Σκόπια: Καραγκιοζιλίκια μετά την πρόταση μομφής κατά Ζάεφ

Άγρια παζάρια, το κρατίδιο στο… χάος. Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε, ενώ ένας Αλβανός βουλευτής… εξαφανίστηκε

Πολιτικό χάος επικρατούσε -και- χθες στα Σκόπια, με τις εξελίξεις να θυμίζουν πια χώρα υπό διάλυση παρά οργανωμένο κράτος, που με σιγουριά αναζητά τον βηματισμό του για την επόμενη ημέρα.

Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη, πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, που κατέθεσε η αντιπολίτευση διακόπηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος Levica (Αριστερά).

Όπως ήταν γνωστό, για να εγκριθεί η πρόταση μομφής έπρεπε να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλαδή από τουλάχιστον 61 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της γειτονικής χώρας, ωστόσο η αντιπολίτευση, όπως όλα έδειχναν μέχρι χθες βράδυ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον «μαγικό» αριθμό.

Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν, λοιπόν, από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα στην αίθουσα της Βουλής να παρίστανται μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν την πρόταση μομφής).

Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσίαζε ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι του μικρού αλβανικού κόμματος BESA, ο οποίος νωρίτερα με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί, όμως, θρίλερ με την απουσία του βουλευτή, καθώς υπήρξαν αναφορές και υπόνοιες περί… απαγωγής του.

«Είμαι σε ασφαλές μέρος, είμαι με τη σωστή πλευρά, είμαι με τους Αλβανούς και με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία» εμφανίστηκε να λέει σε βίντεο, πάντως, ο Ρετζέπι, σημειώνοντας ότι θα εμφανιστεί όταν κρίνει ο ίδιος και θα εξηγήσει τι συνέβη αφού σταματήσουν, όπως υπογράμμισε, οι απειλές από μέλη του κόμματός του!

Την «ανησυχία» του για την τύχη του βουλευτή του αλβανικού κόμματος BESA εξέφρασε χθες και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που έβλεπε την πρωτοβουλία του για την πρόταση μομφής να αποτυγχάνει μόλις για μία ψήφο. «Πρέπει να μάθουμε πού είναι αυτός ο άνθρωπος, εάν είναι ζωντανός και υγιής. Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ξέρουμε τι του συμβαίνει, εάν βρίσκεται κάπου παρά τη θέλησή του ή με τη θέλησή του.(…). Δεν ξέρουμε εάν έχει απαχθεί και κρατείται ενάντια στη θέλησή του. Εάν είναι με τη θέλησή του, τότε δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε» δήλωσε.

Όπως προβλέπει το σκοπιανό Σύνταγμα, πάντως, σε περίπτωση που δεν κατάφερνε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα η αντιπολίτευση να ρίξει την κυβέρνηση, δεν έχει τη δυνατότητα για νέα πρόταση δυσπιστίας τους επόμενους τρεις μήνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα