Οι ευρωπαϊκές Αρχές οδεύουν προς την πιο σκληρή λύση, αποδίδοντας την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» για το τεράστιο σκάνδαλο
Με την πιο «σκληρή» κατηγορία, αυτήν της «εγκληματικής οργάνωσης», θα κατηγορηθούν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συγκρότηση, η δομή και η δράση του κυκλώματος που ενεργούσε σε βάρος της Ε.Ε. και των κοινοτικών οικονομικών πόρων παραπέμπει ευθέως στη διεύθυνση μια απόλυτα οργανωμένης «εγκληματικής οργάνωσης» σε πανελλαδικό επίπεδο, με τοπικά παραρτήματα ανά την επικράτεια και εκατοντάδες «πλοκάμια» για συνεργάτες.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Αυτός είναι κι ο τρόπος με τον οποίο θα παρακαμφθεί το ελληνικό Σύνταγμα και το περιβόητο άρθρο 86, που παρέχει -σκανδαλωδώς- προστασία σε κυβερνητικά στελέχη. Οπως όλοι γνωρίζουν, με το συγκεκριμένο άρθρο «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει, ενώ απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων».
Αν και το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει υπουργούς και υφυπουργούς παραπέμποντάς τους στην Προανακριτική, αυτό είναι κάτι που στην περίπτωση εγκληματικών οργανώσεων δεν ισχύει. Η ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε συνεργασία με την OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης) έχουν προχωρήσει σε διασταυρώσεις κι ελέγχους, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει «σκληρή» δομή στο δίκτυο εξαπάτησης για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με συγκεκριμένες ταρίφες ποσοστών από το κύκλωμα και ιεραρχία.
Διασταυρώσεις
Να σημειωθεί ότι δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως οι διασταυρώσεις για τις απάτες στις επιδοτήσεις του 2024 και του 2025, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μια σειρά από νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση. Οι ευρωπαϊκές Αρχές, πέρα από την ποινική δίωξη για την πράξη εξαπάτησης κατά των συμφερόντων της Ε.Ε., θα «αναβαθμίσουν» την υπόθεση για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαίνει ότι δεν απαιτείται νομικά να διέλθει μέσα από το άρθρο 86 του Συντάγματος η συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη για ενδεχόμενα κατηγορητήρια σε βάρος υπουργών, υφυπουργών κ.ά.
Οι κατηγορίες, δηλαδή, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης δεν οδηγούν σε προανακριτική για όσους εμπλεκομένους άσκησαν υπουργικά καθήκοντα βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως άστοχα επιμένουν και διαδίδουν ως βολικό ενδεχόμενο τα κυβερνητικά ΜΜΕ. Αντίθετα, δεν απαιτείται καν η άδεια της Βουλής για να προχωρήσουν οι τακτικές διαδικασίες, αλλά εκδίδονται από τις δικαστικές Αρχές κανονικά τα εντάλματα, ακολουθούν οι συλλήψεις με χειροπέδες και η διαδικασία προφυλακίσεων ακολουθείται όπως ακριβώς για κάθε Ελληνα πολίτη. Με λίγα λόγια, η Βουλή δεν εμπλέκεται πουθενά σε διαδικασίες που αφορούν εγκληματική οργάνωση.
Οι «εγκέφαλοι» για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η συγκρότηση και η ένταξη που λειτούργησε σε βάρος των Ταμείων της Ε.Ε., ο τρόπος λειτουργίας, η συνέργεια, η ηθική αυτουργία, οι εκβιασμοί κ.λπ. διαφαίνονται ήδη από το ύφος και τις λεπτομέρειες του διαβιβαστικού της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τούτη τη φορά η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι θα τη γλιτώσει με τις πατέντες τύπου «υπόθεσης Τριαντόπουλου», ώστε οι κατηγορούμενοι να κρυφτούν από τον φυσικό δικαστή τους. Οι ευρωπαϊκές Αρχές οδεύουν προς την πιο σκληρή λύση, με την Λάουρα Κοβέσι να έχει «υποσχεθεί» από το 2024 λόγω των Τεμπών ότι η προστασία των πολιτικών από την ελληνική νομοθεσία δεν θα λειτουργεί για πάντα ως ασπίδα. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι καθείρξεις για τα «κεφάλια» και τα ανώτατα στελέχη των εγκληματικών οργανώσεων είναι πολυετείς.
Σύμφωνα τέλος με απόφαση του Αρείου Πάγου, το 2023 για τη στοιχειοθέτηση εγκληματικής οργάνωσης απαιτούνται: 1. Η εξ αρχής δημιουργία ή η προηγούμενη ύπαρξη (για την εγκληματική μορφή της «ένταξης») ομάδας με δράση διαρκή. 2. Η συμμετοχή κάποιου στην ίδρυση της ομάδας ή η εκ των υστέρων ένταξή του σ’ αυτή, ως μέλους. 3. Τα μέλη της ομάδας να είναι τουλάχιστον τρία. 4. Η ομάδα να έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή. 5. Ο κοινός σκοπός, που μπορεί να έχει οποιοδήποτε κίνητρο, οικονομικό αλλά και ιδεολογικό ή άλλο. 6. Τα κακουργήματα αυτά, που δεν χρειάζεται να είναι εκ των προτέρων καθορισμένα ως προς το είδος ή τις λεπτομέρειες, να χαρακτηρίζονται για τη συγκρότηση ή τη λειτουργία της ομάδας.
Ανεξήγητη η κάλυψη του Μαξίμου σε Κεφαλογιάννη και Κέλλα
Σε κατάσταση αφασίας μοιάζουν να βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τη δράση του επιτελικού…παρακράτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη θύελλα των «αμαρτωλών» διαλόγων που ξεπροβάλλουν κάθε τόσο και έχουν πρωταγωνιστές πρώην και νυν υπουργικά στελέχη, αλλά με την απελπισία και τον πανικό να κυριαρχούν, οι αντιφάσεις και οι γκάφες δεν λείπουν. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο και με σημαία την ανεξάρτητη αρχή της ΑΑΔΕ θέλησαν να στείλουν μήνυμα κάθαρσης και διαφάνειας, έχοντας και τον φόβο της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η χιονοστιβάδα εξελίξεων που ακολούθησε και η ταυτόχρονη παραίτηση αρκετών υπουργών έπληξαν ανεπανόρθωτα το επιχείρημα της εξυγίανσης, όμως η κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό το δόγμα, το οποίο όμως δεν ακολουθεί για όλες τις περιπτώσεις. Η κάλυψη που παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου στους κ. Κέλλα και Κεφαλογιάννη είναι πραγματικά ανεξήγητη από τη στιγμή που αμφότεροι αναφέρονται στους επίμαχους διαλόγους της δικογραφίας, αλλά κυρίως εμπλέκονται, και μάλιστα με άμεσο τρόπο, οι διευθυντές των πολιτικών τους γραφείων. Στην περίπτωση του υπουργού κ. Κεφαλογιάννη εμπλοκή εμφανίζεται να έχει μέχρι και ο αδερφός του. Ομως στο Μαξίμου έχουν απλώσει ένα πέπλο προστασίας προς τους δύο υπουργούς και τα ερωτήματα γι’ αυτή τη στάση πληθαίνουν.
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτικές στο αυτονόητο ερώτημα γιατί δεν αποπέμφθηκαν τα δύο «γαλάζια» υπουργικά στελέχη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «έχει ολοκληρωθεί η πολιτική αξιολόγηση», ενώ και σε πρόσφατη ραδιοφωνική του παρέμβαση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραιτήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όμως, εκτός από κάλυψη στους δύο υπουργούς, ζήτησε η κυβέρνηση να κριθεί από το συνολικό αποτέλεσμα και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον… ΟΣΕ.