«Απόβαση» Ισραηλινών για εγκατάσταση στην Ελλάδα

Μια νέα πατρίδα κι ένα νέο ξεκίνημα μακριά από τη «Γη της Επαγγελίας»

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ημέρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε δραματικά μετά την επίθεση της Χαμάς, μια αθόρυβη αλλά σταθερή μετακίνηση πληθυσμών έχει ξεκινήσει και πάλι από αυτή την περιοχή του κόσμου. Ωστόσο αυτή τη φορά μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και χιλιάδες Ισραηλινοί.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, εκτιμάται πως από την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών περισσότεροι από 10.000 από τους 80.000 Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο προσωρινής ή μόνιμης διαμονής. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το Τελ Αβίβ, η Αθήνα φαντάζει ως καταφύγιο για πολλούς Ισραηλινούς που θέλουν να απομακρυνθούν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και την εσωτερική ένταση.

«Το Ισραήλ δεν είναι πια δημοκρατία. Ο πόλεμος με τη Γάζα δεν έχει νομιμότητα κι εμείς τον ξεκινήσαμε». Με αυτά τα λόγια η Σίνθια Τάγκερ, Ισραηλινή επιχειρηματίας και μητέρα δύο μικρών παιδιών, εξηγεί στην εφημερίδα «La Croix» την απόφασή της να εγκαταλείψει το Τελ Αβίβ και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Μιλά ανοιχτά για την απογοήτευσή της από την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, για τη λογοκρισία στην καθημερινότητα και για τη βία που, όπως λέει, έχει γίνει «δομική» στην ισραηλινή κοινωνία. Η Ελλάδα προσφέρει για εκείνη όχι μόνο ένα φυσικό καταφύγιο από τη βία, αλλά και μια ελπίδα για κανονικότητα: «Τα παιδιά μου εδώ είναι ξανά παιδιά. Στο Ισραήλ ήταν αγχωμένα, φοβισμένα, νευρικά» τονίζει.

Στην Αθήνα, αλλά και σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, η παρουσία Ισραηλινών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Από επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές επενδύσεις μέχρι διαδικτυακές startups και συμβούλους τεχνολογίας, το νέο κύμα μεταναστών, κυρίως μεσαίας και ανώτερης τάξης, εδραιώνεται σταδιακά. Ενας δικηγόρος και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ άνοιξε πρόσφατα εστιατόριο στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Επιλέγοντας την ανωνυμία δηλώνει πως η ασφάλεια στο Ισραήλ δεν αποτελεί για τον ίδιο πρόβλημα και στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση: «Ο Νετανιάχου είναι ο κατάλληλος για την περίσταση».

Δεν διστάζει να εκφράσει έντονη δυσφορία για την ελληνική νεολαία που, όπως ισχυρίζεται, με συνθήματα και γκράφιτι στηρίζει την Παλαιστίνη. «Δεν ξέρετε τους Αραβες» λέει χαρακτηριστικά. Παρά τη γενικά θετική στάση των ελληνικών Αρχών και της κοινωνίας, δεν λείπουν και οι ανησυχίες. «Η άνοδος της ισραηλινής παρουσίας έχει πυροδοτήσει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιες περιπτώσεις αντισημιτικά συνθήματα σε τοίχους προκαλούν ανησυχία για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον» αναφέρει η «La Croix».

Η ίδια η Σίνθια Τάγκερ παραδέχεται πως αποφεύγει να μιλά εβραϊκά στους δρόμους, από φόβο μήπως προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα της: «Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σαν Ευρωπαίοι. Εδώ έχουμε την ηρεμία που μας στέρησε το Ισραήλ». Η Ελλάδα, με το μεσογειακό της ταμπεραμέντο, το σχετικά χαμηλότερο κόστος ζωής και την επιχειρηματική της δυναμική, μετατρέπεται σταδιακά σε «ασφαλές λιμάνι» για Ισραηλινούς που είτε διαφωνούν με την πολιτική της χώρας τους είτε απλώς επιθυμούν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από την αστάθεια. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η μετακίνηση θα αποτελέσει μια προσωρινή απόδραση ή την απαρχή μιας νέας διασποράς. Προς το παρόν, όπως λέει η ίδια η Τάγκερ, «μακριά από τις σειρήνες και την προπαγάνδα μπορείς επιτέλους να σκεφτείς καθαρά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα