Καταγγελία στη «δημοκρατία» για μονομερή τροποποίηση της σύμβασης από εταιρία ενέργειας με δυσμενείς όρους τιμολόγησης
Αντιμέτωπες με δυσμενείς όρους τιμολόγησης που μονομερώς επιβάλλονται αιφνιδιαστικά χωρίς να προβλέπονται από την αρχική σύμβαση βρίσκονται επιχειρήσεις που είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέσω ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στη «δημοκρατία», η εταιρία ΗΡΩΝ απέστειλε σε επιχείρηση της περιφέρειας επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι από την 1η Αυγούστου 2025 τίθεται σε ισχύ μονομερής επιβολή Χρέωσης Ισχύος (Χ.Ι.), χρέωση που ουδέποτε είχε συμφωνηθεί.
Σε πρακτικό επίπεδο η συγκεκριμένη επιχείρηση κατέβαλε για τον Απρίλιο του 2025 μηνιαίο λογαριασμό 1.599,12 ευρώ, ενώ για την ίδια κατανάλωση τον Αύγουστο υπολογίστηκε ότι θα κληθεί να πληρώσει 3.539,43 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 121,34%! Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή μπορεί, βάσει της νομοθεσίας, να επιβληθεί σήμερα μόνο σε καταναλωτές μέσης τάσης (επιχειρήσεις) και, ευτυχώς, όχι σε όσους ιδιώτες επέλεξαν να συμμετάσχουν στα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση προγράμματα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών ή πολυκατοικιών.
Ο υπογράφων την καταγγελία προς τη «δημοκρατία» (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έχει εγκαταστήσει στους χώρους της επιχείρησής του φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό κόστος μέσω του λεγόμενου «ενεργειακού συμψηφισμού» («net metering»). Ωστόσο, έλαβε πρόσφατα επιστολή από την ΗΡΩΝ, με την οποία του ανακοινώθηκε πως αλλάζουν οι τρόποι χρέωσης, με συνέπεια, όπως ο ίδιος αναφέρει, να επιβαρύνεται υπέρμετρα το κόστος, προκαλώντας οικονομικό αδιέξοδο.
Το ζήτημα συζητήθηκε και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Τάσου Νικολαΐδη. Ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά, κατά το υπουργείο, αυτό αφορά μόνο κάποιες επιχειρήσεις και όχι νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι δεν το εφαρμόζουν όλοι οι πάροχοι παρά μόνο η ΗΡΩΝ, κάτι που αντικρούστηκε από τον βουλευτή. Για το ίδιο θέμα έχει μεθοδευτεί και νέα ερώτηση στη Βουλή.
Ο συμψηφισμός
Υπενθυμίζεται πως ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ στο net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.
• Στο net-metering η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου «αποθηκεύεται» για διάστημα έως και 3 ετών και συμψηφίζεται στην τιμή του τιμολογίου που έχει συμφωνηθεί με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την τριετία γίνονται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται.
• Στο net-billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με ρυθμιζόμενη τιμή για συστήματα έως 1 MW, η οποία σήμερα είναι στα 6,5 λεπτά/κιλοβατώρα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις τιμές των τιμολογίων που ισχύουν σήμερα.
Σύμφωνα με την καταγγελία: «Εν ολίγοις διατασσόμαστε να υπακούσουμε σε ένα νέο εφεύρημα, αυτό της καταβολής, πέρα από την αξία ενέργειας, σε αυτό της αξίας ισχύος: X.I. = 9,00 ευρώ/kW/μήνα χ X.Z. (Χρεωστέα Ζήτηση).
Για να γίνει πιο κατανοητό, στον τελευταίο λογαριασμό της εταιρίας μας, που αφορά την περίοδο 01/04/2025 – 30/04/2025, η Χ.Ζ. ήταν Χ.Ζ. (kW): 215,59 Προκύπτει X.I. = 9,00 ευρώ/kW/μήνα χ X.Z. 215,59 = 1.940,31 ευρώ επιπλέον κόστος. Δηλαδή, ο λογαριασμός μας για τον μήνα Απρίλιο από 1.599,12 ευρώ + 1.940,31 ευρώ θα ήταν 3.539,43 ευρώ».
Ολα στον αέρα
Συνεπώς, ανατρέπεται κάθε προϋπολογισμός, το κόστος παραγωγής αυξάνεται σε τέτοιο σημείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανακτηθεί από την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων μας. Αυτό που αισθανόμαστε είναι ότι επιδίωξή τους είναι ή να μας αποβάλουν από πελάτες τους ή ότι, έχοντας τη βεβαιότητα ότι και όλοι οι πάροχοι θα εφαρμόσουν την ίδια τιμολογιακή πολιτική, να βρεθούμε προ του διλήμματος: υποκύπτουμε ή κλείνουμε».
Πράγματι, στην επιστολή την οποία κοινοποίησε η ΗΡΩΝ προς την επιχείρηση υποστηρίζει πως η τροποποίηση στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων «καθίσταται πλέον αναγκαία για τη διατήρηση της μεταξύ μας συνεργασίας ο τύπος υπολογισμού των ανταγωνιστικών χρεώσεων του τιμολογίου προμήθειας μέσης τάσης να υπολογίζεται βάσει της τελικώς συμψηφιζόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί τη διαφορά της απορροφώμενης μείον την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο», ενώ στη συνέχεια επισυνάπτει τον σχετικό πίνακα.
Επιπλέον, ενημερώνει πως «συμφωνείται ρητώς ότι ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει διακριτή χρέωση Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (εφεξής ΤΕΑ), όπως αυτή δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) https://www.enexgroup.gr/el/markets-publications-el-day-ahead-market καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσης, ως εξής: Εφόσον η μέση μηνιαία τιμή της ΤΕΑ κυμαίνεται από 105,00 ευρώ έως 115,00 ευρώ/MWh, το τιμολόγιο προμήθειας παραμένει αμετάβλητο ως προς τις διακυμάνσεις της ΤΕΑ.
Στην περίπτωση κατά την οποία η μέση μηνιαία ΤΕΑ κυμαίνεται εκτός των ως άνω ορίων, η χρέωση διακύμανσης ΤΕΑ υπολογίζεται και πιστώνεται ή χρεώνεται διακριτά και ισόποσα στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας του πελάτη». Με άλλα λόγια, η επιχείρηση κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερες χρεώσεις, τις οποίες προφανώς δεν γνώριζε, δεν έχει τη δυνατότητα να προβλέψει, ούτε είχε συνυπολογίσει όταν αποφάσισε να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά, ώστε να εκτιμήσει εάν είναι μια συμφέρουσα επένδυση.
Οι πελάτες πληρώνουν το ρυθμιστικό κενό
Με την απόφαση Ε-70/2023, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να προτείνει έως τον Ιανουάριο του 2024 συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των εκκαθαρίσεων σε ειδικές περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού, όπως οι μη τηλεμετρούμενοι μετρητές, ο εικονικός συμψηφισμός και οι ενεργειακές κοινότητες. Η σχετική εισήγηση κατατέθηκε με καθυστέρηση και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις τον Μάρτιο του 2025 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Το επόμενο και ουσιαστικό βήμα παραμένει η κατάθεση τροποποιημένης εκδοχής που θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών.
Οπως έχει επισημάνει προ μηνών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους προμηθευτές, που δεν αποζημιώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο οι πελάτες τους. Με άλλα λόγια, οι πάροχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι όσο δεν ρυθμίζεται το πλαίσιο για την εκκαθάριση του ενεργειακού συμψηφισμού ζημιώνονται. Και όπως αποδεικνύεται από την καταγγελία που δημοσιεύουμε σήμερα, δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό, συνεπώς μετακυλίουν το κόστος στους πελάτες τους, που καλούνται ως τελευταίος τροχός της αμάξης να πληρώσουν τον υπέρμετρο λογαριασμό.