«Σε ρώσικα χέρια οδεύει η Τράπεζα Κύπρου»!

Μια νέα πτυχή της κυπριακής κρίσης και των αποφάσεων που ελήφθησαν αναδεικνύει ανάλυση των «New York Times». Η αμερικανική εφημερίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο να καταλήξει η Τράπεζα Κύπρου σε ρωσικά χέρια. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι πλούσιοι Ρώσοι που είχαν χρήματα στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου έχασαν δισεκατομμύρια. Ομως, παρά το άσχημο πλήγμα που δέχτηκαν, είναι πλέον σε θέση να πάρουν κάτι που μέχρι πρότινος είχε ξεφύγει ακόμα και από τους πιο θρασείς ολιγάρχες της Μόσχας: τον έλεγχο ενός συστημικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση». «Οποιος ελέγχει την Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το νησί» ανέφερε ο Ανδρέας Μαραγκός, δικηγόρος της Λευκωσίας, ο οποίος εκπροσωπεί και πολλούς Ρώσους πελάτες. Οπως επισημαίνουν οι «New York Times», «το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών -περίπου 18%- υποτίθεται ότι θα πάει στους καταθέτες που έχασαν λεφτά από τη Λαϊκή Τράπεζα, όπως αυτό το μερίδιο πιθανότατα θα περάσει στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετατροπής καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές, όμως, μια διαφοροποιημένη και μέχρι στιγμής ανοργάνωτη ομάδα καταθετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρώσοι, θα καταλήξει να έχει το πλειοψηφικό ποσοστό». Στο πλαίσιο των όρων που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι μεγαλοκαταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν το 47,5% των χρημάτων τους να μετατρέπεται αναγκαστικά σε μετοχές, έναντι του 37,5% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Οι νομικοί εκπρόσωποι πελατών εκτιμούν ότι οι Ρώσοι, ως σύνολο, θα καταλήξουν να κατέχουν περίπου το 60% των νέων μετοχών της τράπεζας, ενώ τα κυπριακά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το 53% των μετοχών θα βρεθεί σε ξένα χέρια, κυρίως ρωσικά, είτε άμεσα είτε μέσω νομικών εταιριών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί στη Λευκωσία η άρνηση του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να αποχωρήσει, χωρίς να καταθέσει στη διερευνητική επιτροπή για την οικονομία. Ο ίδιος θέλησε να καταθέσει γραπτή δήλωση και να λάβει επίσης γραπτώς τις ερωτήσεις της επιτροπής για να τις μελετήσει και να τις απαντήσει. Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας παραβιάζει τη διαδικασία και η αποχώρησή του αποτελεί παράπτωμα. Στη μακροσκελή γραπτή δήλωσή του, ο κ Χριστόφιας απέδωσε τη μη υπογραφή του Μνημονίου επί Προεδρίας του στο Eurogroup. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η τρόικα ήρθε στην Κύπρο λόγω της κατάστασης των τραπεζών και όχι λόγω της κρίσης χρέους.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα