Οι κινητές αστυνομικές μονάδες ανέλαβαν δράση σε «ευαίσθητες» περιοχές των νομών Ξάνθης, Ιωαννίνων, Εύβοιας και Αρκαδίας
Σε εφαρμογή τέθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» (Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων), το οποίο παρουσιάστηκε και επισήμως χθες. Ηδη οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ), που θα δραστηριοποιηθούν στην Ξάνθη, στην Εύβοια, στην Αρκαδία και στα Ιωάννινα, βρίσκονται στους προορισμούς τους και «έχουν πιάσει δουλειά».
«Στέλνουμε τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Στον παππού στα σύνορα, που φοβάται και θέλει να μιλήσει, στον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, έναν άλλον που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση των οχημάτων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Πρόκειται, στην ουσία, για κινητούς αστυνομικούς σταθμούς με τριμελές πλήρωμα (έναν αστυνομικό τάξης, έναν τροχονόμο και έναν αστυνομικό της Ασφάλειας), οι οποίοι θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν θα εκδίδουν ταυτότητες, θα καταγράφουν και θα διεκπεραιώνουν ιδιαίτερα προβλήματα και θα παρέχουν αστυνομικές υπηρεσίες. Η προμήθεια των ΚΑΜ έγινε επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα και τότε τα βαν είχε παραλάβει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα 150 οχήματα τύπου Nissan Navara, που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, και αγοράστηκαν με κοινοτικά κονδύλια μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Αυτά θα διατεθούν σε υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση παραμεθόριων περιοχών, στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές της χώρας.
Τα τού Καίσαρος
Μάλιστα, ο κ. Πανούσης εξήρε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν πάρα πολύ άδικος εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο. Και θα ήμουν άδικος εάν δεν αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του γενικού γραμματέα και του επιτελείου του, πάντα υπό την καθοδήγηση του αρχηγού».
Θοδωρής Παναγιωτίδης