Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία θέτει ουσιαστικά σε αυστηρή εποπτεία τον ΥΕΘΑ
Στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβάλλοντας δραστικά τη λειτουργία της κυβέρνησης στον τομέα της εθνικής άμυνας, καθώς κρίσιμοι τομείς στη χάραξη στρατηγικής και την παρακολούθηση πολιτικών ασκούνται από το νέο θεσμικό όργανο. Ταυτόχρονα, τίθενται σε αυστηρή επιτροπεία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε καταστεί ο έτερος ισχυρός πόλος εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με αυξανόμενη επιρροή και αρχηγικές βλέψεις. Υπό αυτή την οπτική, η σύσταση της νέας γενικής γραμματείας αποτελεί πολιτική κίνηση ισχυρού συμβολισμού, με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα γενική γραμματεία, που αποτελεί σημαντική θεσμική αναβάθμιση της θέσης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή στις 2 Απριλίου, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, γενικός γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας θα τοποθετηθεί ο δρ Θάνος Ντόκος, που μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 38 (ΦΕΚ 63A της 28ης Απριλίου 2025) συστήνεται στην προεδρία της κυβέρνησης η νέα Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, με αποστολή την ενημέρωση και την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) επί θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της χώρας, και ιδίως της εκπόνησης, επικαιροποίησης και έγκρισης της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η νέα γενική γραμματεία αποτελείται από τρεις οργανικές μονάδες, τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ και το Αυτοτελές Τμήμα Εκτίμησης Κινδύνων Εθνικής Ασφάλειας, Υβριδικών Απειλών και Ανθεκτικότητας.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι η παρακολούθηση των ενεργειών για τη διαμόρφωση, επικαιροποίηση και η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας και η εκπόνηση εγχειριδίου διαχείρισης κρίσεων εθνικής ασφάλειας, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Επίσης, περιλαμβάνονται η παρακολούθηση πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ που αφορούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, τα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού. Λόγω της τελευταίας αρμοδιότητας, η συνάντηση που είχε γίνει την προηγούμενη Πέμπτη 24 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους εταιριών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.