Αντικαρκινικό φάρμακο στη χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια παράξενη πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αθεράπευτο αίσθημα κούρασης και αδυναμίας, μυαλγίες, πυρετό και άλλες λοιμώδεις εκδηλώσεις που απλά δεν περνούν, ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Το πιο ανησυχητικό έως σήμερα όμως είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια απάντηση στο τι ακριβώς το προκαλεί. Αυτό φαίνεται ότι έρχεται να αλλάξει μια πρωτοποριακή έρευνα, που έγινε στη Νορβηγία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως η χρόνια κόπωση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή οφείλεται σε επίθεση του ανοσοποιητικού στον ίδιο τον οργανισμό, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα αντικαρκινικό φάρμακο, τη ριτουξιμάμπη.

Το έναυσμα για την έρευνα έδωσε η περίπτωση μιας Νορβηγής ασθενούς με χρόνια κόπωση, η οποία παράλληλα έπασχε από λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή κακοήθειας που προσβάλλει το λεμφικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η ριτουξιμάμπη, που έπαιρνε, βελτίωσε και τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ετσι ογκολόγοι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χάουκελαντ στο Μπέργκεν ξεκίνησαν κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε 30 ασθενείς με χρόνια κόπωση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στο 67% των ασθενών παρουσίασε σημαντική βελτίωση και δύο από αυτούς, όπως εξηγεί ο ογκολόγος Οϊστεν Φλούγκε, «δεν είχαν καμία επανεμφάνιση (των συμπτωμάτων), με αποτέλεσμα η ζωή τους να αντιστραφεί εντελώς, με δραματικό τρόπο». Αυτό κατά τον σύμβουλο της βρετανικής Ενωσης του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης Τσαρλς Σέφερντ «αποτελεί το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα φαρμάκου στην ιστορία της ασθένειας».

Οι Νορβηγοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα β-λεμφοκύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, παράγουν ένα αντίσωμα που επιτίθεται στον οργανισμό. Η ριτουξιμάμπη φαίνεται ότι τα εξαλείφει, κάποιες φορές πετυχαίνοντας ακόμη και να επαναπρογραμματίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού! Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, οι ασθενείς δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Σύμφωνα με τον δρα Φλούγκε η έρευνα βρίσκεται στην αρχή και πρέπει να ακολουθήσουν δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί τελικά γίνεται αυτή η επίθεση.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις