Εδωσε στον όρο «διεθνής αστέρας» τις πραγματικές διαστάσεις του. Διότι ο Ντέμης Ρούσσος, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 69 ετών, υπήρξε ένας διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, ο οποίος αποθεώθηκε από τους Γάλλους και αγαπήθηκε θερμά από τους Ελληνες. Ο σπουδαίος τραγουδιστής, που έκανε τη δεκαετία του ’70 μόδα τις κελεμπίες και τα καφτάνια, το τελευταίο διάστημα έδινε άνιση μάχη με την επάρατη νόσο (έπασχε από καρκίνο στο στομάχι) και νοσηλευόταν στο «Υγεία». Δεν τα κατάφερε, όμως. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12.00, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Την είδηση ανακοίνωσε πρώτος ο στενός φίλος του Νίκος Αλιάγας, μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, έχοντας ενημερωθεί από την κόρη του αξέχαστου ερμηνευτή Εμιλι. «Μόλις έμαθα για τον θάνατο του φίλου μου Ντέμη Ρούσσου, το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής στην Αθήνα. Βαθύτατη λύπη για έναν μεγάλο καλλιτέχνη» έγραψε ο διάσημος Ελληνας παρουσιαστής.
Γεννημένος στις 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Ελληνες γονείς, ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος -όπως ήταν το πλήρες όνομά του- αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία να μετοικήσει στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αναταραχές στην περιοχή, αλλά και η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του τους έφεραν στην Ελλάδα, όπου ο νεαρός Ντέμης έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας του Νέλλης Μασλούμ, γνωστής ερμηνεύτριας της εποχής.
Οι μουσικοί πειραματισμοί του ξεκινούν στα 17 του χρόνια, πρώτα με το συγκρότημα των Idols και στη συνέχεια με την μπάντα των We five. Η γνωριμία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά και με τον Λουκά Σιδερά υπήρξε καθοριστική, αφού οι τρεις τους θα δημιουργήσουν το 1967 το γνωστό συγκρότημα Aphrodite’s Child. Μια μπάντα που θα αποτελέσει το «όχημα», αλλά και το εφαλτήριο για μια μεγάλη διεθνή καριέρα για τον Ντέμη Ρούσσο.
Ο Μάης του ’68
Τον Μάη του 1968, την εποχή που το Παρίσι βρισκόταν σε πολιτικό αναβρασμό, ο Ντέμης Ρούσσος ήταν και εκείνος στην Πόλη του Φωτός. Την περίοδο εκείνη, ηχογράφησε μαζί με την υπόλοιπη παρέα του μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το «Rain and Tears», ενώ το 1972 οι Aphrodite’s Child κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ τους, το περίφημο «666», το οποίο πούλησε περίπου 20.000.000 δίσκους ανά την υφήλιο. Επρόκειτο για μια δουλειά για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν ο Γιάννης Τσαρούχης, αλλά και η Ειρήνη Παπά στα φωνητικά.
Αν κάτι χαρακτήριζε τον πληθωρικό ερμηνευτή, αυτό ήταν το ταλέντο του να ζει στα άκρα. Ο Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του, είχε, όπως οι ροκ σταρ της εποχής, την ευκαιρία να γευθεί την επιτυχία στον υπερθετικό βαθμό.
Λάτρευε το σεξ, τις γυναίκες, αλλά και τις ακρότητες, όχι όμως τις ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες είχε δοκιμάσει μονάχα μία φορά στη ζωή του.
«Εζησα τη δεκαετία των ’60s, που ήταν φουλ στα ναρκωτικά, και δεν έκανα ποτέ χρήση – δεν τα ακουμπήσαμε ούτε εγώ ούτε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Μία φορά μόνο κάπνισα ένα τσιγάρο χασίς και με πήρε ο ύπνος» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής, ο οποίος ήταν το ίδιο αποκαλυπτικός και για τη σεξουαλική ζωή του. «Εχω κάνει πολύ σεξ στη ζωή μου, και με επώνυμες και με άγνωστες γυναίκες, και το ευχαριστήθηκα» είχε πει.
Τρεις γάμοι
Είχε παντρευτεί τρεις φορές: με την Ντομινίκ (είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, την Εμιλι και τον Κύριλλο), με την Πάμελα Αμπινέ (από το 1983 ως το 1993) και τη Μαρί. Μάλιστα, η κόρη του Εμιλι (ηθοποιός και τραγουδίστρια) ήταν εκείνη που επιβεβαίωσε τον θάνατό του, μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ.
«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι. Φανταζόμασταν ότι, επειδή ήταν άρρωστος, θα ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Αλλά τελικά ποτέ δεν μπορείς να είσαι έτοιμος για αυτό» δήλωσε, τονίζοντας ότι ο Ντέμης ήταν για εκείνη περισσότερο καλλιτέχνης παρά πατέρας.
Στα highlights της μουσικής καριέρας του, η συμμετοχή του (1979) στο soundtrack της ταινίας «Blade Runner», του καλού φίλου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Βρέθηκε στο ζενίθ της μουσικής καριέρας του τη δεκαετία του ’70, με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχία.
Το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών του -υπήρχε μια περίοδος όπου ζύγιζε πάνω από 147 κιλά- το είχε θίξει μέσα από ένα βιβλίο το οποίο είχε εκδώσει και περιελάμβανε όλα τα μυστικά της δίαιτας και της γυμναστικής που ακολούθησε.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του ’80 είχε βιώσει την κατάθλιψη.
Η τελευταία μουσική εμφάνισή του στην πατρίδα του, την Ελλάδα, την οποία υπεραγαπούσε -αν και τον είχε απογοητεύσει πολλάκις με τη γραφειοκρατία της-, έγινε το 2010, σε μια μοναδική sold out συναυλία στο Ηρώδειο, ενώ το 2013 είχε λάβει τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
«Σήμερα έχασα έναν πολύ καλό φίλο μου και συνάμα έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Η Ελλάδα έχασε μια σπουδαία φωνή, που πέρασε τα σύνορά της με τη μοναδική διαδρομή της στην τέχνη και στον πολιτισμό. Στο πέρασμα του χρόνου είχαμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, σε όλον τον κόσμο, σε ντουέτα στο στούντιο, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικά σόου» δήλωσε η Βίκυ Λέανδρος.
«Goodbye my friend, goodbye»
Με μια συγκινητική δήλωση μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα αποχαιρέτησε τον καλό του φίλο Ντέμη Ρούσσο ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (φωτό). «Ντέμη, φίλε μου, μόλις έφτασα στο Λονδίνο και έμαθα ότι αποφάσισες να κάνεις το μακρύ ταξίδι. Είμαι σοκαρισμένος γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό συνέβη τόσο σύντομα. Κρατώ αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις που μοιραστήκαμε μαζί εκείνες τις πρώτες ημέρες και ελπίζω να είσαι ευτυχισμένος όπου και αν βρίσκεσαι. Goodbye my friend, goodbye».
Τραγούδησε για αεροπειρατές σε πτήση για Ρώμη
Η ζωή του έμοιαζε βγαλμένη από τις σελίδες μυθιστορήματος. Ο Ντέμης Ρούσσος είχε βρεθεί ακόμη και σε αεροπειρατεία, ως όμηρος. Το 1985, κατά τη διάρκεια της πτήσης 847 από την Αθήνα για τη Ρώμη, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του Πάμελα αλλά και ακόμη 151 επιβάτες, έπεσαν θύματα αεροπειρατείας από Λιβανέζους, μέλη της Χεζμπολάχ. Εκείνη την ημέρα, μάλιστα, ο ερμηνευτής είχε τα γενέθλιά του. Οταν οι τρομοκράτες τον αναγνώρισαν, του έκαναν και μια μικρή γιορτή, ενώ ο ίδιος τραγούδησε για εκείνους. «Μου φέρθηκαν αρκετά καλά» δήλωσε όταν τελείωσε η περιπέτειά του, έπειτα από πέντε ημέρες στη Βηρυτό, ύστερα από διαβουλεύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον βασιλιά Ασαντ.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που αφορά τον Ντέμη Ρούσσο έλαβε χώρα στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συναυλίας του σε ένα κάστρο στην Αγία Πετρούπολη, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε αεροπλάνα για να διαλύσουν με ειδικό τρόπο τα σύννεφα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βροχής!
Πώς έκανε μόδα τις κελεμπίες!
Ηταν ο καλλιτέχνης που κατάφερε να κάνει τη δεκαετία του ’70 μόδα την κελεμπία. Κι όμως, πίσω από αυτόν τον παράδοξο dress code δεν κρυβόταν κάποιος ευφυής ενδυματολόγος που τον παρότρυνε να εμφανίζεται έτσι στις συναυλίες του. Οπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ντέμης Ρούσσος, αποφάσισε να αγοράσει ένα αεράτο καφτάνι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην Ιταλία. Λόγω της αφόρητης ζέστης, μάλιστα, τη φόρεσε και στη συναυλία, και το κοινό τρελάθηκε! Χαρακτηριστικό είναι δε ότι από τότε οι χρωματιστές κελεμπίες αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας του. Χρόνια αργότερα, αποφάσισε να τις πουλήσει όλες, δίνοντας τα έσοδα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μάλιστα, δεν είχε κρατήσει ούτε μία από αυτές στις ντουλάπες του. «Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει» είχε δηλώσει ο ίδιος για την περίοδο αυτή της ζωής του, η οποία, αν και τη θυμόταν με νοσταλγία, είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Από το «Forever and Ever» στο «Rain and Tears»
Αμέτρητα άλμπουμ και αναρίθμητες επιτυχίες μετράει η πολύχρονη μουσική καριέρα του «παιδιού της Αφροδίτης» Ντέμη Ρούσσου. Ο ερμηνευτής, που με τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του κατάφερε να γίνει γνωστός στα πέρατα της Γης, είχε τραγουδήσει γνωστά και ιδιαίτερα αγαπημένα κομμάτια, όπως το περίφημο «Velvet Mornings» («Ντρίγκι Ντρίγκι μάνα μου»), το οποίο στη συνέχεια είπε και στα ελληνικά η Μαρινέλλα. Δικό του ήταν και το μελωδικό κομμάτι «Forever and Ever» (το οποίο έφτασε στην κορυφή των charts) αλλά και το εμβληματικό «Rain and Tears», τραγούδι που ταυτίστηκε με τους αγώνες των Γάλλων τον Μάη του 1968. Ο καλλιτέχνης-φαινόμενο, όπως τον αποκαλούσαν, άλλωστε, οι Γάλλοι, που τον λάτρευαν, είχε πει το αξέχαστο «Goodbye, My Love Goodbye» αλλά και τα «My Friend The Wind» και «From Souvenirs To Souvenirs».
Ο Ντέμης Ρούσσος άρχισε τη σόλο καριέρα του με το «We Shall Dance», ενώ είχε ερμηνεύσει ακόμη και τραγούδια στα οποία ξεχωρίζουν τα «My Only Fascination», «Quand Je T’Aime», «Mourir Aupres de mon Amour», «Lost in Love» αλλά και «Island of love». Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κομμάτια του είχαν κυκλοφορήσει σε διάφορες γλώσσες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και στη Λατινική Αμερική. Είχε ακόμη διασκευάσει το περίφημο ελληνικό άσμα «Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε» στα αγγλικά υπό τον τίτλο «White Sails».
Γιώτα Βαζούρα