Στο… στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα 648 ΝΠΙΔ και οι Ανώνυμες Εταιρίες, όπου συνολικά υπηρετούν 43.626 υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι εντολές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό σε όλους τους υπουργούς είναι να εντοπίσουν τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. όπου μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, φέρεται ότι έχει επιλεγεί η στρατηγική να εντοπιστούν τα ΝΠΙΔ εκείνα που έχουν προσωπικό που ανέρχεται πάνω από 30 υπαλλήλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί το σύνολο των 648 ΝΠΙΔ.
Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη λογική που έχει αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου τα ΝΠΙΔ που έχουν περισσότερους από 30 υπαλλήλους μπορεί να είναι περίπου το ένα έκτο του συνόλου των ΝΠΙΔ, ωστόσο οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά ξεπερνούν τους 27.000 από ένα σύνολο 43.626 υπαλλήλων, που υπηρετούν στο σύνολο των ΝΠΙΔ.
Στην πρώτη γραμμή θα τεθούν οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών με τη μείωση των δομών που θα υποστούν, οι αθλητικές ομοσπονδίες, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και μουσεία, αλλά και Ανώνυμες Εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως η ΜΟΔ του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται πιο κοντά στην «κόκκινη» γραμμή των απολύσεων είναι οι εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων, όπως για παράδειγμα οι φύλακες, το διοικητικό προσωπικό και οι καθαρίστριες. Εξαιρούνται από την αξιολόγηση οι εταιρίες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι δηλαδή υπό αποκρατικοποίηση, ή οι φορείς εκείνοι που έχουν συγχωνευθεί.
Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει πίνακα με εκείνα τα ΝΠΙΔ που βρίσκονται σε πρώτο χρόνο στο στόχαστρο της κυβέρνησης, τα οποία αριθμούν 43.000 υπαλλήλους και έχουν περιέλθει σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες και κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επισπεύσουν τη διαδικασία αξιολόγησης των ΝΠΙΔ, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να παρακολουθεί από κοντά και να τον ενημερώνει για την όλη διαδικασία.
Από το υπουργείο Υποδομών έχουν… στοχοποιηθεί 12 φορείς στους οποίους εργάζονται 12.500 υπάλληλοι, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έξι φορείς με 3.200 υπαλλήλους. Από τους ΟΤΑ (Α’ και Β’ Βαθμού) 28 φορείς με περίπου 2.000 υπαλλήλους, από το υπουργείο Υγείας 18 φορείς με περίπου 3.000 υπαλλήλους, από το Παιδείας 10 φορείς με 1.100 υπαλλήλους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τρεις φορείς με 1.820 υπαλλήλους και από το υπουργείο Πολιτισμού έξι φορείς με περίπου 780 υπαλλήλους.
Επιπλέον, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκονται τρεις φορείς με 728 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που απασχολούν 607 υπαλλήλους, ενώ άλλοι τρεις φορείς με 660 υπαλλήλους βρίσκονται στο στόχαστρο από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη, από το υπουργείο Ανάπτυξης θα αξιολογηθούν επτά φορείς με περίπου 1.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.146 εργάζονται στη ΜΟΔ, ενώ δύο φορείς με 280 και πλέον υπαλλήλους έχει το υπουργείο Εργασίας, τρεις φορείς με 130 υπαλλήλους το υπουργείο Ναυτιλίας, έναν φορέα με περίπου 70 υπαλλήλους το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Νίκος Ελευθερόγλου
