Αν ζούσε σήμερα ο Κάφκα και τύχαινε να βρίσκεται εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του κράτους μας, σίγουρα θα έγραφε τη συνέχεια της έξοχης «Δίκης» του – έχοντας πολλές πιθανότητες και δυνατότητες να ξεπεράσει σε καλλιτεχνική αρτιότητα και δραματική κορύφωση ακόμα και το πρώτο, αυθεντικό αριστούργημά του.
Το ελληνόφωνο κράτος, μια πιστή και ανατριχιαστικά εύστοχη αποτύπωση της απρόσωπης, βάναυσης, σαδιστικής δομής που περιγράφει ο Κάφκα, έχει τρεις βασικές απασχολήσεις: Πρώτον, να στρέφεται εναντίον του έθνους και όλων των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα. Δεύτερη μέριμνα του κράτους είναι η εξυπηρέτηση του Μνημονίου. Δηλαδή η απομύζηση του συνόλου των πόρων των Ελλήνων και η διοχέτευσή τους στις ξένες κατοχικές δυνάμεις.
Τρίτη αποστολή του κράτους είναι να απαιτεί από τους Ελληνες να αποδείξουν τη μη ενοχή τους. Για οτιδήποτε. Ολοι θεωρούνται ύποπτοι (αν όχι ένοχοι) μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Για όλα. Το βάρος της αποδείξεως δεν το φέρει ο κατήγορος αλλά ο εκ γενετής ένοχος, ο πολίτης.
Ακόμα και το Κτηματολόγιο έτσι εξελίχθηκε. Οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με ένα σωρό γραφειοκρατικές διαδικασίες, έξοδα, στήσιμο σε ουρές για να αποδείξουν στο κράτος ότι τα δικά τους είναι δικά τους. Το κράτος, επειδή υπάρχουν καταπατητές, ζητάει από πολλούς να αποδείξουν ξανά ότι όσα δήλωσαν είναι δικά τους!
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» έγραφε σε σχετικό θέμα: «Αναστάτωση, ταλαιπωρία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση επιφέρει στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολλών περιοχών της χώρας η ανάρτηση των στοιχείων του Εθνικού Κτηματολογίου. Πολίτες που έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια όλα τα δικαιολογητικά αναγκάζονται να υποβάλουν ενστάσεις, καθώς την περιουσία τους διεκδικεί και το Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι οι εκτάσεις είναι δασικές, ειδικά σε περιοχές με αγρούς και καλλιέργειες. Το κόστος για την υποβολή ένστασης είναι 5 ευρώ ανά δικαίωμα, που σημαίνει ότι, αν κάποιος κατέχει πέντε έξι χωράφια, θα πρέπει να πληρώσει 40 ευρώ, κόστος που θα αυξηθεί σημαντικά αν οι ενστάσεις απορριφθούν και η υπόθεση πάει στα δικαστήρια».
Πάντα επίκαιρος ο Κάφκα…