«Το ευρώ φέρνει διχόνοια»

Ξεκίνησε ως «πρότζεκτ ειρήνης», αλλά σήμερα προκαλεί διχόνοια και διαμάχες. Αυτό υποστηρίζει για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Γερμανός οικονομολόγος Τόμας Μάιερ σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο οποίος μάλιστα συστήνει να φύγει η Γερμανία από το ευρώ για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τη Γαλλία. H Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπει, εξάλλου, εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ηγεμονίας του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μάιερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, συντάκτη της πρώτης έκθεσης του 2009, που «έβλεπε» την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και σημερινό διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Flossbach von Storch, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όφειλε να δώσει την απάντηση για το ποια θα πρέπει να είναι η δέουσα θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. «Μέσω του κοινού νομίσματος έπρεπε να αποτραπεί μια γερμανική ηγεμονία στην οικονομία, η οποία μέσω της γερμανικής επανένωσης έγινε -στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων- πιθανότερη» παρατηρεί.

Ο Μάιερ υπενθυμίζει ότι ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν εκείνος που μετά την επανένωση επέμενε στο εγχείρημα του κοινού νομίσματος, πιστεύοντας ότι έτσι θα λυνόταν το «γερμανικό ζήτημα». Αντίθετα, η Μάργκαρετ Θάτσερ προειδοποιούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ότι «μια ενωμένη Ευρώπη με κοινό νόμισμα θα ενίσχυε την επιρροή της Γερμανίας» και προφήτευε τον ηγεμονικό της ρόλο. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, οι προγνώσεις της Θάτσερ ήταν πιο κοντά στα γεγονότα σε σχέση με εκείνες του Μιτεράν. Ο Μάιερ αναφέρει ότι στην παρούσα φάση πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης προσπαθούν να φτάσουν στο οικονομικό επίπεδο της Γερμανίας. Στη διαδικασία αυτή η Γαλλία έχει κεντρικό ρόλο. «Εάν δεν καταφέρει η Γαλλία να πλησιάσει το επίπεδο της Γερμανίας διά της μεταρρύθμισης της οικονομικής τάξης της, μακροπρόθεσμα θα ήταν προς το συμφέρον της γερμανογαλλικής φιλίας να εγκατέλειπε η Γερμανία τη Νομισματική Ενωση».

Σόιμπλε: «Οχι» σε δημοσιονομική χαλάρωση

«Είναι “σφάλμα” να πιστεύει κανείς πως μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορεί να παράγει ανάπτυξη» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από τη γραμμή της. «Δεν μπορούμε να αγοράζουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη με το δημόσιο χρήμα και δεν βοηθάει επίσης να βασιστούμε γι’ αυτό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ούτε αυτή μπορεί να επιβάλει την ανάπτυξη, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Σόιμπλε σε ομιλία του προς τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, της Κάτω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της πρώτης ανάγνωσης του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα