Είτε επειδή κάποιοι ονειρεύονται ένα Νόμπελ Ειρήνης είτε επειδή κάποιοι θέλουν να τους γράψει η Ιστορία, όσα εξελίσσονται στο Κυπριακό μόνο αισιόδοξους δεν μπορούν να μας κάνουν. Και αυτό γιατί η Αγκυρα, στριμωγμένη όσο ποτέ από τις εξελίξεις στο Συριακό, αναζητά πώς και πώς ένα σωσίβιο. Και επειδή διαχρονικά όταν η Τουρκία πιέζεται ανατολικά, ξεσπούσε στα δυτικά, στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί στις κινήσεις μας.
Οσα με θρασύτητα δήλωσε χθες δημόσια στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε μόνο ως προάγγελο κακό εξελίξεων μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε, και μακάρι να κάνουμε λάθος και να πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ισχυρίστηκε ότι, αν συζητούσαν μόνο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, το Κυπριακό ήδη θα είχε λυθεί!
Καλό θα ήταν ο Αϊντε να… φρέσκαρε τη μνήμη του και να διάβαζε τα ψηφίσματα που έχει εκδώσει ο ΟΗΕ για την εισβολή, την κατοχή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ώστε να καταλάβει ότι είναι θεματοφύλακας αυτών των θέσεων. Εκεί θα μάθαινε ποιος είναι ο μεγάλος ένοχος για την εισβολή στην Κύπρο και ποιος δεν ήθελε (ούτε θέλει) την επίλυση του Κυπριακού.
Με μια απλή ανάγνωση θα κατανοούσε ο κύριος ότι δεν μπορεί να βάζει στο ίδιο καλάθι ως υπευθύνους τους Ελληνες με τους Τούρκους, όταν οι δεύτεροι, παρόλο που έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, εξακολουθούν παράνομα να κατέχουν έδαφος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Θα καταλάβαινε ότι ο Αττίλας -και οι έποικοί του- πρέπει να φύγει από το νησί και να μη διαπραγματεύεται με βάση τα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι εισβολείς. Αλλά φαίνεται ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ισχυρούς της γης, που αλλού θέλουν να επιβάλλουν τους διεθνούς κανόνες και αλλού κλείνουν τα μάτια μπροστά στα συμφέροντά τους.
Η πορεία επίλυσης από εδώ και πέρα θα προσομοιάζει με ναρκοπέδιο. Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά η ελληνική πλευρά να μην πατήσει τη μοιραία νάρκη…