85% (13.481) των επιχειρηματικών προτάσεων που υποβλήθηκαν έμεινε εκτός προγράμματος εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων
Το 85% των επιχειρηματικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από άνεργους πτυχιούχους για ένταξη στο ΕΣΠΑ απορρίφθηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Συνολικά έμειναν εκτός χρηματοδότησης 13.481 σχέδια κι εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μόλις 2.444 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 62.000.000 ευρώ.
Το ζήτημα αναδεικνύει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του στον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τονίζοντας ότι τα απορριφθέντα σχέδια αφορούν ως επί το πλείστον πτυχιούχους ανέργους, που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, αν αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια, που πληρούσαν τους όρους του προγράμματος, εγκρίνονταν, θα έδιναν μεγάλη ανάσα στον τομέα της ανεργίας, καθώς θα δημιουργούσαν υπερδιπλάσιες θέσεις απασχόλησης.
Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο για να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, ζητώντας να μην προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος και να καλυφθεί από τα επενδυτικά σχέδια που ήδη έχουν υποβληθεί και απορρίφθηκαν.
Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούνταν χρόνος και χρήματα τόσο από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και από τους ανέργους που θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου επιχειρηματικό σχέδιο.
Παράλληλα, για να μειωθεί ο όγκος των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και να δοθεί προτεραιότητα στα ώριμα επενδυτικά σχέδια, που θα επιφέρουν άμεση μείωση της ανεργίας και χρήματα στην αγορά, θα μπορούσε να υπάρξει η πρόβλεψη, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, από τους δυνητικά δικαιούχους μόνο όσοι αποδείξουν ότι έχουν κάνει μέρος (π.χ. το 30%) των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου τους εντός συγκεκριμένου διαστήματος να θεωρηθούν εγκεκριμένοι και να δικαιούνται ενίσχυση.
Στην επιστολή του προς τον κ. Χαρίτση ο κ. Μίχαλος ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα χιλιάδων ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι προσδοκούσαν στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων τους μέσω του ΕΣΠΑ και βλέπουν τις προτάσεις τους να πέφτουν στο κενό.