Θυμήθηκε ότι η καταιγίδα μέτρων οδηγεί σε φτωχοποιήση
Αφού ως υπουργός Οικονομικών επέβαλε καταιγίδα σκληρών μέτρων, όπως ο φόρος-τέρας στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ), και ενώ στις εκθέσεις του τάσσεται διαρκώς υπέρ της υιοθέτησης σκληρών παρεμβάσεων, όπως η εξάλειψη και των τελευταίων φοροαπαλλαγών ή η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, παίζοντας ανοιχτά το… παιχνίδι των δανειστών, χθες ο Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε συστάσεις προς την κυβέρνηση να αποφύγει νέα φορολογικά μέτρα!
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αντίφαση, όμως η χθεσινή παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς έρχεται μία ημέρα μετά το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στους τεχνοκράτες να μην κάνουν όνειρα ότι κάποια μέρα θα γίνουν πρωθυπουργοί. Μεταξύ των προτάσεων του κ. Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη να αναδεικνύονται πρωθυπουργοί μόνο εν ενεργεία βουλευτές.
Οι συστάσεις
Οι συστάσεις του κ. Στουρνάρα περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος από την ΤτΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες και η οποία… θυμήθηκε τώρα πως «για άλλη μια φορά το μείγμα πολιτικής αποτελείται ως επί το πλείστον από φορολογικές επιβαρύνσεις που επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη». Επιπλέον, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, σημειώνεται στην έκθεση ότι τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και ότι η δομή τους, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζει μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος και κεφαλαίου), γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα.
Η ΤτΕ επικρίνει επίσης τις αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία επί των κερδών των προσωπικών εταιριών, καθώς και την αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


