Πρώτη δύναμη και πάλι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με την αποχή να φτάνει και το 50%
Από επεισόδια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και το Χημείο (σήμερα στεγάζεται το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αθηνών) σημαδεύτηκαν οι φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας και ανέδειξαν για 29η συνεχόμενη χρονιά πρώτη δύναμη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στο Χημείο, μάλιστα, κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες έξω από το Ίδρυμα ρίχνοντας κάτω σταθμευμένες μηχανές. Κατά τα άλλα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία υπήρξε μειωμένη, με την αποχή να αγγίζει σε κάποιες σχολές ακόμα και το 50%.
Οι ώρες αιχμής ήταν οι μεσημεριανές, αφού ελάχιστοι ήταν αυτοί που άσκησαν το δικαίωμά τους νωρίς το πρωί, με την κίνηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο να ζωηρεύει μετά τις 12 το μεσημέρι.
Οι αισιόδοξοι
Οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για συμμετοχή μεγαλύτερη των προηγούμενων ετών, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ τα καθιερωμένα τραπεζάκια των παρατάξεων, οι «ντυμένοι» με αφίσες τοίχοι και οι υποψήφιοι που έπαιρναν από το… χέρι τους συμφοιτητές τους μέχρι το παραβάν είναι τα μοναδικά στοιχεία που θύμιζαν κάτι από την «αίγλη» των περασμένων ετών.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο ΟΠΑ, ωστόσο εκεί η διαδικασία διακόπηκε περίπου στις τέσσερις το απόγευμα, όταν ομάδα νεαρών εισέβαλε στο ίδρυμα και αφού αφαίρεσε τρεις κάλπες, τους έβαλε φωτιά, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η διαδικασία. Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, στα περισσότερα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε σαφές προβάδισμα από τη δεύτερη θέση, για την οποία ανταγωνίζονταν ΠΚΣ και ΠΑΣΠ. Αντιθέτως, η ΑΡ.ΕΝ. δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση των ποσοστών της.
«Θέλουμε το πανεπιστήμιο ανοιχτό και δωρεάν μεταπτυχιακά»
«Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε μέσω των φοιτητικών εκλογών είναι να μένει το πανεπιστήμιο ανοιχτό και να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε καθημερινά σε οτιδήποτε και αν χρειαστούμε. Επιπλέον, ζητάμε δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα και την εφαρμογή των εμβόλιμων εξεταστικών από τα μικρότερα έτη» λέει στη «δημοκρατία» η δεκαεννιάχρονη Τζωρτζίνα Καραμπάγια, δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και υποψήφια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Από την πλευρά του, ο εικοσιενάχρονος Ηλίας Βρεττός, τεταρτοετής φοιτητής Ψυχολογίας Παντείου και υποψήφιος με την ΠΚΣ, επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της νεολαίας στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Οι φοιτητές θα πρέπει συνολικά να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να μην είμαστε χειροκροτητές της εκάστοτε κυβέρνησης, να παλέψουμε για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα και να δράσουμε προς το συμφέρον μας». Οσον αφορά τα αποθεματικά των πανεπιστημίων, ο Ηλίας επισημαίνει ότι η αρπαγή τους θα επιβαρύνει επιπλέον τον πολύπαθο κλάδο της Παιδείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εικοσάχρονη φοιτήτρια Δημοσιογραφίας Μαριλένα Κουντούρη και η εικοσάχρονη Ελενα Κοπαλά, φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξηγούν ότι οι φοιτητές πρέπει συνεχώς να μάχονται τόσο για τα δικαιώματα των ίδιων όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Μπαλτά, οι δύο δευτεροετείς εξηγούν ότι δεν τις βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετες «καθώς κάποιες από τις διατάξεις του θα έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως η κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου».
Την απόσυρση του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου βλέπει με θετικό μάτι και ο επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου και πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ Γρηγόρης Τριανταφύλλου, ο οποίος τονίζει την ανάγκη για διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αγγελος Σκορδάς
Αιματηρά επεισόδια με πέντε τραυματίες στη Θεσσαλονίκη
Τα έσπασαν τέσσερις σχολές! Συλλήψεις παρήγγειλε η Εισαγγελία
Κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση στο ΑΠΘ. Κρατώντας καδρόνια στα χέρια τους, εισέβαλαν λίγο πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και κατευθύνθηκαν προς τον πρώτο όροφο, όπου διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές. Απείλησαν τους φοιτητές, αναποδογύρισαν τα σταντ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, έσπασαν την κάλπη και κατέστρεψαν τα ψηφοδέλτια. Πανικόβλητοι οι φοιτητές άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν, όταν όρμησαν εναντίον τους.
Το καταστροφικό έργο δεν τελείωσε εκεί, αλλά συνεχίστηκε στη Γεωπονική Σχολή, στη Φιλοσοφική και στο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τραυματίστηκαν πέντε φοιτητές, δύο εκ των οποίων πιο σοβαρά.
«Με πρωτοφανή αγριότητα περίπου 30-40 άτομα που φορούσαν κουκούλες επιτέθηκαν κυρίως σε φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Πετούσαν πέτρες, ξύλα, μπουκάλια. Χτυπούσαν τους φοιτητές με ρόπαλα και καδρόνια! Επικράτησαν σκηνές πανικού και τρόμου» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Θεόδωρος Καραγιάννης, δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.
Οι κουκουλοφόροι για περίπου μισή ώρα έκαναν «βόλτα» μέσα στο ΑΠΘ, σπέρνοντας τον τρόμο. «Εναν φοιτητή από το Τμήμα Δασολογίας τον ακινητοποίησαν, τον κρατούσαν από τα χέρια και τον χτυπούσαν λυσσασμένα. Το παιδί αιμορραγούσε και φώναζε βοήθεια» σημειώνει φοιτήτρια που ήταν παρούσα στα επεισόδια.
«Τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε φοιτητές. Δύο από αυτούς, πιο σοβαρά, πήγαν άμεσα στο ΑΧΕΠΑ» λέει ο κ. Καραγιάννης.
«Ο ένας φοιτητής φέρει θλαστικό τραύμα και ο άλλος κακώσεις στο κρανίο και το πρόσωπο. Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ γίνονται κι άλλες εξετάσεις» δήλωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.
Γύρω από το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, αφού ενημερώθηκε για τα αιματηρά επεισόδια από τις πρυτανικές Αρχές, έδωσε εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να συλληφθούν όσοι προκάλεσαν τις επιθέσεις και τους τραυματισμούς των φοιτητών.
«Μηνύσεις υπέβαλαν και γονείς φοιτητών που τραυματίστηκαν, καθώς επίσης και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» προσθέτει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.
Οι εκλογές στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών διακόπηκαν, ενώ στις υπόλοιπες σχολές όπου έγιναν επιθέσεις συνεχίστηκαν όταν ηρέμησε η κατάσταση.
Τα αιματηρά επεισόδια καταδίκασαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση σημειώνει: «Αυτές οι ομάδες όχι μόνο είναι άσχετες με το φοιτητικό – σπουδαστικό κίνημα, αλλά και αξιοποιούνται εναντίον του».
«Πρόκειται για επιθέσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να κρατήσουν το φοιτητικό σώμα μακριά από την εκλογική διαδικασία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Θ. Χερχελετζής
Πυρά Σαμαρά κατά Πανούση για το ΑΠΘ
Πυρά κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για τα αιματηρά επεισόδια στο ΑΠΘ. Με γραπτή ανακοίνωση καταγγέλλει: «Την ώρα που επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια».
Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» και ρωτά τον κ. Πανούση: «Αν δεν το κάνει η ΕΛ.ΑΣ., ποιος μπορεί να το πράξει;»
«Πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές να καλείται η Αστυνομία να λύσει το θέμα» απάντησε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Πανούσης.
«Η Αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής, να δει πώς θα επέμβει. Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο» πρόσθεσε.