Ο απόλυτος εκβιασμός Μπαρόζο προς Σαμαρά: Ή τα 11,6 δισ. ή τα Χριστούγεννα στη δραχμή

Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και παραμονή εντός του κοινού νομίσματος ή διαφορετικά επιστροφή στη δραχμή ως τα Χριστούγεννα, ήταν η σαφής προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους Ελληνες συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς, την περασμένη εβδομάδα που βρέθηκε στην Αθήνα.

Ο «εκβιασμός» Μπαρόζο διατυπώθηκε χωρίς περικοκλάδες και, όπως λένε συνομιλητές του εδώ στην Αθήνα, φάνηκε εξαιρετικά πιεσμένος από τη δραματική κατάσταση στην Ισπανία, που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Η ιβηρική χώρα απειλεί να συμπαρασύρει και την κλυδωνιζόμενη Ιταλία.

Δημοσίως ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι θα υποστηρίξει την ελληνική υπόθεση σε όλα τα κοινοτικά φόρα.

Παράλληλα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει «υπεύθυνη στάση», δηλαδή προώθηση των αιματηρών μέτρων, ενώ δεν φάνηκε να είναι αρνητικός στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ως το 2016. Συνέδεσε και αυτός την επιμήκυνση με την ενίσχυση προηγουμένως της ελληνικής αξιοπιστίας, η οποία όμως είπε ότι χρειάζεται συγκεκριμένες πράξεις και όχι άλλα λόγια.

Πάντως και ο Μ. Μπαρόζο δεν φάνηκε να είναι σίγουρος για τις πραγματικές προθέσεις των Γερμανών, που αλλάζουν συχνά στη βάση της άτυπης συμμαχίας που έχει συμπτυχθεί με χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος Μπαρόζο φέρεται ότι είπε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι ήταν πολύ άσχημη για την Ελλάδα η θητεία του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών.

Οπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε τόσο κακό στην Ελλάδα όσο δεν έκαναν οι προηγούμενοι 15 υπουργοί Οικονομικών…

Καταλυτική για την Ελλάδα ήταν η εμφάνιση του κ. Βενιζέλου στο Eurogroup στις 19 Ιουνίου 2011, όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομίας.

Με στιλ επαρχιώτη βουλευτή ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε τότε στις Βρυξέλλες και επιχείρησε να ζητήσει νέα χρονοδιαγράμματα και πολιτική διαπραγμάτευση από τους εταίρους. Η απάντηση ήταν καταλυτική, όταν διά στόματος της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τού ζήτησαν να καθίσει και να τους πει στα επόμενα 10 λεπτά τι προτίθεται να κάνει για να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία…

Εκεί ο κ. Βενιζέλος υπέστη ψυχρολουσία και έκτοτε η Ελλάδα έβλεπε τη θέση της στο Eurogroup να εξασθενεί διαρκώς. Κατά πολλούς η θητεία Βενιζέλου συναγωνίζεται σε καταστροφικά αποτελέσματα εκείνη του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο Ευ. Βενιζέλος, που ως υπουργός Οικονομικών συνέλαβε και υλοποίησε μια σειρά από σκληρά μέτρα, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ και άλλα, προσπαθεί σήμερα να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι «πιρουέτες» Βενιζέλου με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Αυτός ήταν που ως υπουργός Οικονομικών μαζί με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη ξεκίνησε την επεξεργασία τους.

Σήμερα εμφανίζεται να λέει ότι αντί για τα 11,5 δισ. ευρώ θα αρκούσαν μέτρα πέντε δισ. ευρώ, με τα οποία, κατά τον ίδιο, θα προσερχόταν η Ελλάδα στην επαναδιαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του προγράμματος. Τη θέση αυτή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και προς τα στελέχη της τρόικας, τα οποία αντιγύρισαν ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι κάθε συζήτηση πρέπει να έχει προϋπόθεση τη θεσμική κατοχύρωση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πάντως ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 ο κ. Βενιζέλος έδιωξε την τρόικα από την Αθήνα, την οποία στη συνέχεια παρακαλούσε να επιστρέψει. Με την κίνηση εκείνη απεμπόλησε και κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα