Ζήτησε τήρηση των συμφωνηθέντων για τα πλεονάσματα και εφαρμογή του νόμου για τις διοικήσεις τραπεζών
Διπλό «όχι» από τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και για αλλαγές στον νόμο για την επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες!
Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει την τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής.
«Συζητήσαμε, όμως, πολύ τον τελευταίο χρόνο τι πρέπει να γίνει για να πετύχει το πρόγραμμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων» είπε με νόημα ο Επίτροπος.
Ερωτηθείς για το θεσμικό πλαίσιο επιλογής των Δ.Σ. των τραπεζών, απάντησε ότι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τόνισε: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Γνωρίζω ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε πρόσφατα».
Οσον αφορά την αγορά εργασίας, σημείωσε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επεσήμανε: «Σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία… Οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Τόνισε δε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έως το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο για το χρέος και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ο επίτροπος έκανε κατ’ επανάληψη σαφές πόσο σημαντικό είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ προέβλεψε θετικό ρυθμό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2016. Η πρόβλεψη για το 2017 παραμένει στο 2,7% αλλά «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στις προτεραιότητες της αξιολόγησης απαρίθμησε το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα «κόκκινα» δάνεια, την αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και την πάταξη της φοροαποφυγής / φοροδιαφυγής.
«Διακοπές τον Αυγουστο»
Δύσκολες εποχές για διακοπές! Ο Αλέξης Τσίπρας σε φιλικό διάλογο που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου και απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου είπε ότι ενδεχομένως φύγει διακοπές για μία εβδομάδα τον Αύγουστο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές -και όχι μόνο- εξελίξεις.
Ασφαλώς ο πρωθυπουργός δεν έχει στον νου του τα νέα χαράτσια, όπως τα εκατομμύρια των Ελλήνων που πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από τα τέλη Ιουλίου για να πληρώσουν, αλλά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, τη δεύτερη αξιολόγηση που επίκειται με «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά ζητήματα, και βεβαίως τα εθνικά θέματα, με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία να κυριαρχούν.
Τα προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται, αντιθέτως, να τα έχει ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να έρθει στη χώρα μας για διακοπές με τη σύζυγό του, «ως και ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει», όπως είπε.


