Ανθρωποι κάτισχνοι δίπλα σε παχύσαρκους. Υποσιτισμός απέναντι στους τόνους τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Ποια μορφή και ποιες διαστάσεις έχει η πείνα του 21ου αιώνα; Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 805.000.000 εξακολουθούν να πεινούν, παρόλο που η παραγωγή τροφίμων έχει τριπλασιαστεί και η διαθεσιμότητα έχει αυξηθεί 40% κατά μέσο όρο ανά άτομο. Τα 791.000.000 από τα 805.000.000 των πεινασμένων του πλανήτη ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκεί όπου εν έτει 2015 ο υποσιτισμός παραμένει ένα υπαρκτό και άλυτο πρόβλημα.
Εκτός από τα 805.000.000 εκείνων που πεινούν, υπάρχουν και 2 δισ. άνθρωποι που υποφέρουν από την «κρυφή πείνα» – από μία ή περισσότερες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οπως υπάρχουν και εκείνοι που πεινούν εποχικά ή κατά διαστήματα. Οσο για τις πιο ευάλωτες ομάδες στον υποσιτισμό;
Σε αυτές συγκαταλέγονται οι μητέρες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρία. Ο υποσιτισμός ως γνωστόν εμποδίζει τη σωματική και τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, πλήττει την υγεία και την παραγωγικότητα των ενηλίκων και υπονομεύει την ικανότητά τους για μάθηση και εργασία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παχυσαρκία -σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση- σχετίζεται συχνά λιγότερο με μια υπεραφθονία τροφίμων και περισσότερο με την ανεπαρκή πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, πολύμορφη και ισορροπημένη διατροφή. Με άλλα λόγια, ακόμα και οι 1,5 δισ. υπέρβαροι, εκ των οποίων ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος, αποτελούν παράπλευρη συνέπεια του υποσιτισμού.