Από τη λήθη στη Λυρική η παλιά ντίβα

Μια τιμητική βραδιά για την «ξεχασμένη» ερμηνεύτρια Τερέζα Στράτας, την Ελληνίδα σταρ που μεγαλούργησε στη Νέα Υόρκη

Μπορεί στη γενέτειρά της, την Ελλάδα, να εμφανίστηκε μόλις μία φορά -το 1960-, ωστόσο το ελληνικό ταλέντο και ταμπεραμέντο της μας έκαναν πολλές φορές περήφανους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου ζει έως και σήμερα. Ο λόγος για τη σπουδαία ντίβα της όπερας, τη διάσημη Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο Τερέζα Στράτας, στην οποία είναι αφιερωμένη η ξεχωριστή μουσική βραδιά που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στις 28 Μαΐου, στο Θέατρο Ολύμπια.

Ο πολιτιστικός οργανισμός την τιμά παρουσιάζοντας άριες που σημαδεύτηκαν από την ερμηνεία της ντίβας, την οποία πολλοί στα πρώτα βήματά της αποκαλούσαν διάδοχο της Μαρίας Κάλλας. Πρωταγωνιστές της βραδιάς είναι δύο σπουδαίες και διεθνώς διακεκριμένες υψίφωνοι, η Αλεξία Βουλγαρίδου και η Μυρτώ Παπαθανασίου. Μαζί τους επί σκηνής θα βρίσκεται ο Καναδός τενόρος Αντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Οπερα του Καναδά, τη χώρα όπου, άλλωστε, έζησε και διέπρεψε η Στράτας.

Παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Κρήτη, η κατά κόσμον Αναστασία Στρατάκη γεννήθηκε στο Οντάριο. Οπως έχει δηλώσει και η ίδια σε παλιότερες συνεντεύξεις της, μυήθηκε στον μαγικό κόσμο της όπερας την περίοδο όπου φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, αφού μέχρι τότε τραγουδούσε μόνο ελληνικά κομμάτια στο εστιατόριο το οποίο διατηρούσε ο πατέρας της.

Η πρώτη σημαντική εμφάνισή της έγινε το 1958 στο Φεστιβάλ Οπερας του Τορόντο, ενώ το 1961 έκανε το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, «μαγεύοντας» κοινό και κριτικούς με το ταλέντο αλλά και την ομορφιά της. Μάλιστα, η συμμετοχή της στη νεοϋορκέζικη όπερα «Τουραντό» του Πουτσίνι προέκυψε την τελευταία στιγμή, αφού εκλήθη να αντικαταστήσει την περίφημη σοπράνο Αννα Μόφο. Από τότε και μέχρι την οριστική αποχώρησή της από τον μαγικό κόσμο της όπερας, η Τερέζα Στράτας πρωταγωνίστησε σε συνολικά 385 παραστάσεις της Μητροπολιτικής Οπερας, ερμηνεύοντας 41 διαφορετικούς ρόλους!

Φυσικά, οι εμφανίσεις της δεν περιορίστηκαν μόνο στην Αμερική. Εχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η Τερέζα Στράτας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια ζει στη Φλόριντα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει τιμηθεί και με δύο βραβεία Γκράμι.

Μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του 20ού αιώνα αλλά και ένας μύθος της όπερας, που αντιμετώπισε στα ίσα τα «σκοτάδια» της κατάθλιψης από την οποία έπασχε, η Τερέζα Στράτας, η «μικρή Κάλλας», όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν, ήταν και συνεχίζει να είναι μια ασυμβίβαστη ερμηνεύτρια. Δύο φορές και ενώ βρισκόταν στην κορυφή της σταδιοδρομίας της ακύρωσε όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, προκειμένου να βοηθήσει σε όλο τον κόσμο ανθρώπους που είχαν ανάγκη: ταξίδεψε στην Καλκούτα μαζί με τη Μητέρα Τερέζα, ενώ πήγε στη Ρουμανία, όπου εργάστηκε ως εθελόντρια, φροντίζοντας ορφανά που έπασχαν από AIDS.

* Info: Το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Τερέζα Στράτας θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα) στις 28 Μαΐου. Ωρα έναρξης: 20.00.

«Ναυσικά»: Η μοναδική εμφάνισή της στη Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Τερέζα Στράτας εμφανίστηκε μόνο μία φορά, και αυτή το 1960, στο Ηρώδειο. Εκεί ερμήνευσε για πρώτη φορά παγκοσμίως τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα της Γκλάνβιλ-Χικς «Ναυσικά».
Να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την καριέρα της στο λυρικό θέατρο, η Στράτας έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες εξαιρετικά επιτυχημένες προσαρμογές έργων της όπερας στη μεγάλη οθόνη, όπως η «Σαλώμη» του Φράνκο Τζεφιρέλι, που έχει αφήσει εποχή. Εξίσου σπουδαία θεωρείται και η ερμηνεία της στα κομμάτια του Κουρτ Βάιλ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα