Το άρθρο 99 στη «φωλιά του Ντάκ»!

«Ούζου Μέλαθρον». 1993. Τρεις φίλοι που έχουν μόλις τελειώσει τις σπουδές τους στα μαθηματικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων, ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ο Χρήστος Κουδούνης και ο Βάιος Ποδιώτης, αποφασίζουν να ενώσουν τον… χαβαλέ τους και να κάνουν την αγάπη τους για το καλό φαγητό επιχείρηση. Ετσι γεννιέται το γνωστό ουζερί της Θεσσαλονίκης, σε μόλις 14 τ.μ., στην οδό Καρύπη της στοάς Ερμείον, που θα γνωρίσει μεγάλες δόξες τα χρόνια που θα έρθουν, με την πόλη να ξεροσταλιάζει για ένα τραπέζι του, την αναμονή να φτάνει τη μία ώρα, τους επωνύμους και μη να τρελαίνονται για τις λιχουδιές του.

2013. Είκοσι χρόνια μετά η εταιρία «Ούζου Μέλαθρον», με χρέη άνω των 5.000.000 ευρώ (σε τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο, προμηθευτές και προσωπικό), χτυπά την πόρτα του άρθρου 99, καταθέτοντας σχετική αίτηση -η οποία θα συζητηθεί στις 16 Ιουλίου- ώστε να αντεπεξέλθει στην κρίση και να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης. «Πραγματικής εξυγίανσης και όχι απλά παράτασης ζωής», όπως σπεύδει να σημειώσει στη «δημοκρατία» ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ένας εκ των τριών ιδρυτών της.

Το «Ούζου Μέλαθρον» ξεκινά δειλά και την περίοδο ’95-’97 επεκτείνεται σχεδόν σε όλη τη στοά. Ακόμα και σήμερα διαθέτει πέντε διαφορετικά σαλόνια στον ίδιο δρόμο. Το 1998 η φήμη του αρχίζει να χτυπά «κόκκινο». Η πρωτοτυπία στο σερβίρισμα, με τα φαγητά να έρχονται πάνω σε παλιά παντζούρια, κεραμίδια και λαμαρίνες, ο τεράστιος κατάλογος και τα ονόματα των εδεσμάτων που αφήνουν εποχή (φωλιά του Ντακ, καρντασίνα, το πιάτο του ανέραστου), η καλή ποιότητα και οι χαμηλές τιμές εκτινάσσουν τη δημοφιλία του μαγαζιού. Οι φοιτητές είναι οι καλύτεροι πελάτες, όμως σύντομα γίνεται στέκι επωνύμων (Βουτσάς, Λάσκαρη), ενώ οι Αθηναίοι τού δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης κάθε φορά που έρχονται στην πόλη. Το 2001 αποκτά και την ιδιότητα του εργαστηρίου τροφίμων, τα οποία εμπορεύεται.

Το franchising και η αρχή της κατηφόρας για το ουζερί-θρύλος

Το 2004 ξεκινά το franchising, που θα αποδειχθεί η αρχή της αιμορραγίας. Λαμία, Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα, Αθήνα και Καρδίτσα αποκτούν το «Ούζου Μέλαθρόν» τους. Οταν η κρίση κάνει την πρώτη της εμφάνιση και οι franchisees αντιμετωπίζουν προβλήματα, η μητρική σπεύδει να βοηθήσει και καταλήγει με μια μεγάλη «τρύπα». Η περίοδος 2008-2010 είναι κακή. Από τις επιθέσεις που δέχεται το κατάστημα της Θεσσαλονίκης την εβδομάδα των επεισοδίων μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που προκαλούν μεγάλες ζημιές και κρατούν κλειστή την επιχείρηση για δύο εβδομάδες, μέχρι το επενδυτικό άνοιγμα με το «Ελλάς Μέλαθρον» στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, μια επένδυση που ξέφυγε του αρχικού προϋπολογισμού, τα προβλήματα συσσωρεύονται. Κι όσο η εταιρία περιμένει την εγγύηση του ελληνικού κράτους για να δανειστεί και να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον Δεκέμβριο του 2008, αρχίζουν οι καθυστερήσεις προς το ΙΚΑ. Το 2010 η κρίση δείχνει τα δόντια της, ο κόσμος γονατίζει, η κίνηση πέφτει. Το 2012 ο τζίρος υποχωρεί στις 801.766 ευρώ, όταν τις καλές εποχές είχε φτάσει και τα 3.500.000 ευρώ, ενώ οι ζημίες ανέρχονται σε 1.020.000 ευρώ.

Το σημερινό σχέδιο εξυγίανσης προτείνει «κούρεμα» 60% προς όλους τους πιστωτές και καταβολή του υπόλοιπου 40% σε βάθος 12ετίας, ενώ το business plan προβλέπει ανάπτυξη του εργαστηρίου τροφίμων, αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος μέσω συνεργασιών με τουριστικούς οργανισμούς, αλλά και του ιδιαίτερα δυνατού της brand.

«Οι πιστωτές και οι εργαζόμενοι είναι μαζί μας. Καλύπτουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση ούτε κλείνει ούτε θα κλείσει, αλλά θα αναδιαρθρωθεί είτε εντός είτε εκτός του 99 και θα συνεχίσει να ζει για άλλα… 20 χρόνια.

Μαρία Μαθιοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καραμπινάτο σκάνδαλο στις πλάτες των Αθηναίων με το κτίριο της Πατησίων 159

Τη δουλειά ανέθεσε ο Μπακογιάννης, αλλά τις τελικές υπογραφές έβαλε ο Δούκας! «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» λένε από τον Δήμο Αθηναίων Σε σκάνδαλο που...

Πώς μας κοροϊδεύουν με το ελαιόλαδο – Η λεπτομέρεια στις ετικέτες που προδίδει...

Δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα που βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυτό που υπόσχονται. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Epicurious, μια μικρή αλλά...

Φτώχεια καταραμένη

Εμείς τα λέγαμε ότι υπάρχει φτώχεια, αλλά η κυρία Σακελλαροπούλου, καλοβολεμένη ούσα στον προεδρικό θώκο, δεν μας πίστευε. Αλλωστε, είχε και αγωνίες αν ο...

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62 έτη – Αναλυτικός οδηγός...

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο   Χιλιάδες εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν πριν από...

Ενοχλημένη η πρεσβεία για το απαγορευτικό Μητσοτάκη – Συνάντηση Κίμπερλι με Τασούλα

Ακούγεται απίστευτο (και ακατανόητο), αλλά οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι είναι πραγματικό γεγονός: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε σε υπουργούς που είχαν δηλώσει επίσημα...

Σημεία και τέρατα στο Κτηματολόγιο

Εγγραφο-φωτιά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στον οργανισμό κάνει λόγο για μεγάλο φαγοπότι με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης Λερναία Υδρα θυμίζουν...

Αποκάλυψη για το πάρτι στα ΕΛ.ΤΑ.: Ο Σκλήκας διπλασίασε σε έξι μήνες τον...

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη θητεία του πρώην πλέον διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, Γρηγόρη Σκλήκα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dimokratia.gr, ο μισθός...

Καθετί που φοράει η υπέρκομψη Μαρέβα είναι έργο τέχνης: Σαν να δίνεις μπογιές...

* Αυτός ο Χατζηδάκης είναι ό,τι ακριβώς ονειρεύεται να γίνει κάθε δεξιός: Ενας άεργος κρατικοδίαιτος κηφήνας που βρίζει το Δημόσιο από το οποίο σιτίζεται,...

Οικογένεια Ζηρίδη: Καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό για τα χρέη τους

Το Εφετείο μείωσε την ποινή από 22 στα 11 έτη, καθιστώντας την εξαγοράσιμη. Οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα τουςΠέντε χρόνια μετά το...

Κ. Αϊβαλιώτης: Μόνο έτσι παίρνουν το μήνυμα

Το think tank «Adie» έχει παρέμβαση στις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια. Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει ότι το οικονομικό σφίξιμο της Τουρκίας είναι τόσο...









Advertisement 3
spot_img

Ροή ειδήσεων





spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ