Διακομματικά και σε βάθος ετών, ακόμη και από τη δεκαετία του 1980, είχε στηθεί παραμάγαζο στην προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων στους κόλπους του υπουργείου Αμυνας, όπως αποκάλυψε στην απολογία του ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας. Με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ την περίοδο 1996-2002 περιέγραψε στην τετραήμερη απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο ποια πρόσωπα, επιχειρηματίες, αντιπρόσωποι εταιριών και τραπεζίτες με έδρα την Ελβετία ήταν οι κρίκοι στη διαδρομή της μίζας για την υλοποίηση των εκάστοτε εξοπλιστικών, ενώ κρίσιμες είναι και οι πολιτικές αναφορές του για… παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Τα στοιχεία «φωτιά» της απολογίας Κάντα μένει να αξιολογηθούν τώρα από τους ανακριτές και εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι πάντως σύντομα αναμένεται να διευρύνουν τον κύκλο των κατηγορουμένων για τις μίζες των εξοπλιστικών.
Ο Α. Κάντας έδωσε περιγραφή «βόμβα» ενός αποκαλυπτικού περιστατικού, με βασικό πρωταγωνιστή τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το οποίο είχε συμβεί επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και αφορά την περίοδο (1999-2000) πριν από την «αγορά του αιώνα» για την αεράμυνα της χώρας: «Είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε, διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F-16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε και με μία δόση χιούμορ η φράση “ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό”, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο κ. Λιακουνάκος».
Μόνο στα έξι χρόνια που ήταν στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο Α. Κάντας ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε για 10 εξοπλιστικά προγράμματα! Παραδέχθηκε όμως ότι έπαιρνε μίζες ακόμη και από τη δεκαετία του 1980, ενώ απέδωσε κεντρικό ρόλο σε δύο αντιπροσώπους εταιριών προμήθειας εξοπλιστικών, τον Πάνο Ευσταθίου (έχει κληθεί σε απολογία για τις 2 Ιανουαρίου 2014) και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο. Ετσι εξήγησε και το γεγονός ότι προ του 1997 είχε ήδη αποταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ: «Πριν συνταξιοδοτηθώ υπηρετούσα στο γραφείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων του ΥΠΕΘΑ. Το έτος 1989 επί κυβέρνησης Ζολώτα το ΓΕΣ επείγετο να υπογράψει σύμβαση για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης, με γερμανική τεχνολογία. Για την αναβάθμιση ενδιαφερόταν ο Ευσταθίου για λογαριασμό της STN ATLAS, την οποία και τότε εκπροσωπούσε. Για να ενεργήσω γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις και να ετοιμάσω το σχέδιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο Ευσταθίου μου είχε δώσει τότε το ποσό του 1.000.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία. Το άλλο εκατομμύριο προέρχεται από διάφορα άλλα ποσά, που ήταν είτε από προγράμματα του κυρίου Λιακουνάκου από το 1998 και μετά, προγράμματα τα οποία δεν θυμάμαι ακριβώς ποια ήταν, είτε από άλλα προγράμματα άλλων εκπροσώπων».
Στο κάδρο των ποινικών ευθυνών ο Α. Κάντας έβαλε πολιτικά πρόσωπα, μην αφήνοντας αμφιβολία για την ανάμειξη σε μίζες των ήδη καταδικασθέντων πολιτικών του προϊσταμένων Ακη Τσοχατζόπουλου, του οποίου ήταν επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, και Γιάννη Σμπώκου, ενώ τεχνηέντως άφησε αιχμές κατά του Γιάννου Παπαντωνίου – κυρίως για τις σχέσεις τους με τον Θ. Λιακουνάκο όσον αφορά την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2.
Βάσω Παλαιού

