Φαίνεται πως ούτε θέλουν ούτε μπορούν να βάλουν μυαλό οι δημοσκόποι. Για άλλη μια φορά έπεσαν έξω, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιθυμίες τους για εκλογικά αποτελέσματα είναι τις περισσότερες φορές αντιστρόφως ανάλογες με τις αποφάσεις που παίρνουν οι πολίτες.
Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί ακόμη ένα φιάσκο, στη Γερμανία αυτή τη φορά, όπου το… ντέρμπι Μέρκελ – Σουλτς που προέβλεπαν μετατράπηκε σε περίπατο της Γερμανίδας καγκελαρίου. Και, φυσικά, αυτή η αποτυχία δεν είναι η πρώτη, καθώς έχει προηγηθεί σειρά από άλλες, με αποκορύφωμα το αποτέλεσμα στις εκλογές για πρόεδρο στις ΗΠΑ, όπου έπαθαν πανωλεθρία, δείχνοντας ότι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις μετρήσεις δεν έχουν επαφή με τις κοινωνίες και τα ρεύματα που σχηματίζονται στον λαό, ειδικά σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή.
Επισημαίνουμε τα παραπάνω γιατί κάποιοι εδώ στην Ελλάδα ήδη προβάρουν κυβερνητικά κοστούμια πριν ακόμη οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Καλό είναι να προσγειωθούν εγκαίρως στη γη και όχι στην εικονική πραγματικότητα των δημοσκόπων.
Χρειάζεται πολιτική δουλειά για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές και, το κυριότερο, να έχει επαφή με την κοινωνία και τον παλμό της. Αρα καλό είναι να σοβαρευτούν όσοι φουσκώνουν τα πανιά της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και να μην παρασύρουν την ηγεσία της σε πολιτικά λάθη.
Αντί να αναλώνονται σε αριθμούς και υπολογισμούς χωρίς αντίκρισμα, να σχεδιάσουν τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ. με συνέπεια και σοβαρότητα και, κυρίως, όχι με βάση τις δικές τους επιθυμίες και τα συμφέροντα, αλλά με βάση τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών.
Αυτό θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα στις κάλπες, όταν και όποτε στηθούν. Καλές οι δημοσκοπήσεις, για να βγάζουν κάποιοι χρήματα για να δημιουργούν κλίμα, αλλά δεν βγάζουν κυβερνήσεις.
Το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσουν είναι ο εφησυχασμός που συνήθως οδηγεί σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Γι’ αυτό λέμε, καλοί οι αριθμοί, καλά και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, αλλά καλύτερα σίγουρα οι άνθρωποι και οι πολιτικές που τους εκφράζουν. Με το δεύτερο κερδίζονται οι εκλογές, με το πρώτο οι εντυπώσεις. Διαλέγουν και παίρνουν.