Θλιβερή πρωτιά! ΕΣΥ δίχως πόρους!

Η Ελλάδα, είναι η χώρα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση σε υπηρεσίες Υγείας και στο φάρμακο

Σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων έχει επιφέρει η υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη χώρα μας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γεγονός που επηρεάζει αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και αυξάνει τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει νέα μελέτη με τίτλο «Ο αντίκτυπος της υποεπένδυσης στο φάρμακο και στις υπηρεσίες Υγείας» του Ινστιτούτου Πολιτικών Οικονομικών Κοινωνικών Μελετών (ΙΠΟΚΕ), που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στον τομέα της Υγείας και του φαρμάκου στους δείκτες υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε στις 11/5 ο πρόεδρος του ΙΠΟΚΕ και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Ιωάννης Υφαντόπουλος.

Η έρευνα βασίζεται σε συνδυασμό χρονολογικών σειρών, που καλύπτουν την περίοδο 60 χρόνων (από το 1960 μέχρι το 2021) και διακρατικών δεδομένων των ευρωπαϊκών χωρών, με το σύνολο του δείγματος των χωρών της Ευρώπης να είναι 322.724 άτομα και της Ελλάδας 16.621. Ο κ. Υφαντόπουλος επεσήμανε ότι τα πορίσματα της μελέτης είναι χρήσιμα για τον στρατηγικό προγραμματισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας που σχεδιάζουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Στην ανάλυσή του ο καθηγητής ανάφερε ότι «η δεκαετής οικονομική κρίση, τα 3 Μνημόνια και στη συνέχεια η επιδημιολογική κρίση του Covid-19 επηρέασαν σημαντικά την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ στην Ελλάδα. Οσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, η χώρα παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οι αποκλίσεις αυτές ανέρχονται σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο των δαπανών υγείας σε ποσοστό του ΑΕΠ και σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα των 27 με τις μεγαλύτερες υποχρηματοδοτήσεις του ΕΣΥ της».

Μειώσεις/αποκλίσεις

  • Για το σύνολο των δαπανών υγείας κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 22,8%, έναντι αύξησης στον μέσο όρο των 27 κατά 16,7%.
  • Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5%, έναντι αύξησης στον μέσο όρο των 27 κατά 15,3%.
  • Σύνολο των φαρμακευτικών δαπανών κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2%, έναντι αύξησης στον μέσο όρο των 27 κατά 3,6%.
  • Δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8% σε σχέση με αντίστοιχη μείωση στον μέσο όρο των 27 μόνο κατά 6,7%.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα των δημόσιων/ιδιωτικών δαπανών υγείας για το φάρμακο, παρατηρείται επίσης μια σημαντική συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα, από 78,1% το 2009 σε 51% το 2019. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον μέσο όρο της Ε.Ε. ήταν από 65,9% το 2009 σε 59,3% το 2019. «Εξετάζοντας διαχρονικά το πρότυπο χρηματοδότησης των δαπανών υγείας στην Ελλάδα, παρατηρούμε μια σημαντική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών υγείας με αντίστοιχη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Η μετακύλιση αυτή της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά, δημιουργώντας σημαντικές, καταστροφικές δαπάνες» ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι παραπάνω μειώσεις των δημόσιων δαπανών επηρέασαν αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αυξάνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη. «Η Ελλάδα καταγράφεται ως μια από τις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες. Η αύξηση αποδίδεται στην υποεπένδυση του δημόσιου τομέα στην Υγεία. Συγκρίνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες σε συνδυασμό με τις δημόσιες δαπάνες υγείας στις 27 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες» αναφέρει.

Εξετάζοντας, τέλος, την ικανοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, προέκυψε ότι οι Ελληνες δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίηση. Το 45% αυτών δηλώνουν ικανοποίηση από το ΕΣΥ, έναντι του 96,5% των Ελβετών, του 94% των Δανών και του 91% των Ισπανών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα