Με την παρουσία-παρωδία έξι (6) μόλις βουλευτών εγκρίθηκε χθες η σκανδαλώδης τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διευκολύνει τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης από συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη NAMSA (εμπορική υπηρεσία του ΝΑΤΟ), αντί της διενέργειας διαγωνισμού που θα εξασφάλιζε τη διαφάνεια και την τίμια διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν ήδη από χθες την περίεργη αυτή υπόθεση «Siemens του Παπαδήμου», παραπέμποντας στο σκάνδαλο της ανάθεσης των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, το 1990, από την τότε οικουμενική κυβέρνηση υπό τη σιωπή των πολιτικών κομμάτων και υπό την ανοχή του τότε πρωθυπουργού Ξ. Ζολώτα. Κατά ανάλογο τρόπο σήμερα οι υπουργοί του Λ. Παπαδήμου (μέχρι πρόσφατα ο Χρ. Παπουτσής και τώρα ο Μ. Χρυσοχοΐδης) δεν προκηρύσσουν διαγωνισμό και δεσμεύουν τη χώρα με μια απευθείας ανάθεση διάρκειας πέντε ετών στις παραμονές διεξαγωγής των εκλογών.
Η επιλογή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή της NAMSA γίνεται υπό το πρόσχημα της συνεργασίας με μια εξειδικευμένη υπηρεσία, αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς αντίστροφη: η NAMSA, από την ίδρυσή της, το 1958, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με δασοπυρόσβεση, ενώ χρεώνει μεγάλες προμήθειες (σαν κανονική εταιρία) και θα επιλέξει ελικόπτερα με δικά της κριτήρια. Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς παρατηρητές, είναι περίεργο πώς η Ελλάδα αποκλείει τα δοκιμασμένα αμερικανικά και ρωσικά ελικόπτερα, όταν μάλιστα τα δεύτερα (τα Mi-26) χρησιμοποιούνται ακόμα και από τις ΗΠΑ σε απαιτητικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Πέραν των εκατομμυρίων ευρώ που κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο της ανάθεσης, η χθεσινή φωτογραφική τροπολογία χρεώνει στον κρατικό Προϋπολογισμό ακόμα και τις κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου (που μέχρι πέρυσι πλήρωναν οι ιδιώτες), ενώ προσφέρει στους συνεργάτες της NAMSA «κατά παρέκκλιση των ισχυόντων (!) προκαταβολή ύψους 50%, χωρίς την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής», όπως ίσχυε ως τώρα.