Καραμανλής: «Στη σέντρα» (επιτέλους) για τα Τέμπη

Ανοίγει ο δρόμος ελέγχου για κακούργημα, μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Εφτασε, επιτέλους, η ώρα για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει βγει «λάδι» εδώ και δύο χρόνια, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να απεκδυθεί των δεδομένων ευθυνών του για το έγκλημα των Τεμπών. Το ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας το πολυαναμενόμενο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ανοίγει τον δρόμο για να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Υποδομών -και όχι μόνο- για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Το «πράσινο» αίτημα στρέφεται κατά του Κώστα Καραμανλή, αλλά και κατά των υφυπουργών του, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιώργου Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τη δικογραφία-μαμούθ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει -όχι μόνο προφορικά, αλλά και εγγράφως- την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και τιμωρίας της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Γνώριζαν

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η πρότασή της αφορά το αδίκημα της διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία πως, αν και γνώριζε τα προβλήματα και είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους, δεν εμπόδισε, αλλά επέτρεψε και ανέχθηκε τη λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής και γενικά ενός συστήματος μεταφοράς που ήταν ανασφαλή και επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ βάζει στο «κάδρο» και τον πρώην υπουργό Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, όπως και τους υφυπουργούς του, Νίκο Μαυραγάνη, Θάνο Μωραΐτη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Πηγές του κόμματος εξηγούσαν πως οι παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο «πράσινο» αίτημα επειδή «η τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 και οι διάφορες προειδοποιήσεις» αρχίζουν ήδη από τη θητεία Σπίρτζη.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση, καθώς όλες αυτές τις εβδομάδες κρατούσε κλειστά χαρτιά, αποφεύγοντας να ανοίξει έστω την παραμικρή χαραμάδα προθέσεων. Το μόνο που επαναλάμβανε μονότονα είναι πως ανέμενε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να τοποθετηθεί, αλλά και πως επ’ ουδενί δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Πάντως, φαίνεται πως η Ν.Δ. έχει δύο βασικές επιλογές: η πρώτη είναι να συμφωνήσει με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και να συναινέσει στη διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών των πρώην υπουργών της. Αυτό το σενάριο φαντάζει αυτή τη στιγμή απίθανο. Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, θέλει τη Ν.Δ. να καταθέτει δική της πρόταση για προανακριτική, αλλά να ζητά τη διερεύνηση πλημμεληματικών ευθυνών.

Εξάλλου, σε μια πρώτη αντίδρασή της, η Ν.Δ. ανέφερε πως η κυβερνητική πλειοψηφία εξετάζει ενδελεχώς το σύνολο της δικογραφίας και θα ανακοινώσει σύντομα τη θέση της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της Βουλής. Επιχειρεί, ωστόσο, να αποδομήσει αναλυτικά το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ για κακουργηματικά αδικήματα. «Το κατηγορητήριο που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα, δηλαδή αδικημάτων που περιέχουν το στοιχείο του δόλου και είχαν ως αποτέλεσμα 57 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών, είναι απολύτως αβάσιμο και παντελώς ατεκμηρίωτο.

Εκτός αν στο ΠΑΣΟΚ πραγματικά πιστεύουν ότι οι ανωτέρω ευθύνονται προσωπικά και με δόλο για το συγκεκριμένο δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς» σχολιάζει η Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, πάντως, ακόμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο προσφυγής σε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, στο τριμελές όργανο που συγκροτούν ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, το οποίο θα ελέγξει τα στοιχεία της κατηγορίας και θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητά τους.


ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ετοιμάζουν από κοινού τη δική τους πρόταση

Τη δική του πρόταση, από κοινού με τη Νέα Αριστερά, συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα προχωρήσει σε σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία στο τέλος της εβδομάδας. Ηδη, πάντως, η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε σκληρή, καθώς διαμηνύει πως δεν θα αποδεχτεί καμία επιχείρηση συμψηφισμού επί όλων των ζητημάτων, καθώς η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο «κατεδαφίστηκε» επί Μητσοτάκη – Καραμανλή.

Πλήρης διερεύνηση

«Το έγκλημα των Τεμπών συνέβη το 2023, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., και είναι προφανές ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, αλλά και άλλα πιθανά πολιτικά πρόσωπα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. πρέπει να διερευνηθούν για κακουργηματικές ευθύνες» σημειώνει η Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης έχουν ζητήσει πλήρη διερεύνηση και ενεργοποίηση του άρθρου 86, παρ. 5, όπως αναφέρει επί της ουσίας και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Την ίδια στιγμή, δικό του κείμενο για τις ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών θα καταθέσει και το ΚΚΕ, παρόλο που δεν διαθέτει τις κατά το Σύνταγμα απαραίτητες 30 υπογραφές για να καταθέσει σχετικό αίτημα. Μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img