Στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, οι συζητήσεις και οι ανεπίσημες διπλωματικές επαφές ήταν πολλές, με κορυφαία αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε «πολύ εποικοδομητική»
Με μια άτυπη σύνοδο κορυφής έμοιαζε -όπως ήταν αναμενόμενο- η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο παρέστησαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άγιο πατέρα της Καθολικής Εκκλησίας. Οι ευκαιρίες για συζητήσεις και ανεπίσημες διπλωματικές επαφές ήταν πολλές και δεν πήγαν χαμένες, αφού, στο περιθώριο της τελετής, φλέγοντα θέματα -με προεξάρχον το Ουκρανικό- οριακά μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ηγετών. Το ενδιαφέρον και τα φλας των φωτογράφων κέντρισε ιδιαίτερα η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Καθισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον, χωρίς αντιπροσωπίες και αξιωματούχους μαζί, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για περίπου ένα τέταρτο τις πιθανότητες να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία με μια ειρηνευτική συμφωνία. Κατά τον Ζελένσκι, η συνάντηση αυτή -που, όπως είπε, ήταν συμβολική, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε ιστορική- ήταν «καλή» και οι δύο πλευρές ελπίζουν σε αποτελέσματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τραμπ μετά τη συνάντησή τους, ενώ από την πλευρά του Λευκού Οίκου ο διευθυντής Επικοινωνίας Στίβεν Τσέουνγκ μίλησε για μία «πολύ εποικοδομητική συνομιλία» μεταξύ των δύο ηγετών.
Αυτό που δεν διέφυγε της προσοχής των δημοσιογράφων που κάλυπταν την τελετή ήταν η άρνηση που εισέπραξε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν επιχείρησε να καθίσει μαζί με τους Τραμπ και Ζελένσκι. Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατέστησε σαφές πως αυτή η συζήτηση θα γίνει αποκλειστικά μεταξύ των δύο, με τον Γάλλο πρόεδρο να αποχωρεί για την ώρα. Ο Μακρόν βέβαια είχε την ευκαιρία του για κουβεντούλα λίγο αργότερα, όταν μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ συζήτησαν όρθιοι με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ουκρανός ηγέτης, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός είχαν μια «θετική συνάντηση» στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.
Αναλυτές, πάντως, σχολίασαν ιδιαίτερα την αλλαγή στάσης του Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Βατικανό, την πρώτη ανάμεσα στους δύο μετά την αντιπαράθεσή τους στο Οβάλ Γραφείο στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο. Μετά την κηδεία του Πάπα, ο Τραμπ επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One και κατά την πτήση έκανε μια ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς υιοθετούσε σκληρό τόνο απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν υπήρχε λόγος ο Πούτιν να ρίχνει πυραύλους σε περιοχές αμάχων και σε πόλεις τις τελευταίες ημέρες» σημείωσε στην ανάρτησή του στο Truth Social. «Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με… παίζει, και μήπως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, τραπεζικά ή με δευτερεύουσες κυρώσεις; Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν!» έγραψε ο Τραμπ, απομακρυνόμενος για πρώτη φορά από τη συνήθη ρητορική του, κατά την οποία κρατούσε τη σκληρότερη κριτική του για τον Ζελένσκι.
Επαφών συνέχεια
Μετά την αποχώρηση του Τραμπ, οι διπλωματικές επαφές του Ζελένσκι στη Ρώμη συνεχίστηκαν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα ανάρτησε μια φωτογραφία του Ζελένσκι με τον Εμανουέλ Μακρόν κάτω από μια ομπρέλα σε τραπέζι κήπου, περιγράφοντάς την ως μια «κατ’ ιδίαν συζήτηση για περαιτέρω προσπάθειες ειρήνης». Στη συνάντηση των δύο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι μού το επανέλαβε σήμερα. Θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να καταστεί αυτό δυνατό» έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που του υποσχέθηκε «την υποστήριξη» της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και με την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε πως αναμένει «ξεκάθαρη δέσμευση» από τη Μόσχα ότι θα επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία.
Περισσότεροι από 400.000 στην κηδεία
Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ χιλιάδες πιστοί συρρέουν από χθες στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα ιεράρχη. Ο χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στον ναό ξεπερνούσε χθες τις δύο ώρες, όμως κανείς δεν φάνηκε να πτοείται.
Μπροστά στο πλήθος κόσμου, οι ιερείς της Σάντα Μαρία Ματζόρε ζήτησαν από τους προσκυνητές να μην καθυστερούν, να κάνουν μια σύντομη προσευχή μπροστά στον τάφο και στη συνέχεια να βγαίνουν από την εκκλησία. Το Βατικανό είχε αποφασίσει ότι ο ναός θα άνοιγε σήμερα, αλλά η είσοδος των πιστών επιτράπηκε τελικά από χθες, νωρίς το πρωί. Στις ατελείωτες ουρές μπορούσε κανείς να δει νέους, οικογένειες, Ιταλούς αλλά και ξένους να περιμένουν με ένα λουλούδι στο χέρι μέχρι να καταφέρουν να μπουν στην εκκλησία, ώστε να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τη μνήμη του Φραγκίσκου.
Αρχισαν οι διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στο Βατικανό
Σε ρυθμούς εκλογής νέου Πάπα έχει μπει το Κονκλάβιο, μετά και την ολοκλήρωση του πένθους εννέα ημερών για τον θάνατο του Φραγκίσκου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ… του Βατικανού γνωρίζουν πως οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει και το παρασκήνιο είναι έντονο, ενώ η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της RAI, το Κολέγιο των Καρδιναλίων είναι διχασμένο σε τρεις κύριες τάσεις. Στους φραγκισκανούς (44,4%), στους μετριοπαθείς (37%) και τους συντηρητικούς (18,8%).
Οπως σημείωνε το BBC, η εκλογή του νέου Πάπα είναι μια «εξαιρετικά απρόβλεπτη διαδικασία», με το Κολέγιο να συνεδριάζει στην Καπέλα Σιξτίνα, συζητώντας και ψηφίζοντας μέχρι να αναδειχθεί το όνομα του νέου πνευματικού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Φυσικά, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και στην εκλογή του Πάπα υπάρχουν τα φαβορί. Ανάμεσά τους ο Πίτερ Τέρκσον, 76 ετών, ο οποίος, εάν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας, και ο Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, 67 ετών και πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο φαβορί στις στοιχηματικές αγορές.
Θα ήταν ο πρώτος Πάπας από την Ασία, μια περιοχή με τον ταχύτερα αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Ακολουθεί ο Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών, που θεωρείται «συνεχιστής» του έργου του Φραγκίσκου, καθώς συνεργάστηκε στενά μαζί του, ενώ στη λίστα με τα φαβορί συναντάται και ο Χοσέ Τολεντίνο, μόλις 59 ετών, που φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και έχει υποστηρίξει ότι οι βιβλικοί θεολόγοι πρέπει να αλληλεπιδρούν με τον σύγχρονο κόσμο, βλέποντας ταινίες και ακούγοντας μουσική.