί ούτε μία κενή θέση.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Εκεί οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 825, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα δημοτικά. Αλλά και στη συμπρωτεύουσα οι ελλείψεις είναι τεράστιες, καθώς σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη 414 θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων θα είναι κενές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε έξι ακόμα περιοχές της Ελλάδας οι σχολικές μονάδες βρίσκονται στα όρια της διάλυσης εξαιτίας των ελλείψεων σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, όπου οι άδειες οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 200: η Λάρισα με 271 διδακτικά κενά, η Αιτωλοακαρνανία με 250, οι Κυκλάδες με 227, η Αρτα με 221, η Ανατολική Αττική με 219 και τα Χανιά με 207. Στον αντίποδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Καβάλα, Καρδίτσα, Λευκάδα και Σάμος είναι οι μοναδικοί νομοί που οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δημοτικά σχολεία είναι σε δυσχερέστερη κατάσταση, καθώς υπολείπονται κατά 2.600 δασκάλους. Στα νηπιαγωγεία, το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 1.518, ενώ πρέπει να προστεθούν και οι 434 ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, 508 σε καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και 341 σε καθηγητές Μουσικής Αγωγής.


Πρεμιέρα με (λίγα) βιβλία από το στοκατζίδικο!

Στοκ από περσινά βιβλία ψάχνει στις αποθήκες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τα μοιράσει στους μαθητές, στις 12 Σεπτεμβρίου, αφού, για να τυπωθούν τα καινούργια στην ώρα τους, ούτε λόγος να γίνεται. Ετσι, αφού η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά θα πάρουν στα χέρια τους τουλάχιστον τα «βασικά» σχολικά εγχειρίδια, τώρα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρει αυτά τα δεκάδες χιλιάδες βιβλία. Εκ πείρας, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο για τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων: κάποιοι τυχεροί που θα πάρουν τα βιβλία όταν αρχίσει η σχολική χρονιά και κάποιοι άλλοι που θα περιμένουν μέχρι τα τέλη του έτους για να τυπωθούν τα καινούργια. Οσον αφορά τα «συμπληρωματικά» εγχειρίδια, όπως τα χαρακτήρισε η υπουργός, παρά το ότι είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθημάτων, θα δοθούν σε φωτοτυπίες.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας -για να μην ξεκινήσουν οι μαθητές το σχολείο με άδειες τσάντες- φαίνεται ότι είναι να αξιοποιηθεί το στοκ των διδακτικών εγχειριδίων που τυπώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα επιστρέφονταν για να μπουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μικρό αριθμό βιβλίων που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν τυπωθεί αστραπιαία η πρώτη φουρνιά εγχειριδίων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαθητές δύο ταχυτήτων. Προνομιούχοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία των μεγαλουπόλεων, ως «βιτρίνα» της τήρησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου, ενώ, την ίδια ώρα, τα σχολεία της επαρχίας θα περιμένουν υπομονετικά να τυπωθούν τα καινούργια βιβλία.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος να μην έχουν οι μαθητές ούτε τα «βασικά» εγχειρίδια είναι ορατός, τα «συμπληρωματικά» θεωρούνται πολυτέλεια, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα – ακόμη και αν τα «συμπληρωματικά» είναι απαραίτητο εργαλείο για το μάθημα, όπως είναι, για παράδειγμα, η Γραμματική και το Συντακτικό για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η κατεύθυνση που σκοπεύουν να δώσουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε δασκάλους και καθηγητές είναι να καταφύγουν στις φωτοτυπίες. Για να φωτοτυπηθεί, εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός σελίδων σε τόσα αντίτυπα, το κόστος είναι τεράστιο και οι σχολικές επιτροπές που θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την «επιχείρηση φωτοτυπίες» έχουν στερέψει από χρήματα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img