«Μπουρλότο» σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Με ένα e-mail (τη γνώριμη τακτική της) η τρόικα «πάγωσε» το Μαξίμου, ζητώντας λουκέτα χωρίς αποζημιώσεις στους εργαζομένους σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ! Παράλληλα επιβεβαιώνεται η εμμονή των δανειστών μας να αφήσουν την Ελλάδα γυμνή και απολύτως εξαρτώμενη σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, όπως είναι αυτός της πολεμικής βιομηχανίας.

Το μαντάτο με το οποίο προαναγγέλλεται η «σφαγή» τουλάχιστον 850 εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος! Την ίδια ώρα από το Μαξίμου (στο οποίο έγινε χθες σύσκεψη δύο ωρών) δινόταν ως διαρροή ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απαντούσε ότι «έχει γίνει καλή δουλειά, είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα δώσουμε μάχη».

Εκείνο που θεωρείται πάντως δεδομένο είναι ότι, ακόμη και στο «ευνοϊκό» σενάριο, οι απολύσεις τουλάχιστον των μισών εργαζομένων θεωρούνται δεδομένες, απλώς η διαφορά είναι αν θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΕΡΤ, δηλαδή θα γίνουν με αποζημίωση, ή το νέο μοντέλο της τρόικας, που προβλέπει πτώχευση της επιχείρησης και μετατροπή των εργαζομένων σε… πιστωτές που θα καταγράψουν απαιτήσεις, αλλά δεν θα πάρουν επί της ουσίας τίποτα. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έχουν να πληρωθούν περίπου οκτώ μήνες.

Το φαρμακερό e-mail φέρεται ότι έστειλε ο Ματίας Μορς, κάνοντας στην κυριολεξία το Μαξίμου να εκπέμψει σήματα… Μορς, σε μια προσπάθεια να πείσει την τρόικα ότι τα στοιχεία που έχει είναι λανθασμένα. Η τρόικα ισχυρίζεται ότι απαιτούνται 144.000.000 ευρώ για να συνεχιστεί η λειτουργία των Αμυντικών Συστημάτων, ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με το e-mail που είχε στείλει προς τους δανειστές, υποστηρίζει ότι χρειάζονται 30.000.000 ευρώ και άλλα 12.000.000 για ένα πακέτο εθελουσίας που αφορά περίπου 350 άτομα. Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελούσιας εξόδου.

Η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί, επεξεργάζεται πλέον και μια τεχνοκρατική απάντηση, η οποία θα παραδοθεί εντός των ερχομένων ημερών, ώστε να ανατραπεί το τελεσίγραφο της τρόικας.

Οπως αποκάλυψε η κυρία Γεννηματά, την προηγούμενη Πέμπτη ήταν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, ωστόσο η τρόικα την ανέβαλε, με σκοπό να γίνει στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Τελικά έστειλαν ένα e-mail που έλεγε (σε δύο παραγράφους) ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το κλείσιμο των ΕΑΣ δίχως να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, κάτι που σημαίνει πτώχευση.

«Μόλις πήρα το e-mail, ενημέρωσα το Μαξίμου και φυσικά τον Αβραμόπουλο» είπε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς ανταποκρίθηκε άμεσα και, όταν του ζήτησα να γίνουν παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο, είπε ότι θα αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα και να κάνει τς απαιτούμενες επαφές με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός μού είπε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα δώσουμε μάχη».

Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υποστήριξε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, εν όψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως τον Δεκέμβριο του 2013».

Τέλος, σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου μιλούν για την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου, στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ., από τη μεριά της, ζητά να γίνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία και όχι λουκέτο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα