Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Πέρασε η σύμβαση με 191 θετικές ψήφους. Μητσοτάκης: Πλέον έχουμε δίπλα μας τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη

Με 191 θετικές ψήφους πέρασε από την Ολομέλεια η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, με τον πρωθυπουργό -ο οποίος μάλιστα βγήκε και… ενισχυμένος από την ονομαστική ψηφοφορία- να εκφράζει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές την αγωνία του για την Τουρκία, που «απειλεί με casus belli», αν και στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις του στη Βουλή διακατέχονταν από πανηγυρικό τόνο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη και την ύστατη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση, αποκαλώντας τον «εθνική εξαίρεση» και σχολιάζοντας με νόημα πως «από το “όχι στις γραβάτες” πήγε στο “όχι στις φρεγάτες”». Δεν κατάφερε, ωστόσο, ως αναμενόταν, να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τους Γάλλους εξασφάλισε ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν οι 109 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τη συμφωνία υπερψήφισε και ο διαγραφείς Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που δήλωσε μάλιστα στις κάμερες έξω από τη Βουλή πως «158 από την πλευρά της Ν.Δ. ψήφισαν υπέρ μιας εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας», επιβεβαιώνοντας πως διατηρεί στενές σχέσεις με την Κ.Ο. της Ν.Δ. και πως ελπίζει σε μελλοντική επιστροφή του.

Επιπλέον, η συμφωνία έλαβε και μία «μπόνους» θετική ψήφο, καθώς «ναι» είπε και η ανεξάρτητη Κωνσταντίνα Αδάμου, που αποχώρησε το καλοκαίρι από το ΜέΡΑ25, αφότου ήρθε σε ρήξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Της ονομαστικής ψηφοφορίας προηγήθηκε η μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κούρσας εξοπλισμών.

Οπως υποστήριξε, «δεν ισχύει το δίλημμα “ψωμί ή κανόνια” – η Ελλάδα μπορεί να έχει και τα δύο», επιμένοντας πως η αγορά των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Ως προς την κριτική περί έλλειψης αναφοράς σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, επέμεινε πως «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο» δεν γίνεται σχετική αναφορά, ενώ υποστήριξε πως ο όρος «επικράτεια» περιλαμβάνει και θάλασσα και αέρα, και όχι μόνο έδαφος.

Αντέδρασε δε με οξύτητα στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί «φερέτρων Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ», τις οποίες αποκάλεσε «ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει».

Σε κάθε περίπτωση, δεν έκρυψε την αγωνία του για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα «δεν απειλεί και δεν απειλείται», καθώς και πως πλέον έχουμε δίπλα μας τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη.

Την ίδια ώρα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που να μην οδηγεί στη μη ψήφιση της συμφωνίας υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως αυτό που ισχυρίζεται είναι ότι «αν δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά, δεν είναι ελληνικά», διερωτώμενος αν υπάρχει περιθώριο μη συμφωνίας με την πυρηνική δύναμη της Γαλλίας, όταν η Τουρκία έχει τέτοιες βλέψεις.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. προσπάθησαν να στρέψουν τη συζήτηση στην πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τον πρωθυπουργό να σπάει τη σιωπή του ύστερα από δύο εικοσιτετράωρα, λέγοντας πως «όποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.».

Αίσθηση προκάλεσε η θετική αναφορά του πρωθυπουργού στον Νίκο Δένδια, μέσω της οποίας επιχείρησε να διαψεύσει τα λογής λογής σενάρια που θέλουν τους δύο άνδρες να μη διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων, δηλώνοντας «υπερήφανος» για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα