Κόλλησε το πρόγραμμα Χατζηδάκη για 4.000 νέες θέσεις

Το νέο έπος του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη λέγεται «ενίσχυση επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ». Σε μια περίοδο που η αγορά ασφυκτιά για ρευστότητα, ένα πρόγραμμα του υπουργείου που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και οι αιτήσεις για χρηματοδότηση υποβλήθηκαν τον Μάιο βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση και τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στην αγορά πριν από το τέλος του φθινοπώρου! Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης περίπου 10.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο οποίο αξιολογούνται ακόμα. Η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος έχει, μάλιστα, αμφισβητηθεί, καθώς το Δημόσιο (με τη συνδρομή κοινοτικών κονδυλίων) θα δαπανήσει 456.000.000 ευρώ για μόλις 4.000 θέσεις εργασίας. Επιδοτεί δηλαδή με 114.000 ευρώ κάθε νέα θέση εργασίας, ποσό απίστευτο για τα δεδομένα της οικονομίας.

Χθες ο κ. Χατζηδάκης πήγε στα γραφεία της εταιρίας ΕΛΑΝΕΤ στον Πειραιά, που έχει αναλάβει ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) τη διαχείριση και την αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού δήλωσε ότι «η αξιολόγηση γίνεται με εντατικούς ρυθμούς» και ότι «πάει στις περισσότερες περιπτώσεις γρηγορότερα από όσο περιμέναμε», ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις θα δουν τα χρήματα στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσει η καταβολή των προκαταβολών. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η αξιολόγηση των περίπου 23.000 προτάσεων (προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι 10.000 εξ αυτών) γίνεται εν μέσω της γνωστής γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Εχουν συγκροτηθεί επιτροπές ανά περιφέρεια, οι οποίες γνωμοδοτούν προς το υπουργείο, το οποίο δίνει την τελική έγκριση. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία 15.000 προτάσεων, ενώ οι υπόλοιπες 8.000 βρίσκονται στο στάδιο της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης (!) αξιολόγησης. Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, εφόσον θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν σε κάποιο στάδιο της όλης διαδικασίας.

Για το πρόβλημα της ρευστότητας, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο» και πρόσθεσε: «Η χώρα αυτή την ώρα είναι 4η στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από 18η που ήταν πέρσι, και κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε κάθε μέρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα