Προσωρινό «καταφύγιο» στην ελληνική Δικαιοσύνη βρήκε -με την ιστορική απόφαση υπ’ αριθμ. 419/2014 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών- μία 40χρονη Κενυάτισσα μητέρα της οποίας η απέλαση ανεστάλη, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι η ίδια διατρέχει κίνδυνο να υποστεί κλειτοριδεκτομή (ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων), ενώ απειλούνται και τα παιδιά της εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους! Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη (με προεδρεύουσα την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα) ασχολήθηκε με τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female genital multilation), στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου χορήγησης διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.
Mε τρία παιδιά
Η Κενυάτισσα είχε έρθει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2002 και υπέβαλε αίτημα να μην απελαθεί με τα τρία παιδιά της, τότε ηλικίας 13, πέντε και τριών ετών. Σύμφωνα με τα όσα είχε επικαλεστεί, ανήκει στη φυλή Kikuyu και, σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι γυναίκες υποβάλλονται στη φρικτή πρακτική της κλειτοριδεκτομής, ενώ ο ίδιος κίνδυνος ελλόχευε και από την οργάνωση Mungiki. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα παιδιά της κινδυνεύουν με αρπαγή/ διωγμό από τη χώρα (το ένα παιδί είναι Αμερικανού πολίτη), ενώ για το μεγαλύτερο υπήρχε ο κίνδυνος υποχρεωτικής στρατολόγησής του από εγκληματική οργάνωση.
Αρχικά το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής απέρριψε το αίτημά της, ωστόσο η ίδια κατέθεσε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Και εκείνη η επιτροπή όμως απεφάνθη ότι «δεν προκύπτει κίνδυνος να υποστεί σοβαρή βλάβη που συνίσταται σε θανατική ποινή ή βασανιστήρια, καθώς και στην Κένυα και ιδιαίτερα στην πόλη Ναϊρόμπι (τόπο τελευταίας διαμονής της) δεν υφίστανται συνθήκες διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης που να οδηγούν στην πιθανολόγηση σοβαρής βλάβης λόγω αδιακρίτως ασκούμενης βίας».
Η Κενυάτισσα δικαιώθηκε τελικά από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που ανέστειλε προσωρινά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κρίνοντας ότι η επαναπροώθηση της οικογένειας στην Κένυα ενδέχεται να προκαλέσει «βλάβη ανεπανόρθωτη, συνισταμένη σε έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας».


