Τα προγράμματα που τρέχουν φέτος και το κίνητρο του «λευκού μητρώου»

Προσλήψεις ανέργων με καινούργια προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης, που θα αρχίσουν να «τρέχουν» τώρα έως και τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά και σύνδεση κάθε νέας πρόσληψης με κίνητρα, όπως μία επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο δράσης κατά της ανεργίας, που συζητήθηκε χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Οι πρώτες 50.000 θέσεις προκηρύσσονται μέσα στον μήνα και θα αφορούν το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς με πεντάμηνες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και μισθό 490 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις. Στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπονται θέσεις για όλες τις ειδικότητες, ενώ έμφαση θα δοθεί στην επιλογή των μακροχρόνια ανέργων και των νοικοκυριών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση άνεργοι από 29 ετών και άνω.
Τα υπόλοιπα προγράμματα θα αφορούν νεότερες ηλικίες, όπου παρατηρούνται άλλωστε και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Τα εργαλεία

Τα θέματα αυτά τέθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου και όλων των υπουργών που κρατούν στα χέρια τους εργαλεία, τα λεγόμενα χαρτοφυλάκια, τα οποία συνδέονται και περισσότερο με το κομμάτι της απασχόλησης.

Συζητήθηκαν επιμέρους προτάσεις, όπως η σύνδεση κάθε επενδυτικού προγράμματος με την αύξηση της απασχόλησης και η θέσπιση ειδικής ρήτρας απασχόλησης, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ο Γ. Βρούτσης πρότεινε η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% να δοθεί σε επιχειρήσεις που κάνουν καινούργιες προσλήψεις. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση ενός ειδικού -λευκού- μητρώου με τις επιχειρήσεις που δεν χρωστούν εισφορές, δεν απολύουν και δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Σε αντάλλαγμα δεν θα έχουν ελέγχους από το ΣΕΠΕ (επιθεωρητές Εργασίας) και πιθανόν να έχουν κι αυτές τη μείωση των εισφορών 1%. Αλλη πρόταση που εξετάζεται είναι η χορήγηση έκπτωσης στην περίπτωση που μια επιχείρηση προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές ενός εξαμήνου ή και έτους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε μια «Κοινωνική Συμφωνία» με τη κυβέρνηση για «Ανάπτυξη με Απασχόληση», την αναγνώριση του συνεπούς εργοδότη, καθώς και τη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

Επτά προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας:
1) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ως εργαλείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία θα πρέπει να γίνει πρακτικά μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
2) Εξειδικευμένος σχεδιασμός δράσεων ανά κατηγορία ανέργων.
3) Αξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμός των κινήτρων για την απασχόληση των ανέργων.
4) Αποτίμηση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου πλαισίου για την πρώτη εργασιακή εμπειρία, μαθητεία και πρακτική άσκηση.
5) Ουσιαστική διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την απόκτηση εργασιακής πείρας.
6) Δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών σε δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
7) Αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, καθώς και την ενίσχυση των συμπράξεων των κοινωνικών εταίρων με κρατικούς φορείς.
Επτά προτάσεις της κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη, εκτός των προγραμμάτων για τους νέους έως 29 ετών, να υπάρξουν προγράμματα άμεσα για απασχόληση ανθρώπων άνω των 35.

Για 770.000 θέσεις μίλησε ο Σαμαράς, για 972.400 (!) ο υπερφίαλος Βενιζέλος

Την πρόβλεψη για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας (έως το 2020) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την ανεργία τον πιο ύπουλο και σκληρό εχθρό της κοινωνίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν αρκούν τα ευχολόγια για την αντιμετώπισή της και ότι πρέπει να αναληφθεί δράση, καθώς ήδη μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης». Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις απόψεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση. Ο κ. Σαμαράς κατέληξε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020», προσθέτοντας ότι «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρέπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως συνηθίζει, επιχείρησε να «καπελώσει» τα πάντα,  εμφανίζοντας κάθε κυβερνητική δράση ως δική του. Παράλληλα ζήτησε σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο λαμβάνεται να υπάρχει απαραιτήτως ρήτρα απασχόλησης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Απλώς στον πλειστηριασμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας εκείνος προέβλεψε ότι με τις δικές του προτάσεις θα δημιουργηθούν 972.400!

Ν. Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα