Μπορεί μια πρωτεΐνη να ευθύνεται για την καρδιακή προσβολή; Ομάδα ερευνητών στον Καναδά πιστεύει ότι μια πρωτεΐνη έχει άμεση σχέση με τα καρδιακά επεισόδια, επειδή επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επιστήμονες από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Οτάβα διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PCSK9 αυξάνονται πολύ στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, όχι όμως σε εκείνα που έχουν αναρρώσει πλήρως από αυτήν ή δεν είχαν υποστεί ποτέ καρδιολογικό επεισόδιο. Το ίδιο συμπέρασμα βγήκε κι έπειτα από μελέτη σε δύο ομάδες ασθενών, που έπασχαν από στεφανιαία νόσο, αλλά δεν ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες.
Οπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Alexandre Stewart, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το αν τα επίπεδα της PCSK9 αυξάνονται πριν ή μετά την καρδιακή προσβολή και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, καθώς στην πρώτη περίπτωση η αύξησή τους αποτελεί αιτία του επεισοδίου, ενώ στη δεύτερη συνέπεια που προκαλείται εξαιτίας του. Ωστόσο, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα, μειώνοντας την ικανότητα των ηπατικών κυττάρων να την καταστρέψουν.
Εξάλλου, άλλη μελέτη έδειξε ότι η υγεία της καρδιάς ενισχύεται από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, καθώς ακόμη κι ένα φρούτο την ημέρα είναι αρκετό, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Heart Journal», όσοι τρώνε φρούτα καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από 25% έως και 40%, σε σχέση με τα άτομα που δεν περιλαμβάνουν τα φρούτα στη διατροφή τους.
Η μελέτη είχε διάρκεια επτά ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 451.680 ατόμων, ενώ αποδείχθηκε επίσης πως εκείνα που κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα παρουσίαζαν καλύτερες τιμές στην πίεση. Το ίδιο συμπέρασμα προέκυψε και από άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 110.000 άτομα, καθώς έδειξε ότι ιδιαιτέρως ευεργετικά είναι το κίτρο, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.