Απειλές πολέμου Τσαβούσογλου με τις… πλάτες της Γερμανίας

Δηλώσεις με ύφος τσαμπουκά! «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδος, ιδιαίτερα προκλητικός και με ύφος τσαμπουκά, που μόνο περιθώρια επανέναρξης του διαλόγου δεν αφήνει, εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Και αυτό, μάλιστα, με τις πλάτες της Γερμανίας και ενώ ο κ. Μάας παρακολουθούσε -σαν να μη συμβαίνει τίποτα- τον κ. Τσαβούσογλου σε αυτό το νέο ανθελληνικό παραλήρημά του.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά μη μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιτέθηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: «Με αυτές τις δηλώσεις που έκανε (μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του» τόνισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Τσαβούσογλου απείλησε ευθέως τη χώρα μας, σημειώνοντας προκλητικά: «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», μίλησε για μειονότητα της Θράκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την Ε.Ε».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Γαλλίας. «Μην αφήσετε την Ελλάδα να ξεγελαστεί από χώρες που προσπαθούν να τη ρίξουν μπροστά από το τουρκικό ναυτικό» ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε δύο φορές τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας, σαν να μην άκουσε τίποτα από όσα προκλητικά είχε πει ο Τσαβούσογλου και κρατώντας ίσες αποστάσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι η ένταση οφείλεται στην Τουρκία, ανέφερε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο.

«Όπως είπα και στην Αθήνα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση και μια κλιμακούμενη κατάσταση. Δυστυχώς, αυτό μας ανησυχεί όχι μόνο εντός της Ε.Ε. αλλά και μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη». Οπως είπε, γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας ούτε της Ε.Ε.

«Κανένας διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων»

Συνεχίζει το Βερολίνο τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ανεξαρτήτως όρων, και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επισκέφθηκε χθες Αθήνα και Αγκυρα. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά πως «η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν νοείται και δεν θα υπάρξει διάλογος με τη γειτονική χώρα υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων». Τόνισε δε ότι περιμένει από τον ύπατο αρμοστή της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ την παρουσίαση του καταλόγου κυρώσεων προς την Τουρκία στο άτυπο συνέδριο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες πράξεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει, παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Από την πλευρά του ο κ. Μάας τόνισε πως «η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες μάς δημιουργεί, και σε εμάς και στους εταίρους, ανησυχία και προβληματισμό». Η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε., όπως είπε, «βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας, με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι η βούληση για διάλογο, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Δίκαιο. Η παρούσα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και ακόμη και μια μικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο σε αυτή τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών-, με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση σχολιάζει ότι «η επίσκεψη του κ. Μάας, μία μόλις μέρα πριν από την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύει τη συνδιαλλαγή των κομμάτων εξουσίας σε ένα θέατρο με τη γερμανική “σκηνοθεσία”, με σκοπό την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα