Από τη μία πλευρά η Ελλάδα ζητάει επιπλέον κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το νέο ΕΣΠΑ και από την άλλη αδυνατεί να απορροφήσει τα κονδύλια που έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές από το υφιστάμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων προέκυψε ότι με βάση την τελευταία πρόταση της Κομισιόν (με την οποία πρέπει να συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες) η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέχρι και 14 δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για απορρόφηση 3,7 δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια του 2012.
Οι δανειστές της χώρας ζητούν, μέσω του Μνημονίου, επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την ίδια στιγμή που η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιώτες δεν μπορούν να βρουν την ίδια συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνεχίζει την παρελκυστική τακτική με τη χρηματοδότηση της χώρας και το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης διαπιστώθηκαν τα ίδια προβλήματα που ταλανίζουν τα έργα του ΕΣΠΑ εδώ και δεκαετίες: Εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις εκκρεμούν επί μήνες και αμέτρητες προσφυγές εκδικάζονται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαγωνισμοί. Οι τεχνικές εταιρίες της χώρας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αδυνατούν να εξασφαλίζουν εγγυητικές επιστολές. Ετσι, μειοδοτούν σε ένα έργο, αλλά η σύμβαση δεν υπογράφεται χωρίς την εγγυητική επιστολή. Ακόμα χειρότερα, πολλοί διαγωνισμοί αναβάλλονται γιατί ουδείς εμφανίζεται, αφού οι εργολήπτες γνωρίζουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές. Τέλος, οι όροι του Μνημονίου για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ εκκρεμούν και τα υπουργεία πρέπει να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα.
Στα θετικά του προχθεσινού Eurogroup καταγράφεται και το «παράθυρο» για διατήρηση της πολύ χαμηλής εθνικής συμμετοχής (μόλις 5% σήμερα) και στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Φώτης Κόλλιας