Δεν ξεκίνησε καλά η θητεία του νέου υπερπρωθυπουργού Ράιχενμπαχ στην Αθήνα.
Ο υπερπρωθυπουργός της τρόικας, οι αρμοδιότητες του οποίου επικυρώθηκαν σε σύσκεψη της task force που έγινε υπό τον Ολι Ρεν προ δεκαημέρου στις Βρυξέλλες, μας ήρθε φουριόζος για να επιβάλει την πολιτική των δανειστών στην πατρίδα μας, αλλά η πρώτη γεύση που πήρε τον προσγείωσε ανώμαλα.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε παραμονές της εθνικής μας επετείου -δεν ήξερε, δεν ρώταγε- χρειάστηκε να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κρύψει τα νεύρα του, όταν τον χαρακτήρισαν «γκαουλάιτερ».
Απάντησε με μειλίχιο ύφος ότι λείπει πολλά χρόνια από τη Γερμανία για να γνωρίζει τέτοιες καταστάσεις, αλλά μέσα του έβραζε.
Σε συνέντευξη που έδωσε σε οικονομική εφημερίδα, το ύφος του ήταν υπηρεσιακό και οι κακές γλώσσες λένε ότι, εκνευρισμένος από τις πρώτες αντιξοότητες στις σχέσεις του με την Πολιτεία, ανέθεσε στη γραμμματέα του την τελική σύνταξη των απαντήσεων!
Μετάνιωσε για όσα είχε απαντήσει αρχικά και τα άλλαξε…
Στις συναντήσεις του με τους υπουργούς, παρά την προσπάθεια που έγινε μπροστά στις κάμερες για να σπάσει η αμηχανία και να δοθεί η εντύπωση ότι δεν είναι ο επικυρίαρχος, αλλά ο έμπειρος τεχνοκράτης που δίδει συμβουλές, τα πράγματα δεν πήγαν καλά.
Πρώτον, γιατί δεν έδωσε συμβουλές, όπως είπε ο πρόθυμος Λοβέρδος, αλλά γιατί έδωσε εντολές και γιατί αυτό που έδειξε να τον ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσει πρωτίστως τα γερμανικά συμφέροντα.
Δεύτερον και σημαντικότερον, διότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ άφησαν να διαρρεύσουν αμέσως στο Διαδίκτυο οι απαιτήσεις του και αυτό τον σύγχυσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής κάρφωσε αμέσως στα ΜΜΕ λ.χ. ότι μεταξύ των θεμάτων που προέταξε ο κύριος «τεχνική βοήθεια», όπως τον λένε στην κυβέρνηση, ή «μίστερ διασώστης», όπως τον αποκαλούν στην Ευρωπαική Επιτροπή, ήταν η πληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου σε γερμανικές εταιρίες που προμήθευσαν με περιπολικά και αυτοκίνητα την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Είναι περίεργο, αλλά ο Ράιχενμπαχ συμπεριφέρεται από την αρχή ως… σύνδικος πτώχευσης που κοιτά να ικανοποιηθεί προνομιακά η χώρα του προτού σκάσει το μεγάλο κανόνι, παρά ως αυτό που περιγράφεται προς τα έξω.
Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά είχε και ο αντικαγκελαριος Ρέσλερ όταν ήρθε στην Αθήνα, καθώς το πρώτο ζήτημα που έβαλε στον Χρυσοχοΐδη ήταν οι επιστροφές ΦΠΑ στις γερμανικές επιχειρήσεις. Και ας κυνηγούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης Ελληνες επιχειρηματίες στους διαδρόμους του ξενοδοχείου για να του υποβάλουν το ίδιο ακριβώς αίτημα.
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, όλο και περισσότεροι στην κυβέρνηση ρωτάνε αν ο Γερμανός ήρθε όντως για να «χτίσει θεσμούς» ή για να αποτελέσει στην ουσία έναν νέο Γερμανό πρέσβη με αυξημένες αρμοδιότητες.
Η απάντηση είναι και τα δύο.
Διότι και η ανοικοδόμηση του κράτους προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις γερμανικές εταιρίες να γίνουν οι προνομιακοί προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου. Προσφέρει επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις, όπως το πρόγραμμα «Ηλιος», για το οποίο οι Γερμανοί κατέβαλαν προσπάθεια και έγινε ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής!
Η σύσκεψη της 13ης Οκτωβρίου που έγινε στις Βρυξέλλες παρουσία των Ρεν – Ρέιχενμπαχ και του Ελληνα υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, ο οποίος θα αναλάβει το βάρος του εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό ακριβώς αποφάσισε. Να προσδιοριστούν οι τομείς της παρέμβασης -και αυτό έγινε με επίσημο δελτίο Τύπου (ενέργεια, τουρισμός γεωργικός τομέας, διαχείριση αποβλήτων, φορολογία , έλεγχος δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση)- αλλά και να διαμοιραστούν τα ιμάτια των υπουργείων (δυστυχώς τότε πέρασε απαρατήρητο).
Μπορεί η κυβέρνηση και ο ΓΑΠ να μας λένε ότι έχουν στην «κυριότητά τους» το πρόγραμμα, αλλά το δελτίο Τύπου της Κομισιόν, με τη διπλωματική, έστω, διατύπωσή του- τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Αναφέρεται σε «ένα μεγάλο σχέδιο δράσης, με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών-μελών και του ΔΝΤ στους κρίσιμους τομείς της φορολογίας, του Προϋπολογισμού και των δαπανών» και στην προετοιμασία «συγκεκριμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, βάσει ανάλυσης του ΟΟΣΑ, και ενδεχόμενη στήριξη από σειρά κρατών-μελών».
Στο παιχνίδι Βρετανοί και χώρες-δορυφόροι
Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη σύσκεψη οι Ρεν – Ράιχενμπαχ αποφάσισαν τη διανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, αλλά για να μην μείνει παραπονεμένος και ο αγγλοσαξονικός άξονας, τον έβαλαν στο παιχνίδι, καθώς Βρετανοί και χώρες-δορυφόροι τους από τη Σκανδιναβία θα αναλάβουν κρίσιμους τομείς του προγράμματος.
Οι κατακτητές θα… κάνουν «φόκους» σε δύο τομείς.
1. Ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του κράτους.
2. Αποδυνάμωση της Δικαιοσύνης και ταχεία αλλαγή θεσμικού πλαισίου, για να προχωρήσουν ταχύτατα οι απαλλοτριώσεις που θα διευκολύνουν τις γερμανικές επενδύσεις – ειδικώς στον τομέα της ενέργειας.
Και μπορεί εμείς να έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στο αν ο υπερπρωθυπουργός θα έχει δικαίωμα υπογραφής -του είναι αδιάφορο έχοντας τέτοια ισχύ-, αλλά εκείνοι νοιάζονται πώς θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και πώς θα διαμοιράσουν ταχύτατα τα ιμάτια της πατρίδας μας…
Ουρανία Γαλανού
Ντεμ : ο Χόρστ είναι ο νέος πρωθυπουργός
Οσα έχει αποκαλύψει επανειλημμένα η «δημοκρατία» για τον ρόλο του κ. Ράιχενμπαχ και της ομάδας «κατοχής» που τον συνοδεύει ήρθε να επιβεβαιώσει ο Γερμανός βουλευτής Ντίτερ Ντεμ με μία και μόνο φράση: «Ο Ράιχενμπαχ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Ο κ. Ντεμ, που είναι υπεύθυνος της ευρωπαϊκής πολιτικής της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, καθώς και ταμίας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», υποστηρίζει ότι «η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων σώζουν τους Ελληνες. Στην πραγματικότητα αυτά τα δισεκατομμύρια σώζουν μόνο τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων».
Αναφερόμενος στην Τask Force και στον επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ επισημαίνει: «Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ολοι αυτοί που δουλεύουν μαζί του δεν είναι φίλοι της Ευρώπης αλλά υπάλληλοι των αγορών. Ο Ράιχενμπαχ είναι επαγγελματίας σύμβουλος διοίκησης και έχει ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα. Το μοντέλο που προσπαθεί να πλασάρει είναι σαν εκείνο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά την ενοποίηση, αυτό το κομμάτι της χώρας να υπολείπεται σημαντικά σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας».
Ο Γερμανός βουλευτής καταγγέλλει την κυρία Μέρκελ, επίσης, γιατί «κάνει τα πάντα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί ήταν τεμπέληδες και έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη δημαγωγία».
«Θα έρθουν δυσάρεστες αλλαγές»
Ψεύτες βγάζει το «δίδυμο της συμφοράς» ακόμη και ο «υπερ-πρωθυπουργός» Χορστ Ράιχενμπαχ. Την ώρα που οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, με συνέντευξή του ο κ. Ράιχενμπαχ τους διαψεύδει αποκαλύπτοντας ότι «βλέπει φως στο τούνελ σε 2-3 χρόνια» και… βλέπουμε, μια και δεν δεσμεύεται για τίποτα περιγράφοντας ως ακόμη πιο ζοφερό το μέλλον για τη χώρα μας.
Σε συνέντευξή του στο «Εθνος», παρά τις προσπάθειες που κάνει να εμφανιστεί αισιόδοξος, οι δηλώσεις του αποτελούν προσγείωση σε μια ανώμαλη πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος που κρατάει τα… κλειδιά της χώρας τονίζει μεταξύ άλλων: «Ανάλογα με τις εξελίξεις και τα ελληνικά αιτήματα για τεχνική υποστήριξη θα μας πάρει πιθανότατα δύο έως τρία χρόνια για να βάλουμε τα πάντα σε έναν δρόμο. Συνήθως απαιτείται κάποιο διάστημα για να φανούν βιώσιμα αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο κ. Ράιχενμπαχ καρφώνει άλλη μια φορά τον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «η ομάδα δράσης συστάθηκε κατόπιν αιτήματος του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και να συμβάλει στην επιτάχυνση της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Τέλος ο Γερμανός «διοικητής» προετοιμάζει τους Ελληνες για το νέο πακέτο αποφάσεων που έρχεται τονίζοντας ότι «πολλές από τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές σε όλους».