Θα παίρνει 830 ευρώ περισσότερα τον μήνα, 672 ευρώ ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί, χρήματα και στους βουλευτές
Στην Ελλάδα, 830 ευρώ είναι ένας μισθός, που για τους περισσότερους θεωρείται πλέον «καλός». Στη Γερμανία, αυτή είναι μόνο η αύξηση που θα δει στο μηνιαίο βαλάντιό της η γυναίκα που ορίζει, ή καταδυναστεύει γι’ άλλους, τις τύχες των λαών της Ευρώπης. Η Ανγκελα Μέρκελ -μαζί και όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της- παίρνει αύξηση φέτος, για πρώτη φορά από το 2012, οπότε είχαν παγώσει οι μισθοί (για την ακρίβεια, τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης είχαν παραιτηθεί από την ετήσια αύξηση του μισθού τους).
Η καγκελάριος πιθανώς επιτρέπει στον εαυτό της και τους συν αυτώ τη μικρή αυτή πολυτέλεια, που ανεβάζει τον μισθό της στα 18.820 ευρώ τον μήνα, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των υπόλοιπων υπουργών της κατά 672 ευρώ, στα 15.280, και των βουλευτών κατά 245 ευρώ, στα 9.328 ευρώ (αναλογικά σκανδαλωδώς χαμηλοί, σε σχέση με τις δικές μας βουλευτικές αποζημιώσεις), λόγω της πνοής ανάκαμψης που επικρατεί εντός Γερμανίας. Αλλωστε, φέτος, οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση 2,4% στον μισθό τους, ενώ και το συνδικάτο των μεταλλουργών εξασφάλισε τον Μάιο αύξηση 4,8%.
Τι γίνεται, όμως, εκτός Γερμανίας; Η Ευρώπη παραμένει στον τορβά της λιτότητας, με το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε να συνεχίζουν να κουνούν το δάχτυλο και να ορίζουν τον τόνο της πιο στείρας ενιαίας οικονομικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.
Απειλές
Απειλούν τους Πορτογάλους με ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, τιμωρούν την Ισπανία και την Πορτογαλία για τα ελλείμματά τους και συνετίζουν την Ιταλία, στα πρόθυρα τραπεζικής κατάρρευσης, επικαλούμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αναμφίβολα, ο μισθός τους για αυτό το συστηματικό έργο αποδόμησης του ευρωπαϊκού ονείρου και συντριβής της ευρωπαϊκής πραγματικότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και πενιχρός.
Με μισθό 10.000 € ο κομμωτής του Ολάντ
Coiffeurgate το όνομά του! Πρόκειται για το νέο σκάνδαλο σπατάλης γύρω από το πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ, για την ακρίβεια γύρω από τις… τρίχες του. Ο κομμωτής του Γάλλου προέδρου αποκάλυψε στο σατιρικό έντυπο «Le Canard Εnchaîné» ότι αμείβεται με σχεδόν 10.000 ευρώ τον μήνα (9.895 για την ακρίβεια), ποσό που κυμαίνεται περίπου στα 2/3 του μισθού του ίδιου του προέδρου, ο οποίος λαμβάνει 14.910 ευρώ. «Ολοι περιποιούνται τα μαλλιά τους, έτσι δεν είναι;» ήταν η απάντηση που κατάφερε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν λε Φολ. Εξηγώντας ότι ο κουρέας των Ηλυσίων πρέπει να είναι διαθέσιμος επί 24ώρου βάσεως, ακολουθεί παντού τον Ολάντ – και μάλιστα έχασε τη γέννηση και των δύο παιδιών του «λόγω υποχρεώσεων».


