Η ΔΑΠ κράτησε ψηλά τη σημαία με 42,01%

Τα υψηλά επίπεδα αποχής, που ενδέχεται να ξεπερνάει και το 40%, και το υποτονικό κλίμα που πολλοί συνδέουν με το ρευστό πολιτικό σκηνικό, στον απόηχο βουλευτικών εκλογών, κυριάρχησαν στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.Και φέτος η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, ενώ ανοδική πορεία καταγράφουν οι αριστερές δυνάμεις. Στον αντίποδα, η ΠΑΣΠ μετράει τις απώλειές της, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στη διάσπαση της παράταξης λίγες ημέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές, όταν στελέχη αποχώρησαν και ίδρυσαν το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα.

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δηλώνει στη «δημοκρατία» ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Παρότι, όπως επισημαίνει, το κλίμα που επικράτησε χθες κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, εκφράζει τη σιγουριά ότι η παράταξη και φέτος θα διατηρήσει την πρωτιά της. Αντίθετα, απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης για το ενδεχόμενο κοινών αποτελεσμάτων αφήνοντας αιχμές, κυρίως, για την ΠΑΣΠ. «Αφού δεν έγινε τόσα χρόνια και αφού κάποιοι δεν θέλουν την επανασύσταση της ΕΦΕΕ, που έχουμε προτείνει, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε φέτος».

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» παραδέχεται στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Νικηφόρος, γραμματέας της ΠΑΣΠ- ΑΕΙ. Προσθέτει, ακόμα, ότι σε αυτό το υποτονικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις φετινές εκλογές και «κρίνοντας από τη χαμηλή συμμετοχή δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πει ότι είναι νικητής». Οσον αφορά το αν θα καταφέρουν οι παρατάξεις να βγάλουν κοινά αποτελέσματα, ο Μιχάλης Νικηφόρος σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και επιρρίπτει ευθύνες στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, γιατί κάθε χρόνο «δίνει αλλοπρόσαλλα ποσοστά».

Πάντως, και τη φετινή χρονιά δεν έλειψαν τα παρατράγουδα με υποκινητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας οι εκλογές διακόπηκαν για αρκετή ώρα, όταν μέλη του ΜΑΣ επιχείρησαν να απαγορεύσουν στους φοιτητές να ψηφίσουν άλλες παρατάξεις εκτός από τη δική τους και της ΚΝΕ. Τελικά, ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων, κατέληξαν σε συμφωνία και συνεχίστηκε η εκλογική διαδικασία.

Στο ΤΕΙ Λαμίας για πρώτη φορά στα χρονικά στήθηκαν δύο κάλπες: Η μία στον χώρο του ιδρύματος, όπως προβλέπεται, και μια δεύτερη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης από τους εκπροσώπους του ΜΑΣ και της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΣΚ). Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων παρατάξεων, τα στελέχη των οποίων έκαναν λόγο για «αποτυχημένη κίνηση διάσπασης του σπουδαστικού κινήματος». Μικρά προβλήματα και καθυστερήσεις σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου τα ψηφοδέλτια «άργησαν» να φτάσουν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εκλογές αργότερα από το προγραμματισμένο.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα