Κόντρα εν όψει για τη νέα συμφωνία με τους Αμερικανούς

Η συνεχής προκλητικότητα της Τουρκίας και ο αναθεωρητισμός που επιδεικνύουν, ο ένας μετά τον άλλον, οι λαλίστατοι αξιωματούχοι της, αποδεικνύουν τη ζωτική σημασία που έχει για την Ελλάδα η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, από τη μία πλευρά, αλλά και η αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Πλησιάζει η 14η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA). Η διάρκεια της συμφωνίας, αλλά και όσα θα περιλαμβάνει, εκτός από προϊόν διαπραγμάτευσης, αποτελούν και πεδίον αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση να διατηρεί επιφυλάξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας: «Η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας και τούτο προκειμένου να υπάρξει μία προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν κονδύλια από το Κογκρέσο για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η προοπτική αυτή μας βρίσκει καταρχήν θετικούς. Να θυμίσω, παρεμπιπτόντως, ότι η αρχική συμφωνία, του 1990, είχε οκταετή διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν ετησίως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση». Ο κ. Δένδιας δεν απέκλεισε την επ΄ αόριστον ισχύ της συμφωνίας, προοπτική που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι το κόμμα του θα περιμένει να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας: «Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στις αρχές αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η εγκατάλειψη, όχι μόνο της πάγιας θέσης της χώρας για ετήσια ανανέωση της συμφωνίας, αλλά και κατάργηση του δικαιώματος ανανέωσης αυτού καθαυτού με επ αόριστον συμφωνία, δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Ειδικά, δε, αν δεν υπάρξουν στρατιωτικές και διπλωματικές αμερικανικές δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη των θέσεών μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαραίτητη την ύπαρξη ενός διαύλου επικοινωνίας με την Αγκυρα, που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι: «Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντί μας και ζητεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου και άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα