«Κρίνεται η πορεία της χώρας»

Το κρίσιμο δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες κατά την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία εξηγεί η υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία», η πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, τις κυβερνήσεις όμως τις βγάζουν οι κάλπες», εκφράζει τον φόβο ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εταίροι «θα μας μετατρέψουν σε ένα σκιάχτρο για τα υπόλοιπα λαϊκίστικα κόμματα του Νότου» και τονίζει την ανάγκη μιας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης.

Μπορείτε να μας πείτε, κυρία Μπακογιάννη, τι διακυβεύεται πραγματικά σε αυτές τις εκλογές; Θεωρείτε ότι όντως είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης, όπως πολλοί λένε;

Σαφώς και είναι οι κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης, γιατί διακυβεύεται η πορεία της χώρας. Δηλαδή, αν θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μεταβούμε στην επόμενη μέρα της κρίσης, δίνοντας ουσιαστική προοπτική στους πολίτες για ανάπτυξη, ξαναζωντανεύοντας την ελπίδα στα μάτια τους, ή αν θα πάμε πίσω ολοταχώς, στο σημείο μηδέν. Στην εποχή παραγωγής ελλειμμάτων και ανατροφοδότησης του χρέους. Σε όσα, δηλαδή, μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Και ξέρετε κάτι; Είναι κρίμα, πολύ κρίμα, να θυσιάσουμε τόσα χρόνια κόπων των Ελλήνων τη στιγμή που πλέον η έξοδος από τη δίνη της κρίσης είναι κοντά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα πάνε χαμένες όλες αυτές οι θυσίες και θα υποφέρουν και πάλι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες.

Βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η δημοσκοπική διαφορά και να κόψει πρώτη το νήμα η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή;

Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, τις κυβερνήσεις όμως τις βγάζουν οι κάλπες. Και να ξέρετε ότι τις τελευταίες αυτές μέρες δίνουμε μεγάλη μάχη. Και σε αυτήν τη μάχη έχουμε πλεονέκτημα γιατί μιλάμε με επιχειρήματα, καταθέτουμε στους πολίτες μια συγκεκριμένη και εφικτή πρόταση. Κοστολογημένη και ρεαλιστική. Ενώ από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγουν το «λεφτά υπάρχουν» στη νέα του έκδοση. Οι πολίτες γνωρίζουν όμως πόσο μας στοίχισε η πρώτη έκδοση του Γιώργου Παπανδρέου και δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών, οι οποίοι θα κάνουν την επιλογή τους τις επόμενες ώρες, και αυτούς έχουμε τη δυνατότητα να τους πείσουμε με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη; Το λεγόμενο Grexit, δηλαδή;

Οταν ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Λαπαβίτσας, που μιλά για plan b επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Τόλιος, που μιλά για έξοδο από το ευρώ, ή ο κ. Βαρουφάκης, που έχει ταχθεί υπέρ πολιτικών αθέτησης των δεσμεύσεων της χώρας, κάνουν τέτοιες αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, υπάρχει πρόβλημα. Οι αντιφάσεις και η αδυναμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν πού θα βρουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα των 12 δισ., που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι θα υλοποιήσει, επιτείνουν αυτήν την ανησυχία της Ευρώπης. Τώρα, από εκεί και πέρα, υπάρχει και κάτι ακόμα: Ξέρετε, εδώ σε μεγάλο βαθμό παίζεται το μέλλον της ευρωζώνης. Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι; Θα αφήσουν να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα του ευρώ ή να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα; Πολύ φοβάμαι ότι θα μας μετατρέψουν σε ένα σκιάχτρο για τα υπόλοιπα λαϊκίστικα κόμματα του Νότου.

Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας θα πάρει πίσω όσα υπόσχεται; Δεν θα κάνει, δηλαδή, αυτά που λέει;

Ελπίζω πως αυτό θα γίνει στο τέλος. Γιατί αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε όσα ισχυρίζεται σήμερα, τότε φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ανησυχώ γιατί ο συνδυασμός άγνοιας και ιδεοληψίας μπορεί να είναι καταστροφικός και να οδηγήσει σε πολύ πιο επώδυνα Μνημόνια και μέτρα.

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και κλείνει με πόλωση και διχασμό. Εχετε πει ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, εξακολουθείτε να το υποστηρίζετε;

Αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν η χειρότερη που έχω ζήσει. Πέραν του διχασμού και της πόλωσης, σπάνια στην Ελλάδα ακούστηκαν λιγότερα επιχειρήματα και περισσότερες ανοησίες. Oφείλουμε όμως όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να δώσουμε στον ελληνικό λαό κυβέρνηση και προοπτική, αναζητώντας επιτέλους ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης.

«Λάθος πολιτική με την υπερφορολόγηση»

Η εκλογική αντιπαράθεση εξελίσσεται γύρω από τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία των ακινήτων. Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει ηπιότερη και γιατί δεν έγινε ως τώρα;

Ξέρετε πολύ καλά ότι φωνάζω εδώ και αρκετό καιρό γι’ αυτό το θέμα, λέγοντας ότι είναι λάθος η πολιτική που ακολουθούμε με την υπερφορολόγηση. Γι’ αυτό είχα καταθέσει και την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, ζητώντας να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Aν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα λαϊκίστικα κόμματα δεν μας οδηγούσαν σε εκλογές, θα είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε αυτήν την περίοδο και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να καθορίσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, τώρα που έχουμε πετύχει πλεονάσματα και ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό. Εμείς δεσμευόμαστε σήμερα ότι θα διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και καθιερώνοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με λιγότερους και μικρότερους φόρους, που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και θα φέρουν θέσεις εργασίας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα