Εκμεταλλευόμενοι την υποχωρητικότητα του Μαξίμου διεκδικούν επισήμως, με ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, τμήμα της ελληνικής επικράτειας δυτικά και νότια της Κρήτης
Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Λιβύη εντείνει σε όλα τα επίπεδα τις προκλήσεις της απέναντι στη χώρα μας «βγάζοντας γλώσσα», προφανώς με τη στήριξη και την κάλυψη της Τουρκίας, διεκδικώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Την ίδια στιγμή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αντί να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., διακατέχεται από φοβικότητα, δισταγμό και αμηχανία, ενώ αποδεικνύεται με την εξέλιξη αυτή η πλήρης αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη.
Η Λιβύη -μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα με τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματά της- προέβη σε ένα ακόμα πιο προχωρημένο βήμα και με ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ αμφισβητεί επισήμως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί τα Οικόπεδα όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, τα οποία προσφέρθηκαν για αδειοδότηση ερευνών. Με την κίνησή της αυτή η Λιβύη πρώτη φορά κάνει χρήση ουσιαστικά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και αποτυπώνει σε επίσημο έγγραφο προς τον ΟΗΕ διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ την κατηγορεί για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Επεσαν έξω
Με τη ρηματική διακοίνωση διαψεύδονται και οι πρόωρες εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ότι η Λιβύη με τη χάραξη των δικών της οικοπέδων «σέβεται» και «αποδέχεται» την ελληνική μέση γραμμή. Η ελληνική κυβέρνηση χθες απάντησε αμυντικά στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης και μέσω διπλωματικών πηγών του υπουργείου Εξωτερικών.
«Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που βασίζεται σε άκυρες συμφωνίες» αναφέρουν και επισημαίνουν πως «η ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία». Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
«Οσον αφορά το εκκρεμές, διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί με υπευθυνότητα και έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει προτείνει στην πλευρά της ανατολικής Λιβύης (Βεγγάζη) τη σύσταση τεχνοκρατικών ομάδων, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και αντίστοιχη πρόταση θα υποβάλει και στην κυβέρνηση της Τρίπολης κατά την επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Το έγγραφο της Λιβύης στον ΟΗΕ δείχνει τα όρια που θέτει, καθώς αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες στην ανατολική Μεσόγειο. Στους χάρτες οι οποίοι επισυνάπτονται στη ρηματική διακοίνωση αποτυπώνεται η οριοθετική γραμμή που υιοθετεί η Λιβύη, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου, η οποία ουσιαστικά εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Αν και στη λιβυκή ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου A/79/860 στον ΟΗΕ αναφέρεται ότι αυτές οι περιοχές είναι «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας», ωστόσο χαρακτηρίζονται «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές», ενώ επισημαίνεται ότι με τη χάραξη των ελληνικών οικοπέδων επιχειρούνται τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της Λιβύης, τα οποία «δεν είναι αποδεκτά».
Επίθεση
Η Λιβύη με το έγγραφο που κατέθεσε στον ΟΗΕ κατηγορεί την Ελλάδα για ενέργεια η οποία «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών», ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, «να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση». Στο κείμενο υποστηρίζεται ακόμη πως «είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση χορηγεί άδειες έρευνας σε περιοχές που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης. Προηγούμενες άδειες είχαν χορηγηθεί στη γαλλική εταιρία Total και στην αμερικανική εταιρία ExxonMobil».
Ο Μητσοτάκης ικετεύει τον Χαφτάρ να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη
Η Λιβύη προκαλεί τη χώρα μας όχι μόνο με τη ρηματική διακοίνωση αλλά και με την άρνησή της να συνεργαστεί για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από το έδαφός της προς την Κρήτη. Για τον λόγο αυτόν χθες ο πρωθυπουργός (παρα)κάλεσε τη Λιβύη να συνεργαστεί, προειδοποιώντας τη ότι η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει μέσα από την Ελλάδα.
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, αφού μίλησε για μια «έκτακτη πίεση», τόνισε: «Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και την Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και θύμισε τι είχε γίνει στον Εβρο το 2020: «Οπως στον Εβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε. Λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία, άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα. Η στάση μας είναι αυστηρή, αλλά απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το φαινόμενο με αποφασιστικότητα και συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέων παράνομων οδών εισόδου». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται αναστάτωση και αγωνία.
«Τη συμμερίζομαι. Δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς ή δηλώσεις. Η πίεση είναι υπαρκτή και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Δεν είμαστε η κυβέρνηση της Μόριας, της Ειδομένης και των κέντρων της ντροπής. Μας ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει, λοιπόν, για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών. Το επαναλαμβάνω. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις. Δεν πρόκειται να βάλουμε τίποτα άλλο στο ζύγι, μπροστά σε αυτό» τόνισε.
Πυρά από την αντιπολίτευση
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο, άρα δεν παράγει έννομες συνέπειες» δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Δημήτρης Μάντζιος και κάλεσε την κυβέρνηση «αφενός να μην απόσχει από την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αφετέρου να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στη νέα αυτή πρόκληση, αποτρέποντας νέα παιχνίδια επί χάρτου είτε από την Τρίπολη είτε από τη Βεγγάζη, η οποία πρόσφατα εμφανίζεται φιλική προς τις τουρκικές θέσεις». Το ΚΚΕ επισημαίνει πως η Λιβύη εκθέτει άλλη μια φορά την κυβέρνηση που καλλιεργούσε εφησυχασμό. «Διαψεύδονται όλοι εκείνοι που μιλούσαν για δήθεν διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» σημείωσε.
«Σφάζονται» Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου για την τροπολογία του Πλεύρη
Φωτιές ανάβει στη Χαριλάου Τρικούπη η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του κόμματος δέχτηκε μετά τη βαρυσήμαντη παρέμβαση Βενιζέλου ότι η επίμαχη τροπολογία είναι αντισυνταγματική, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας ψήφισε «παρών», προκαλώντας ειρωνικά σχόλια και επικρίσεις από πολιτικούς αντιπάλους εντός και εκτός κόμματος.
Ενδεικτική ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με μια ιδιαίτερα σκληρού ύφους ανακοίνωση έπειτα από πολύ καιρό αναρωτήθηκε αν μπορεί να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο η συμπαράταξη με την Ακροδεξιά. Κορυφαία στελέχη του κόμματος έσπευσαν να λάβουν διακριτές αποστάσεις, καταλογίζοντας στον Ν. Ανδρουλάκη ότι αποφάσισε ερήμην των κορυφαίων καθοδηγητικών οργάνων, λειτουργώντας καιροσκοπικά, ώστε αφενός να μην κακοκαρδίσει την εκλογική πελατεία της Κρήτης κι αφετέρου να κλείσει το μάτι στο άλλο μισό κόμμα που καλοβλέπει τη συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν.
Από τη Θεσσαλονίκη ο Χάρης Καστανίδης, τον οποίο ο Ανδρουλάκης άφησε εκδικητικά εκτός Βουλής, αφήνοντας επίσης την πόλη ουσιαστικά χωρίς εκπρόσωπο, δήλωσε στάζοντας ειρωνεία και χολή: «Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις “παρών”. Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης».
Ηχηρή διαφοροποίηση
Ακολούθησε νέα ηχηρή διαφοροποίηση από τον Χάρη Δούκα, ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Θάνου Πλεύρη «ξενοφοβικό παραλήρημα», υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να πει ένα ξεκάθαρο «Οχι». «Βαθιά ανήσυχος από το τουλάχιστον ανιστόρητο και άστοχο “παρών” μας στις φασίζουζες πολιτικές του κ. Πλεύρη και της Ν.Δ.» δήλωσε και το κορυφαίο στέλεχος Μαρίνος Σκανδάμης, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέχρι πρότινος γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη. Οπως υπενθύμισε, «στο Προοίμιο του Καταστατικού μας ορίζεται πως στο επίκεντρο των πολιτικών του κόμματος “βρίσκονται η προστασία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι πολιτικές ένταξης και συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες”».
Στο κλίμα αυτό και ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση» Γιάννης Μεϊμάρογλου, συνοδοιπόρος της Αννας Διαμαντοπούλου στην εσωκομματική μάχη, δήλωσε δημόσια τη διαφωνία του για την απόφαση του προέδρου, η οποία, όπως σημειώνει και αυτός, ελήφθη ερήμην των καθοδηγητικών οργάνων. Ηταν η ώρα να μπει στον χορό και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με επιθετική ανακοίνωσή του καυτηρίασε τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, καταλογίζοντας «αδυναμία να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της Ν.Δ.». Πρόσθεσε στο ίδιο ύφος ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές, αλλά από ένα σοβαρό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής».
Ακολούθησε «χλιαρό» σχόλιο της Χ. Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά και το έχει αποδείξει. Η αδράνεια απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική΅, ειδικά όταν εκπορεύεται από πολιτικές δυνάμεις που στο παρελθόν ήταν ανακόλουθες με όσα έλεγαν και απέτυχαν παταγωδώς».